Méthode Cap Classique (MCC) – Sydafrikanskt mousserande
Méthode Cap Classique är utgångspunkten för Sydafrikas mousserande vin. I området Stellenbosch nordost om Kapstaden produceras några av landets bästa viner. Det var här som Sydafrikas första mousserande vin enligt traditionell metod producerades av vinfirman Simonsig 1971. Vinet fick namnet Kaapse Vonkel.
Vinlandet Sydafrika
Det är inte alla som känner till att vinlandet Sydafrika, som är ett av nya världen-länderna, har producerat vin i århundranden. Redan 1652 upprättade Ostindiska Kompaniet en handelsstation i Sydafrika i området som senare skulle bli Kapstaden. Denna station hjälpte handelsflottan med färskvatten och mat under resorna mot Indien och Sydostasien. Konsumtionen av vin var relativt stor i Europa under den här tiden. Besättningarna och de som jobbade på handelsstationen efterfrågade denna ädla dryck. Istället för att skeppa vin i stora mängder från Europa bestämde de sig för att börja odla druvor och göra vin på plats. Klimatet och odlingsförhållandena visade sig vara rätt. Sticklingar importerades från europeiska vinregioner. Den första vingården planterades 1655. Den 2 februari 1659 pressades de första dropparna med sydafrikanskt vin.
Méthode Cap Classique, eller MCC som sydafrikanerna själva kallar sitt mousserande vin, produceras enligt den traditionella metoden. Det innebär att vinmakarna precis som i Champagne skapar bubblorna genom en andra jäsning på flaska. Sedan 1992 finns det en organisation i Sydafrika som säkerställer varumärkets kvalitet, Cap Classique Producers Association (CCPA). På det sättet arbetar sydafrikanerna för att lyfta fram kvaliteten på landets mousserande viner på ett liknande sätt som i Champagne. Syftet är att identifiera och reglera kvalitetsnivå och ursprung.
Utvalda viner
Pongrácz Brut
Vin med tydliga inslag av mogna gröna äpplen, brödighet, nougat och grapefrukt i avslutet. Välgjort och svalkande.
Laborie Blanc des Blanc 2011
Fin integrerad mousse med tydlig druvighet där gröna och gula mogna äpplen är framträdande. I vinet finns en integrerad syra samt begynnande mognad som balanseras fint av den förvånansvärt pigga frukten. Avslutet är långt med inslag av grapefrukt och rostat bröd.
Graham Beck Brut Zero 2012
Fin integrerad mousse med tydlig druvighet där gröna och gula mogna äpplen är framträdande. Här hittar vi en integrerad syra som balanseras upp fint av frukten. I det långa avslutet finns ett visst inslag av grapefrukt.
Org de Rac La Verne Blanc de Blanc Méthode Cap Classique 2016
Friskt inbjudande vin som bjuder på en mjuk och fin mousse som följs av en symfoni av smaker. Solmogen tropisk frukt blandas med nybakad brioche och solvarma citrusfrukter.
Boschendal Brut Chardonnay Pinot Noir
Fruktigt friskt och balanserat med riklig mousse. Toner av gula äpplen, plommon, brioche, nektarin, blodgrape och hasselnötter.
Simonsig Kaapse Vonkel Brut 2018
Snygga bubblor med adress Sydafrika. Stramt med fin struktur, djup och fokus med toner av mineralrök, grillad citron, nötter och rivet limeskal.
Jag dricker hellre ett bra mousserande vin än en dålig champagne.
Fantastiska hus
Graham Beck Wines
Grundades 1983 i Robertson Valley av entreprenören Graham Beck. Efter stora framgångar i gruvindustrin kunde han förverkliga sin dröm att bygga ett toppvineri i ett område där han såg stor potential och få andra odlade druvor. Graham Beck är mest känt för mousserande viner av typen Méthode Cap Classique. Ansvarig vinmakare för dessa viner är ingen mindre än Pieter ”Mr Bubbles” Ferreira, Sydafrikas mest kända vinmakare för mousserande viner.
Org de Rac
Har du ännu inte provat vin från regionen Swartland? Då är det dags! Swartland är utan tvekan Sydafrikas hetaste vinregion just nu. Och då pratar vi inte om antalet soltimmar. Området är beläget norr om Kapstaden och nordväst om Wellington. Vingårdarna ligger vackert längs med Berg River och de majestätiska bergskedjorna. Buskvegetationen av den lokala busken Renosterbos (kallas Renosterveld av ursprungsbefolkningen) bildar en blåsvart kuliss till vinodlingarna. Det är utifrån denna vegetation som namnet Swartland ”the black land” kommer. Från början var området känt för röda starkviner i portvinsstil och bulkvinsproduktion. Men idag produceras det här främst förstklassiga bordsviner, inte minst vita viner. Men alltså även mousserande vin av hög kvalitet.
Org de Rac Organic Wine Estate ligger i hjärtat av Swartland. Idag är Org de Rac den enda ekologiska producenten i området. Vingårdarnas läge vid Berg River gör att rötterna alltid kan hitta vatten. Men den viktigaste faktorn är att floden skapar ett eget mikroklimat som bidrar till att reducera och utjämna värmen. Kvällstid sveper det också in en kylig havsbris från Atlanten i vingårdarna. Mikroklimatet och de många soltimmarna utgör perfekta förutsättningar för att odla druvan chardonnay. Den härligt egensinnige, charmige och inte minst skicklige vinmakaren Frank Meaker betyder mycket för stilen och kvaliteten på Org de Racs viner.
Fredrik Schelin
Vinskribenten och champagnekännaren som släppt två böcker om bubblor ”Champagne 49 miljoner bubblor i en flaska” och "CHAMPAGNE och andra bubblor".