Crémant – Franskt mousserande
I Frankrike är det inte bara i distriktet Champagne som det bubblar. Alla mousserande viner i Frankrike som tillverkas utanför Champagne enligt traditionell metod heter crémant. Termen började användas officiellt i slutet av 1980-talet, då uttrycket métodhe champenoise förbjöds på mousserande viner med annat ursprung än Champagne. Crémant - franskt mousserande.
I skuggan av champagne
Det produceras mousserande vin i åtta distrikt i övriga Frankrike och för att särskilja dessa från Champagne används numera termen crémant. Likheterna med champagne är ungefär lika många som olikheterna. I Alsace används till exempel främst druvorna riesling och pinot noir i de mousserande vinerna och i Loire spelar druvorna chenin blanc och cabernet franc huvudrollerna. Sedan den 4 juli 1975 har användandet av beteckningen crémant varit skyddad av fransk lag och den är reserverad för mousserande viner från vinproducenter med en Appellation d’Origine Contrôlé (AOC). Beteckningen är dock tillåten att använda även i andra EU-länder när kvalitetsvillkoren är uppfyllda.
De franska appellationslagarna för crémant kräver att druvorna skördas för hand. De kräver också att den andra fermenteringen ( jäsningen) sker i flaskan (champagnemetoden som också kallas den traditionella metoden) och att den lagras i minst 12 månader. Maximalt 100 liter must får pressas ur 150 kilo druvklasar och minimitiden som vinet måste tillbringa på sin jästfällning är 9 månader. Generellt används druvor som även används vid produktion av de bästa vita vinerna i respektive region.
UTVALDA VINER
Crémant – franskt mousserande
Clotilde Davenne Brut Extra Crémant de Bourgogne
Clotilde kan sin chablis men hon producerar även detta härliga mousserande vin med en mycket frisk känsla och fin krämighet med bra längd. Vinet har en fin mousse med en läcker ton av brioche. Elegant och uppfriskande bubbel som passar till såväl vardag som fest.
Clotilde Davenne Crémant de Bourgogne Extra Brut Rosé
Vinet har ett flörtigt och charmigt anslag. I smaken finns röda bär, en hint av gröna äpplen och citrusfrukt. Det har en fin mousse med en snygg brödighet.
Langlois Crémant de Loire Brut
Ett bubbel som aldrig gör bort sig oavsett situation. Klassiskt och elegant med sin friska syra. Ett bra alternativ till de dyrare vinerna från Champagne.
Langlois Crémant de Loire Brut Rosé
Kraften, strukturen och djupet – mäktigt mousserande vin från Loiredalen, fyllt med friska toner av tranbär, lingon, cassis och mineralrök i den långa eggande eftersmaken.
Dopff Brut Cuvée Julien
Uppfriskande, krispigt och fyllt med gråpäron, gröna äpplen, örter och pigga syror. Trevlig och inbjudande.
Trenel Crémant de Bourgogne Brut
Stilig och välgjord crémant med solsken i blick. I glaset gula stenfrukter, smörblomma, mandlar, pigga mineraler och finfin energi.
FANTASTISKA HUS
Langlois-Chateau
Ungefär tre timmars bildfärd sydväst om Paris ligger Loiredalen längs med floden Loire. Floden omringas av vackra gamla slott och en del av dalen är till och med ett världsarv. Området är vidsträckt och utöver slotten präglas det av fält med vinrankor. Loiredalen sägs vara ett av Frankrikes vackraste områden. Och vinerna, ja, de är vackra de med.
Langlois-Chateau tillverkar även röda och vita stilla viner, men vinhusets huvudfokus är Crémant de Loire, som produceras enligt den traditionella metoden. Vinhuset grundades 1885. Inriktningen har varit mousserande vin sedan 1912. Langlois-Chateau startades av det unga paret Edouard Langlois och Jeanne Chateau. Edouard omkom under första världskriget. Det ledde till att Jeanne sällade sig till skaran av bubbelänkor och drev företaget vidare. Huset var familjeägt ända fram till 1973 när champagnehuset Bollinger blev majoritetsägare. Vinhuset är framför allt erkänt för sina mousserande viner, crémant, gjorda på de lokala druvsorterna cabernet franc och chenin blanc.
Naturen och hänsyn till miljön är i centrum för vinhuset. Ungefär en tredjedel av marken är idag biodynamiskt odlad. Även om Langlois-Chateau nu för tiden ägs av Bollinger fortsätter familjen att driva det på samma sätt som den har gjort sedan slutet av 1800-talet. Det är fortfarande en liten producent som fokuserar på kvalitet framför kvantitet. Enligt lag måste en Crémant de Loire lagras i minst 12 månader på sin jästfällning. Hos Langlois-Chateau ligger flaskorna alltid minst den dubbla tiden. Husets brut har för den svenska marknaden till och med legat i 36 månader på jästfällningen. Det ger förutsättningar för både brödigare och fylligare smaker i husets crémant.
Clotilde Davenne
Första gången jag besökte Clotilde var i ett kylslaget och rått Chablis med pinande vindar och grå himmel. Men i den lilla byn Prehy fanns det en värme, särskilt inne hos Clotilde, som öppnade sitt hem för en provning. Under åren har Clotilde besökt Sverige flera gånger, och hennes viner utgör en värdig och välförtjänt uppskattad del av den franska vinhyllan. Clotilde och hennes viner är omtyckta i Sverige. Kanske för att vi förstår varandra. Clotilde är blygsam och försynt, lite som vinerna. Vi svenskar kan också vara rätt blygsamma och lite försiktiga vid första anblicken. Men när vi väl vågar öppna upp oss står våra dörrar på vid gavel. Lite så är även Clotildes viner. Motsatsen till det stora och bombastiska. Långt ifrån högljutt och överekat.
Clotilde vet vad hon gör. Och hon har gjort det i många år. Innan Clotilde bestämde sig för att göra vin under egen etikett var hon vinmakare hos Jean-Marc Brocard. Vinhuset i Chablis är välkänt i Sverige. Tiden la grunden för vad som 2004 skulle bli hennes egen vindomän, Domaine Les Temps Perdus, som är mer känt under hennes eget namn. Clotilde har med säker vinhand förvärvat vingårdar i olika delar av Chablis. I ägorna ingår omkring 20 hektar vinmarker och för en del av produktionen köps frukt in. Chardonnay är stjärnan.
Ursprung från Champagne
Hennes familj har sitt ursprung i ett annat känt vindistrikt i Frankrike; Champagne. Där växte hon upp och den mousserande ädla drycken kom på köpet. Bubblorna följde med Clotilde till Chablis. Hennes mousserande viner har gjort henne minst lika erkänd och omtalad som de stilla vinerna. Särskilt i Sverige där hennes bubbel vunnit mångas hjärtan. Så mycket att det har blivit en rosa uppföljare.
Idag är Clotilde en viktig del av Chablis vinvärld och ändå har vi bara sett en liten del av vad hon kan skapa. Sedan några år tillbaka har sonen Arnaud börjat ta över mer av ansvaret för arbetet på gården och vinmakningen. Familjen Davenne har precis bara börjat.
Crémant – franskt mousserande
BestChampagne.se, DinVinguide.se och DryckesListan.se är guider för alla som har mat, dryck, vin och livsnjutning som gemensamma intressen. I DinVinguide.se finns de flesta artiklarna och på Dryckeslistan.se finns våra topplistor där vi vill hjälpa dig att göra livet godare och bättre. Våra skribenter hjälper dig med val av dryck till maten. På bägge sidor bjuder vi även på recept. Vi fyller kontinuerligt på med nya, härliga alternativ. Missa inte att kolla in varje vecka för din nya topplista. Missa inte heller BestChampagne där vi djupdyker i mousserande viner och framförallt champagne.
Välkommen att utforska mat och dryckesvärlden med oss!
Fredrik Schelin
Vinskribenten och champagnekännaren som släppt två böcker om bubblor ”Champagne 49 miljoner bubblor i en flaska” och "CHAMPAGNE och andra bubblor".