Champagne
BestChampagne.se har som mål att uppvisa Fredrik Schelins noteringar av över 6500 provade Champagner. Detta kommer generera en topplista utifrån betygsättningen vid provningstillfället. Listan beräknas föras in i sin helhet så snart vi hinner. Den uppdateras veckovis med både nya och gamla noteringar.
Champagne är en dryck som är förknippad med fest, glädje och lyx. Det är ett populärt val för speciella tillfällen och högtider. Bra champagne är resultatet av hög kvalitet på druvor och vinmakning, och det är viktigt att välja från en pålitlig producent. En god champagne har en balanserad smak och en frisk syra med en lång eftersmak. När du vill fira något speciellt, så kan en bra champagne göra det till en oförglömlig upplevelse.
Champagne-listan
Sök bland 1522 champagner
Sortera efter:
Henriot Millésimé brut 2014
91/100
En stram syrarik årgång med lagringspotential. Doften är ren men fortfarande ganska blygsam med vita tropiska toner och krita. I smaken finns kex, vita tropiska frukter, gula äpplen, salta mineraler och krämig citrus. Ostron, ja tack! Prissänkt superfynd!
Mousse: Finlemmad, Generös, Kraftig, krämig
Louis Roederer Cristal 2016
94/100
2859:-
Cristal är äntligen tillbaka med den efterlängtade årgången 2016. Detta vin har en enorm potential att utvecklas över tid; även om det redan nu är en njutning att dricka, kommer det att mogna till en liten juvel med 5-10 års lagring. Doften är generöst inbjudande med en symfoni av apelsinblom, solmogen citrus och saftiga äpplen. Smaken växer i komplexitet efter en stund i glaset. Här finner vi nyanser av smörstekt brioche med apelsinmarmelad, rostade hasselnötter, exotiska gula frukter, intensiv citrus och underbara salta mineraler. Vinmakaren har lyckats ännu en gång!
Mousse: Finlemmad, Generös, Integrerad, krämig
Charles Heidsieck Blanc des Millénaires 1996
94/100
Doften är generöst inbjudande med härliga tertiära toner av bivax, honung, torkad frukt och ostron. Smaken har den så distinkta för årgång 1996 syran som tar över helt och bjuder till sug efter mat. Detta är ett syra-potent vin med mognadstoner som är för dig som älskar äldre champagne som samtidigt piggar upp!
Mousse: Finlemmad, Generös, krämig
Marc Hebrart Special Club Premier Cru 2020
92/100
649:-
Pigg i doften med citrus och äpple. I smaken finns det gula äpplen, hasselnötter, persika, citrus och mineraler. Ett generöst vin som inte behöver lagras utan är tillgängligt redan från start med inslag av gula och gröna äpplen, citrus, salta mineraler, surdegsbröd och pinjenötter. Höstens skaldjur och ostron ja tack!
Mousse: Finlemmad, Fyllig, Generös, krämig
Laurent Perrier vintage 2015
94/100
Ny årgång men inte bara det utan även premiär för Laurent Perrier vintage i ny flaskdesign. Den är inte bara vacker på utsidan och passar in i resten av linjen av vackra flaskor, utan innehållet är även det imponerande bra. 2015 är vanligtvis i min smak perfekt att drickas i närtid, men här imponeras jag av den framtida potentialen och den bastanta syran så ovanlig för årgången. Krämigt, generöst samtidigt sittande syra och potential. Drick och njut eller lägg i källaren och glöm bort 5-10 år.
Mousse: Finlemmad, Integrerad, krämig, Len
Dom Pérignon Blanc 2015
94/100
2499:-
Vi har vant oss vid att den gamle munken släpper årgång efter årgång, 2015 är inget undantag. Det är ett moget och generöst år så och i Dompan. Färgen är redan från start generöst bärnstensfärgat och doften är generös med solvarma toner. Vid första sippen bjuder vinet på en mjuk och insmickrande mousse följt av en översköljande våg av breda smaker. En bred palett med inslag som bokna äpplen, rostade nötter, blodcitrus och ett helt bageri med surdegsbröd. Detta är ett vin att dricka i närtid och avnjutas till mat i en större kupa.
Mousse: Finlemmad, Generös, Kraftig, krämig
Krug vintage 2011
95/100
Trots den svåra årgången har Krig valt att släppa 2011. Det förvånar en del i branschen, men det är vid de svåra årgångarna som Krug verkligen briljerar och visar upp sin enorma kunskap och möjlighet att skapa något unikt. Doften är generöst inbjudande i klassisk Krug-stil med inslag av rostat bröd, brända mandlar, citrus, brynt smör, mineraler och krita. I smaken finns både brioche och smörighet blandat med krispig citrus, röda solmogna äpplen. Moussen är mjuk och insmickrande och vinet har ett långt friskt avslut som inbjuder till en sipp till!
Mousse: Direkt, Finlemmad, Generös, Integrerad
Roland Champion Special Club Grand Cru 2019
93/100
549:-
En blanc de blancs på chardonnay från vinstockar äldre än 40 år växande i grand cru byn Chouilly. Nästa stora årgång i Champagne efter 2008 är 2019 enligt mig. Roland 2019 bjuder på generösa toner av solvarma gröna äpplen, grillad citron och tät mineralitet. Som alltid är Roland ett matvin och i år öppnar jag detta vin till kräftskivan med glädje, men även till höstens svampmacka.
Mousse: Finlemmad, Generös, Integrerad, krämig
Taittinger Brut Millésime 2016
92/100
699:-
Taittinger årgång är en blend av 50% chardonnay och 50% pinot noir där 70% av druvorna kommer från Grand Cru. Endast första pressen används och vinet har vilat över 6 år på sin jästfällning innan det degogeras. Doften är till en början blyg men efter lite luft bjuds vi på nybakat bröd, vita blommor, citrus och salta havsvindar. Smaken är både generös och stram, precis så som jag vill ha min champagne. Inslag av surdegsbröd, solvarma äpplen, grön citrus, salta mineraler och en pigg lång uppfriskande syra. Ett vin att både dricka nu och lagra!
Mousse: Direkt, Finlemmad, Generös, krämig
Bollinger PN VZ19
94/100
Den femte och kanske den bästa utgåvan av Bollingers nya cuvée är här. Druvan pinot noir står i fokus från 6 olika byar, 3 olika år och 4 år på jäst. Frukten kommer från Verzenay till 50 %, och resterande 50 % från Aÿ, Avenay, Louvois, Mutigny och Tauxières. Basåret är 2019 där man har tillfört 50 % reservvin varav 20% har vilat på magnum. Vinet är som årgången 2019 utlovar en riktig doft och smakbomb som kommer leva många år och bara bli bättre med åren. Doften är inbjudande med inslag av röda äpplen, tropisk stenfrukt, rabarber, mandel samt florala inslag. I smaken finns toner av levainbröd, granny smith-äpplen, kaffir lime, salta mineraler, krita och en härlig sammetslen textur. Serveras med fördel i en större kupa och gärna ordentligt med luft.
Mousse: Finlemmad, Integrerad, krämig, Len, Rund
Pol Roger Brut Réserve
91/100
569:-
Pol Roger var Winston Churchills favoritmärke. Churchill hann under sin livstid aldrig besöka Pol Rogers hus på 44 Avenue de Champagne. Men det hindrade honom inte från att utnämna det till ”världens mest drickbara adress”. Husets viktigaste vin kallas white foil baserat på den vita folien på flaskans topp, vilket omåttligt populär i Sverige. Med all rätt då vinet är generöst och balanserat och passar alla. Vi bjuds på runda, mjuka bubblor och toner av solvarma röda äpplen, härliga mineraler, blodapelsin, rostade pinjenötter, ogräddad croissant och citroner. Pol Roger bör om möjligt även avnjutas på magnumbutelj, särskilt om man är två då den ena inte dricker!
Mousse: Finlemmad, Integrerad, krämig, Mjuk, Rund