Traditionell Metod – Brittiskt mousserande
På kort tid har brittiska producenter av mousserande vin vunnit ett världsrykte för sin höga kvalitet. I södra England har det producerats mousserande vin enligt den traditionella metoden sedan början av 1990-talet.
Engelska vinproducenter
Med begrepp som British classic method, British sparkling, fizz, English sparkling wine, Bretagne, the great British classic method, ja, här har kärt barn verkligen många namn. Engelska mousserande vinproducenter använder ofta Champagne-terminologi för att beskriva stilarna i sina viner med begrepp som classic cuvée, blanc de blancs, blanc de noir och demi-sec. Vinerna är producerade enligt traditionell metod. I södra England finns det en snarlik jordmån som den i Champagne, nämligen en krithaltig jord som historiskt är delar av samma havsbotten.
Under 1980-talet påbörjades en tillverkning av mousserande vin med druvorna meunier, pinot noir och chardonnay. Vinerna började nå marknaden under 1990-talet. Jag anser att vinerna håller en generell hög klass. Men prisbilden och det faktum att utbudet av champagne är så stor på den svenska marknaden gör att många väljer bort de brittiska bubblorna. Det är synd, tycker jag. Varför inte köpa hem lite brittiskt bubbel och jämföra med den äkta varan? Vem vet? Kanske hittar du en ny favorit.
Utvalda viner
Exton Park Blanc de Noirs
Vinet består av 100 procent pinot noir. Både smaken och doften mår bra av att värmas upp och blommar efter en stund upp i glaset. Då kommer aromer i en kavalkad av röda sommarvarma äpplen, rostad brioche med fikonmarmelad, grillad citron, söt honungsmelon och mineraler.
Nyetimber Classic Cuvée
En av de första och mer kända brittiska bubblorna på den svenska marknaden. Fast plats på Systembolaget och vinet består av de tre välkända champagnedruvorna chardonnay, pinot noir och meunier. Friskt och fylligt i anslaget med stor mousse. Äppliga inslag med toner av rostat bröd, mandelkubb, kryddor och skyhög syra. Vinet passar fint till skaldjur, ostron och sashimi.
Sugrue The Trouble With Dreams 2014
Vinet består av 60% chardonnay och 40% pinot noir. Moussen är behagligt integrerad i vinet med små fina bubblor. Begynnande mognadstoner med solvarma äpplen, honung, rostade nötter och citrusmarmelad.
Simpsons Flintfields Blanc de Noirs 2016
Detta vin består av 100 procent pinot noir. Torrt och krispigt med mjuk behaglig mousse. I smaken som fyller hela munnen finns toner av röda sommaräpplen, blodgrapefrukt, röda vinbär, rostat bröd och mineraler. Världsklass!
Rathfinny Estate Blanc de Noirs 2016
Detta är andra årgången av detta vin som består av 93% pinot noir och 7% meunier. Druvorna skördas för hand och pressas som hela klasar. Endast 12 000 flaskor produceras. Doft av röda sommaräpplen, brioche och brynt smör. Mjuk och följsam mousse som fyller munnen på ett fint sätt. Smaken har en tydlig syra och inslag av sommaräpplen, citrusfrukter och havssälta. Vinet passar lika bra till en afternoon tea som till en njutbar stund i bersån.
2 554 hektar utgör idag odling av druvor för vin i Storbritannien. Det är en ökning med 15 procent sedan 2015. Merparten av odlingarna är koncentrerade till South East, alltså söder om London i England. Pinot noir står för störst del med 803 hektar, tätt följd av chardonnay på 771 hektar. Därefter kommer meunier, bacchus och seyval blanc. Druvan seyval blanc är en hybrid som ska klara av det svala klimatet.
Fantastiska hus
Simpsons Wine Estate
Vinhuset är relativt ungt och här befinner vi oss sig i sydöstra hörnet av England i Kent. Huset grundades 2012 och två år senare planterades egendomen med 10 hektar med pinot noir, meunier och chardonnay. Simpsons vingårdar har den ikoniska, kalkrika jordmånen och är placerade på väl utvalda platser, till exempel soliga södersluttningar.
Rahtfinny Estate
”A glass of Sussex, please.” Sussex är Storbritanniens första PDO inom vin (skyddad geografisk ursprungsbeteckning). Geografiska förutsättningar nära engelska kanalen, en kalkhaltig jordmån som liknar den i Champagne och ett klimat som är gynnsamt för druvodling i Sussex var parametrarna som krävdes för att Mark och hans fru Sarah skulle våga satsa fullt ut för att förverkliga sin dröm om att producera engelskt bubbel. År 2010 satte de spaden i marken och idag har Rathfinny 93 hektar planterade vingårdar. Inget har lämnats åt slumpen. Arbetet började med en grundläggande kartläggning av jordmån och mikroklimat och sedan gällde det att välja rätt kloner av chardonnay, pinot noir och meunier.
Fredrik Schelin
Vinskribenten och champagnekännaren som släppt två böcker om bubblor ”Champagne 49 miljoner bubblor i en flaska” och "CHAMPAGNE och andra bubblor".