Välkommen till BestChampagne.se

Méthode Cap Classique (MCC) – Sydafrikanskt mousserande

Méthode Cap Classique är utgångspunkten för Sydafrikas mousserande vin. I området Stellenbosch nordost om Kapstaden produceras några av landets bästa viner. Det var här som Sydafrikas första mousserande vin enligt traditionell metod producerades av vinfirman Simonsig 1971. Vinet fick namnet Kaapse Vonkel.

Méthode Cap Classique (MCC) – Sydafrikanskt mousserande

Vinlandet Sydafrika

Det är inte alla som känner till att vinlandet Sydafrika, som är ett av nya världen-länderna, har producerat vin i århundranden. Redan 1652 upprättade Ostindiska Kompaniet en handelsstation i Sydafrika i området som senare skulle bli Kapstaden. Denna station hjälpte handelsflottan med färskvatten och mat under resorna mot Indien och Sydostasien. Konsumtionen av vin var relativt stor i Europa under den här tiden. Besättningarna och de som jobbade på handelsstationen efterfrågade denna ädla dryck. Istället för att skeppa vin i stora mängder från Europa bestämde de sig för att börja odla druvor och göra vin på plats. Klimatet och odlingsförhållandena visade sig vara rätt. Sticklingar importerades från europeiska vinregioner. Den första vingården planterades 1655. Den 2 februari 1659 pressades de första dropparna med sydafrikanskt vin.

Méthode Cap Classique, eller MCC som sydafrikanerna själva kallar sitt mousserande vin, produceras enligt den traditionella metoden. Det innebär att vinmakarna precis som i Champagne skapar bubblorna genom en andra jäsning på flaska. Sedan 1992 finns det en organisation i Sydafrika som säkerställer varumärkets kvalitet, Cap Classique Producers Association (CCPA). På det sättet arbetar sydafrikanerna för att lyfta fram kvaliteten på landets mousserande viner på ett liknande sätt som i Champagne. Syftet är att identifiera och reglera kvalitetsnivå och ursprung.

Utvalda viner

Pongrácz Brut

Vin med tydliga inslag av mogna gröna äpplen, brödighet, nougat och grapefrukt i avslutet. Välgjort och svalkande.

Laborie Blanc des Blanc 2011

Fin integrerad mousse med tydlig druvighet där gröna och gula mogna äpplen är framträdande. I vinet finns en integrerad syra samt begynnande mognad som balanseras fint av den förvånansvärt pigga frukten. Avslutet är långt med inslag av grapefrukt och rostat bröd.

Graham Beck Brut Zero 2012

Fin integrerad mousse med tydlig druvighet där gröna och gula mogna äpplen är framträdande. Här hittar vi en integrerad syra som balanseras upp fint av frukten. I det långa avslutet finns ett visst inslag av grapefrukt.

Org de Rac La Verne Blanc de Blanc Méthode Cap Classique 2016

Friskt inbjudande vin som bjuder på en mjuk och fin mousse som följs av en symfoni av smaker. Solmogen tropisk frukt blandas med nybakad brioche och solvarma citrusfrukter.

Boschendal Brut Chardonnay Pinot Noir

Fruktigt friskt och balanserat med riklig mousse. Toner av gula äpplen, plommon, brioche, nektarin, blodgrape och hasselnötter.

Simonsig Kaapse Vonkel Brut 2018

Snygga bubblor med adress Sydafrika. Stramt med fin struktur, djup och fokus med toner av mineralrök, grillad citron, nötter och rivet limeskal.

Jag dricker hellre ett bra mousserande vin än en dålig champagne.

Fantastiska hus

Graham Beck Wines

Grundades 1983 i Robertson Valley av entreprenören Graham Beck. Efter stora framgångar i gruvindustrin kunde han förverkliga sin dröm att bygga ett toppvineri i ett område där han såg stor potential och få andra odlade druvor. Graham Beck är mest känt för mousserande viner av typen Méthode Cap Classique. Ansvarig vinmakare för dessa viner är ingen mindre än Pieter ”Mr Bubbles” Ferreira, Sydafrikas mest kända vinmakare för mousserande viner.

Org de Rac

Har du ännu inte provat vin från regionen Swartland? Då är det dags! Swartland är utan tvekan Sydafrikas hetaste vinregion just nu. Och då pratar vi inte om antalet soltimmar. Området är beläget norr om Kapstaden och nordväst om Wellington. Vingårdarna ligger vackert längs med Berg River och de majestätiska bergskedjorna. Buskvegetationen av den lokala busken Renosterbos (kallas Renosterveld av ursprungsbefolkningen) bildar en blåsvart kuliss till vinodlingarna. Det är utifrån denna vegetation som namnet Swartland ”the black land” kommer. Från början var området känt för röda starkviner i portvinsstil och bulkvinsproduktion. Men idag produceras det här främst förstklassiga bordsviner, inte minst vita viner. Men alltså även mousserande vin av hög kvalitet.

Org de Rac Organic Wine Estate ligger i hjärtat av Swartland. Idag är Org de Rac den enda ekologiska producenten i området. Vingårdarnas läge vid Berg River gör att rötterna alltid kan hitta vatten. Men den viktigaste faktorn är att floden skapar ett eget mikroklimat som bidrar till att reducera och utjämna värmen. Kvällstid sveper det också in en kylig havsbris från Atlanten i vingårdarna. Mikroklimatet och de många soltimmarna utgör perfekta förutsättningar för att odla druvan chardonnay. Den härligt egensinnige, charmige och inte minst skicklige vinmakaren Frank Meaker betyder mycket för stilen och kvaliteten på Org de Racs viner.

Fredrik Schelin

Fredrik Schelin

Vinskribenten och champagnekännaren som släppt två böcker om bubblor ”Champagne 49 miljoner bubblor i en flaska” och "CHAMPAGNE och andra bubblor".

Fler artiklar

Avenue de Champagne 2024

Avenue de Champagne 2024

Fredrik Schelin

Avenue de Champagne Sveriges champagnemässa 2024

Avenue de Champagne Sveriges champagnemässa 2024

Fredrik Schelin

Vertikalprovning Champagne Diebolt Vallois Fleur de Passion

Vertikalprovning Champagne Diebolt Vallois Fleur de Passion

Fredrik Schelin

Resa i Champagne med Fredrik Schelin

Resa i Champagne med Fredrik Schelin

Fredrik Schelin

Champagnes historia

Champagnes historia

Fredrik Schelin

Änkornas påverkan

Änkornas påverkan

Fredrik Schelin

Traditionella metod – Svenskt mousserande

Traditionella metod – Svenskt mousserande

Fredrik Schelin

Traditionell Metod – Brittiskt mousserande

Traditionell Metod – Brittiskt mousserande

Fredrik Schelin

Sekt – Tyskt mousserande

Sekt – Tyskt mousserande

Fredrik Schelin

Méthode Cap Classique (MCC) – Sydafrikanskt mousserande

Méthode Cap Classique (MCC) – Sydafrikanskt mousserande

Fredrik Schelin

Special Club – Club Trésors de Champagne

Special Club – Club Trésors de Champagne

Fredrik Schelin

Avenue de Champagne Sveriges champagnemässa 2023

Avenue de Champagne Sveriges champagnemässa 2023

Fredrik Schelin

Champagnedagen

Champagnedagen

Fredrik Schelin

Trento, Prosecco & Franciacorta – Italienskt mousserande

Trento, Prosecco & Franciacorta – Italienskt mousserande

Fredrik Schelin

Cava & Corpinnat – Spansk mousserande

Cava & Corpinnat – Spansk mousserande

Fredrik Schelin

Crémant – Franskt mousserande

Crémant – Franskt mousserande

Fredrik Schelin

Besök Champagne – en bubblande resa

Besök Champagne – en bubblande resa

Fredrik Schelin

Sabrering (sabrage)

Sabrering (sabrage)

Fredrik Schelin

Champagne ordlista

Champagne ordlista

Fredrik Schelin

Champagnemetoden (Méthode traditionnelle – Méthode champenoise)

Champagnemetoden (Méthode traditionnelle – Méthode champenoise)

Fredrik Schelin

Glasets betydelse

Glasets betydelse

Fredrik Schelin

Andra mousserande viner

Andra mousserande viner

Fredrik Schelin

Mat till champagne

Mat till champagne

Fredrik Schelin

Vad är Champagne?

Vad är Champagne?

Fredrik Schelin

Champagne bäst i test

Champagne bäst i test

Fredrik Schelin

CHAMPAGNE BOLLINGER VÄRLDSNYHET

CHAMPAGNE BOLLINGER VÄRLDSNYHET

Fredrik Schelin

CHAMPAGNE SKÖRD ÅRGÅNG 2022

CHAMPAGNE SKÖRD ÅRGÅNG 2022

Fredrik Schelin

Avenue de Champagne Sveriges champagnemässa

Avenue de Champagne Sveriges champagnemässa

Fredrik Schelin

Charles Heidsiecks prestigechampagne

Charles Heidsiecks prestigechampagne

Fredrik Schelin

Champagneprovning 1900-talets bästa årgångar

Champagneprovning 1900-talets bästa årgångar

Fredrik Schelin

Champagne Taittinger

Champagne Taittinger

Fredrik Schelin

PRESTIGECHAMPAGNE

PRESTIGECHAMPAGNE

Fredrik Schelin

Champagne Louis Roederer Cristal

Champagne Louis Roederer Cristal

Fredrik Schelin

THE GREAT BRITISH CLASSIC METHOD

THE GREAT BRITISH CLASSIC METHOD

Fredrik Schelin

Det finns champagne och sedan finns det Krug

Det finns champagne och sedan finns det Krug

Fredrik Schelin

Visste du att Aube är Champagne?

Visste du att Aube är Champagne?

Fredrik Schelin

Champagne Pol Roger Sir Winston Churchill

Champagne Pol Roger Sir Winston Churchill

Fredrik Schelin

Champagne årgång 2020

Champagne årgång 2020

Fredrik Schelin

Premiär för Bollinger RD 2007

Premiär för Bollinger RD 2007

Fredrik Schelin

Champagneskolan distriktet

Champagneskolan distriktet

Fredrik Schelin

Champagneskolan

Champagneskolan

Fredrik Schelin

Champagne Bollinger

Champagne Bollinger

Fredrik Schelin

Fredriks bubblor – Champagne 1900-talets bästa årgångar

Fredriks bubblor – Champagne 1900-talets bästa årgångar

Fredrik Schelin

Champagne och ostron

Champagne och ostron

Fredrik Schelin

Årgångschampagne

Årgångschampagne

Fredrik Schelin