Champagnes historia
I Champagneregionen har man odlat vin sedan romartiden. Men först i slutet på 1600-talet började man tillverka mousserande vin. En av de vanligaste skrönorna från området är att munken Dom Pérignon (1638-1715) skulle vara den person som av ett lyckligt misstag kom på champagnemetoden. Champagnes historia.
Munkarnas bidrag till champagne
Den äldsta och mest kända metoden att moussera ett vin, méthode ancestrale (méthode rurale), sägs ha utvecklats av benediktinermunkar vid klostret Saint-Hilaire i Limoux, Languedoc, på 1530-talet, ungefär hundra år innan Dom Pérignon var född. Dom Pérignon gjorde dock två viktiga förändringar, framför allt i hur man skulle sköta sina odlingar. Han förordade låga skördeuttag och vikten av att beskära vinrankorna på rätt sätt.
Den första dokumentationen av tillsatt av socker för framkallning av en andra jäsning på flaska gjordes av den engelska läkaren och vetenskapsmannen Christopher Merret. Ett arbete som presenterades för Royal Society (Storbritanniens vetenskapsakademi) redan 1662.
Champagnehusens Födelse och Expansion
Fram till år 1728 fick man enligt lag inte transportera eller sälja buteljerat vin. Men direkt när denna lag togs bort bildades det första champagnehuset, Ruinart, år 1729. Ruinart följdes snart av andra, däribland Moët 1743 och Clicquot 1772. Intressant nog så ingår alla dessa idag i en och samma ägargrupp, nämligen Louis Vuitton Moët Hennessy. En väldigt stor och betydande grupp i Champagne idag.
Från början hade all champagne sediment i flaskan ( jästfällning från den så kallade andra jäsningen) ända tills en anställd hos änkan Clicquot runt 1820 utvecklade ett system (reumage och dégorgementet), som fortfarande används för att få bort sedimentet. En annan uppfinning i början på 1800-talet var densimetern, vilken möjliggjorde en mer exakt tillsats av socker och jäst till den så kallade andra jäsningen.
Rysslands Roll i Champagnehistorien
Ryssland ockuperade Epernay 1814, vilket gjorde att ryssarna fick smak för den mousserande drycken. Fram till ryska revolutionen så blev den ryska tsaren med familj den största konsumenten. Bland annat tog Roederer fram en specialdesignad champagne – Cristal – som levererades i en flaska av just kristall till tsarfamiljen.
De tre druvorna
Tre druvor används huvudsakligen i champange, varav två faktiskt är blå: pinot noir och pinot meunier. De pressas ytterst försiktigt för att inte krossa färgämnena närmast skalen. Den tredje druvan är chardonnay som ger den ljusaste färgen.
Begreppet ”brut” kommer till liv
Fram till slutet på 1800-talet var champagnen betydligt sötare än vad den är idag. Den första torra champagnen introducerades troligen av Perrier- Jouët 1846 och termen ”brut” infördes för exportviner till England 1876.
Champagneupploppen
Vinlusen slog till 1890, vilket ledde till omfattande plantering av nya vinstockar (ympade på amerikanska resistenta rotstockar). År 1911 bröt vad som kallas för champagneupploppen ut. Bakgrunden var förtvivlan hos odlare i Aube sedan ett regeringsbeslut uteslöt Aube från Cham- pagnedistriktet och förbjöd användning av Aubedruvor i champagne. Samtidigt var det vanligt att druvor från Le Midi användes, vilket gjorde odlarna än mer förargade. Femtusen odlare gick bärsärkagång, fat och flaskor slogs sönder, och vin flödade på gatorna.
Detta ledde till ett nytt regeringsbeslut där en andra champagnezon som också omfattade Aube definierades. Aube införlivades helt i Champagne 1927, och det är då som distriktet som region slutligen fastställdes.
Glada dagar innan första världskriget
La Belle Epoque som inträffade runt sekelskiftet 1900 var en glad tid av frigörelse och njutning, och de rika, som var fler än någonsin, drack champagne som aldrig förr. Denna glada tid avbröts av första världskriget, då delar av frontlinjen gick genom distriktet. Under efterkrigstiden kom depressionen och därefter det andra världskriget, då Champagne var under tysk ockupation (1940-1944). Men sedan dess har champagneförsäljningen bara ökat och gått om de goda åren vid 1900-talets början med råge.
Champagnes historia
BestChampagne.se, DinVinguide.se och DryckesListan.se är guider för alla som har mat, dryck, vin och livsnjutning som gemensamma intressen. I DinVinguide.se finns de flesta artiklarna och på Dryckeslistan.se finns våra topplistor där vi vill hjälpa dig att göra livet godare och bättre. Våra skribenter hjälper dig med val av dryck till maten. På bägge sidor bjuder vi även på recept. Vi fyller kontinuerligt på med nya, härliga alternativ. Missa inte att kolla in varje vecka för din nya topplista. Missa inte heller BestChampagne där vi djupdyker i mousserande viner och framförallt champagne.
Välkommen att utforska mat och dryckesvärlden med oss!
Fredrik Schelin
Vinskribenten och champagnekännaren som släppt två böcker om bubblor ”Champagne 49 miljoner bubblor i en flaska” och "CHAMPAGNE och andra bubblor".