SAINT-VINCENT VINETS DAG
Den 22 januari går vinodlare och champagnehus ut tillsammans i sin by för att fira högtiden för St Vincent, vinmakarnas skyddshelgon. Dagen infaller vid en idealisk tid på året medan vinstockarna vilar, vilket ger deltagarna en dag att tacka och reflektera över föregående års skörd och engagera sig för det kommande året och be om beskydd till St Vincent.
Förr inleddes firandet av Saint Vincent med en rad traditionella aktiviteter dagen innan själva högtiden. Det inkluderade klockringning, bål, kanonsaluter, skottlossning, processioner med fiolspelare och naturligtvis provsmakning av det nya vinet.
Idag följer Saint Vincent-festivalen ett liknande mönster, vanligtvis organiserad av olika ordernsällskap ellr bya-lag, den 22 januari, helgonets festdag, ibland flyttas den till närliggande helger för att underlätta deltagande.
Trots den ofta bitande kylan är det en högtid som präglas av gemenskap och tradition. Ordernsällskapet marscherar i procession till kyrkan, ledda av fanfarer eller musik. Saint Vincents stafettpinne bärs fram, ofta åtföljd av banderoller och statyer av helgonet. Barn och ungdomar klädda i traditionella dräkter deltar, tillsammans med inbjudna gäster, administrationen och den katolska kyrkan.
I processionen deltar även unga och ibland vuxna, klädda i blå blusar, vita förkläden och vinhandlarmössor. De bär två bårar dekorerade med blommor, bladverk och vinframställningsinstrument. Ett fat med nytt vin, som ska erbjudas till prästen som mässvin, och en pyramid av briocher, som efter välsignelse delas ut under gudstjänsten, är centrala inslag.
Briocherna, som ibland ges av en broder som varit väktare sedan föregående år, har ersatt den gamla traditionella kakan. I Verzenay var det tidigare sed att reservera en bit av kakan, kallad ”kruton”, som placerades i kyrkans mitt. De som ville erbjuda kakan nästa år hämtade den där. Numera är det oftast ordern som ansvarar för briocherna.
Processionen startar ofta från hemmet till den i sällskapet som har förvarat Saint Vincents stafettpinne eller krutongen, eller från rådhuset eller festlokalen. Efter mässan, där det nya vinet och briocherna välsignas, samlas man i festlokalen. Där görs en översikt av vinsituationen och champagnemarknaden, och diplom delas ut till vinnarna av vinodlingstävlingar. Flaskor champagne pryder borden, och resterande briocher delas ut. I vissa städer auktioneras buketten som prydde bårarna ut.
Dagen avslutas med banketter, baler och olika festligheter där champagnen flödar rikligt. Deltagarna jämför de olika flaskornas fördelar. Tidigare, i vissa kommuner, gick ungdomar utklädda från dörr till dörr på kvällen till Saint-Vincent, och bad om vin och proviant till banketten.
Firandet är särskilt storslaget i städerna, under ledning av prefekturmyndigheten och i närvaro av regionens biskopar eller deras representanter. I Épernay, säte för ärkebröderskapet i Saint-Vincent d’Épernay, uppträder den berömda Fanfare des coopliers, och chefen för C.I.V.C. meddelar årets försäljningssiffror efter mässan.
Det finns flera traditionella sånger för Saint Vincents dag. Här är ett utdrag från en av dem, som sjungs i Vertus:
Store Saint Vincent, mäktig med Gud,
Hör oss och gå i förbön för oss;
Vaka över oss från den vackra blå himlen,
Vi ber om din hjälp och hjälp.
När vi snart beskär våra vinstockar,
När vi sulfaterar dem på sommaren,
Att veta om maligna sjukdomar
Välsigna dina söner och ära ditt heliga namn.
SAINT-VINCENT VINETS DAG
BestChampagne.se, DinVinguide.se och DryckesListan.se är guider för alla som har mat, dryck, vin och livsnjutning som gemensamma intressen. I DinVinguide.se finns de flesta artiklarna och på Dryckeslistan.se finns våra topplistor där vi vill hjälpa dig att göra livet godare och bättre. Våra skribenter hjälper dig med val av dryck till maten. På bägge sidor bjuder vi även på recept. Vi fyller kontinuerligt på med nya, härliga alternativ. Missa inte att kolla in varje vecka för din nya topplista. Missa inte heller BestChampagne där vi djupdyker i mousserande viner och framförallt champagne.
Välkommen att utforska mat och dryckesvärlden med oss!
Fredrik Schelin
Vinskribenten och champagnekännaren som släppt två böcker om bubblor ”Champagne 49 miljoner bubblor i en flaska” och "CHAMPAGNE och andra bubblor".