Champagne Louis Roederer Cristal

Louis Roederer är ett av de få kvarvarande privatägda familjeföretagen i Champagne. Företaget grundades redan 1776, men fick sitt nuvarande namn 1827, då Louis Roederer inträdde i företaget. Idag förvaltas huset av Frédéric Rouzaud, som representerar den sjunde generationen av familjen.
Louis Roederer är kanske mest känt för sin prestigechampagne Cristal.

Champagne Louis Roederer Cristal

Cristal kom till redan 1876 när tsar Alexander II förälskade sig i vinet och såg till att hans champagne levererades i genomskinliga flaskor av äkta kristall.
Sedan dess har vinets namn och flaskans utseende bestått. Det som gör flaskan så speciell är att dess botten är rak jämfört med alla andra flaskor från Champagne som har en inbuktning på undersidan.
Detta beror på att tsaren var på sin vakt och inte ville att någon skulle placera en sprängladdning i utbuktningen under flaskan, vilket tydligen var rätt vanligt på den tiden.

Louis Roederer Cristal produceras på druvor helt från sina egna vingårdar i Vallée de la Marne, där jorden är mer lerig samt samt från Côtes des Blancs kalkrika vingårdar. En mindre del av vinet utvecklas i ekfat. Vinerna genomgår inte någon malolaktisk jäsning. Cristal utgörs alltid av en blend på pinot noir och chardonnay med större andel pinot noir. Cristaldruvor tas från vingårdar där vinstockarna har en ålder på över 25 år. Större delen av druvorna utgörs av grand cru lägen med någon enstaka lägen från premier cru. Cristal Rosé framställs med saignée-metoden.
Detta är vinframställningsprocessen för att göra vanligt rosévin. Men används även till viss roséchampagne. Denna process innebär att musten behåller en viss skalkontakt efter att druvorna pressats. Denna minimala maceration mellan must och skal ger en mer utvecklad arom och intensivare smak samtidigt som färgen fördjupas. ”Saignée” översätts bokstavligen till ”blödning” vilket är vad skalen faktiskt gör i musten. Cristal 2013 är den aktuella årgången som sedan i tisdags finns på bolagets hyllor runt om i landet. Här nedan hittar du min recension av den plus två årgångar till. Fler recensioner finns och fylls på vartefter på BestChampagne.se

Annons:

Chef de Cave är Jean-Baptiste Lecaillon började arbeta för Champagne Louis Roederer i augusti 1989 och har ett stort engagemang i biodynamisk odling. Jean-Baptiste tror att fler odlare i Champagne kommer att förändra sin odling från traditionell till ekologisk och/eller biodynamisk då man inser förtjänsten med det. Jag fick upp ögonen ordentligt för styrkan i biodynamisk odling för ett par år sedan, då jag och Jean-Baptiste tillsammans provade igenom alla cuvéer som skulle blandas för cuveen Cristal. Vilken otrolig skillnad det biodynamiskt odlade vinet uppvisade jämfört med det som odlats på traditionellt sätt. Skillnaden var tydlig i den energi och frukt det biodynamiska vinet uppvisade i jämförelse med det traditionella. Cristal Rosé årgång 2007 är helt biodynamisk, och Jean-Baptiste räknar med att vara helt biodynamisk i produktionen av Cristal redan år 2020.

Champagne Louis Roederer Cristal

Med smittande passion o fascinerande kunskaper bjuder Fredrik Schelin på hänförande upplevelser för alla sinnen om livets goda: mat & dryck! Novisa välkomnas in i en magisk värld och sakkunniga når oanade höjder av nya uttryck. Fredrik Schelin har hela sitt vuxna liv haft en passion för Champagne och är berest i distriktet.

Läs mer


Fler artiklar