Välkommen till BestChampagne.se

Champagnes historia

I Champagneregionen har man odlat vin sedan romartiden. Men först i slutet på 1600-talet började man tillverka mousserande vin. En av de vanligaste skrönorna från området är att munken Dom Pérignon (1638-1715) skulle vara den person som av ett lyckligt misstag kom på champagnemetoden. Champagnes historia.

Champagnes historia

Munkarnas bidrag till champagne

Den äldsta och mest kända metoden att moussera ett vin, méthode ancestrale (méthode rurale), sägs ha utvecklats av benediktinermunkar vid klostret Saint-Hilaire i Limoux, Languedoc, på 1530-talet, ungefär hundra år innan Dom Pérignon var född. Dom Pérignon gjorde dock två viktiga förändringar, framför allt i hur man skulle sköta sina odlingar. Han förordade låga skördeuttag och vikten av att beskära vinrankorna på rätt sätt.

Den första dokumentationen av tillsatt av socker för framkallning av en andra jäsning på flaska gjordes av den engelska läkaren och vetenskapsmannen Christopher Merret. Ett arbete som presenterades för Royal Society (Storbritanniens vetenskapsakademi) redan 1662.

Champagnehusens Födelse och Expansion

Fram till år 1728 fick man enligt lag inte transportera eller sälja buteljerat vin. Men direkt när denna lag togs bort bildades det första champagnehuset, Ruinart, år 1729. Ruinart följdes snart av andra, däribland Moët 1743 och Clicquot 1772. Intressant nog så ingår alla dessa idag i en och samma ägargrupp, nämligen Louis Vuitton Moët Hennessy. En väldigt stor och betydande grupp i Champagne idag.

Från början hade all champagne sediment i flaskan ( jästfällning från den så kallade andra jäsningen) ända tills en anställd hos änkan Clicquot runt 1820 utvecklade ett system (reumage och dégorgementet), som fortfarande används för att få bort sedimentet. En annan uppfinning i början på 1800-talet var densimetern, vilken möjliggjorde en mer exakt tillsats av socker och jäst till den så kallade andra jäsningen.

Rysslands Roll i Champagnehistorien

Ryssland ockuperade Epernay 1814, vilket gjorde att ryssarna fick smak för den mousserande drycken. Fram till ryska revolutionen så blev den ryska tsaren med familj den största konsumenten. Bland annat tog Roederer fram en specialdesignad champagne – Cristal – som levererades i en flaska av just kristall till tsarfamiljen.

De tre druvorna

Tre druvor används huvudsakligen i champange, varav två faktiskt är blå: pinot noir och pinot meunier. De pressas ytterst försiktigt för att inte krossa färgämnena närmast skalen. Den tredje druvan är chardonnay som ger den ljusaste färgen.

Begreppet ”brut” kommer till liv

Fram till slutet på 1800-talet var champagnen betydligt sötare än vad den är idag. Den första torra champagnen introducerades troligen av Perrier- Jouët 1846 och termen ”brut” infördes för exportviner till England 1876.

Champagneupploppen

Vinlusen slog till 1890, vilket ledde till omfattande plantering av nya vinstockar (ympade på amerikanska resistenta rotstockar). År 1911 bröt vad som kallas för champagneupploppen ut. Bakgrunden var förtvivlan hos odlare i Aube sedan ett regeringsbeslut uteslöt Aube från Cham- pagnedistriktet och förbjöd användning av Aubedruvor i champagne. Samtidigt var det vanligt att druvor från Le Midi användes, vilket gjorde odlarna än mer förargade. Femtusen odlare gick bärsärkagång, fat och flaskor slogs sönder, och vin flödade på gatorna.

Detta ledde till ett nytt regeringsbeslut där en andra champagnezon som också omfattade Aube definierades. Aube införlivades helt i Champagne 1927, och det är då som distriktet som region slutligen fastställdes.

Glada dagar innan första världskriget

La Belle Epoque som inträffade runt sekelskiftet 1900 var en glad tid av frigörelse och njutning, och de rika, som var fler än någonsin, drack champagne som aldrig förr. Denna glada tid avbröts av första världskriget, då delar av frontlinjen gick genom distriktet. Under efterkrigstiden kom depressionen och därefter det andra världskriget, då Champagne var under tysk ockupation (1940-1944). Men sedan dess har champagneförsäljningen bara ökat och gått om de goda åren vid 1900-talets början med råge.

Champagne G.H. Martel & C°

Champagnes historia

BestChampagne.seDinVinguide.se och DryckesListan.se är guider för alla som har matdryckvin och livsnjutning som gemensamma intressen. I DinVinguide.se finns de flesta artiklarna och på Dryckeslistan.se finns våra topplistor där vi vill hjälpa dig att göra livet godare och bättre. Våra skribenter hjälper dig med val av dryck till maten. På bägge sidor bjuder vi även på recept. Vi fyller kontinuerligt på med nya, härliga alternativ. Missa inte att kolla in varje vecka för din nya topplista. Missa inte heller BestChampagne där vi djupdyker i mousserande viner och framförallt champagne.

Välkommen att utforska mat och dryckesvärlden med oss!

Fredrik Schelin

Fredrik Schelin

Vinskribenten och champagnekännaren som släppt två böcker om bubblor ”Champagne 49 miljoner bubblor i en flaska” och "CHAMPAGNE och andra bubblor".

Fler artiklar

Champagnes historia

Champagnes historia

Fredrik Schelin

Änkornas påverkan

Änkornas påverkan

Fredrik Schelin

Traditionella metod – Svenskt mousserande

Traditionella metod – Svenskt mousserande

Fredrik Schelin

Traditionell Metod – Brittiskt mousserande

Traditionell Metod – Brittiskt mousserande

Fredrik Schelin

Sekt – Tyskt mousserande

Sekt – Tyskt mousserande

Fredrik Schelin

Méthode Cap Classique (MCC) – Sydafrikanskt mousserande

Méthode Cap Classique (MCC) – Sydafrikanskt mousserande

Fredrik Schelin

Special Club – Club Trésors de Champagne

Special Club – Club Trésors de Champagne

Fredrik Schelin

Avenue de Champagne Sveriges champagnemässa 2023

Avenue de Champagne Sveriges champagnemässa 2023

Fredrik Schelin

Champagnedagen

Champagnedagen

Fredrik Schelin

Trento, Prosecco & Franciacorta – Italienskt mousserande

Trento, Prosecco & Franciacorta – Italienskt mousserande

Fredrik Schelin

Cava & Corpinnat – Spansk mousserande

Cava & Corpinnat – Spansk mousserande

Fredrik Schelin

Crémant – Franskt mousserande

Crémant – Franskt mousserande

Fredrik Schelin

Besök Champagne – en bubblande resa

Besök Champagne – en bubblande resa

Fredrik Schelin

Sabrering (sabrage)

Sabrering (sabrage)

Fredrik Schelin

Champagne ordlista

Champagne ordlista

Fredrik Schelin

Champagnemetoden (Méthode traditionnelle – Méthode champenoise)

Champagnemetoden (Méthode traditionnelle – Méthode champenoise)

Fredrik Schelin

Glasets betydelse

Glasets betydelse

Fredrik Schelin

Andra mousserande viner

Andra mousserande viner

Fredrik Schelin

Mat till champagne

Mat till champagne

Fredrik Schelin

Vad är Champagne?

Vad är Champagne?

Fredrik Schelin

Champagne bäst i test

Champagne bäst i test

Fredrik Schelin

CHAMPAGNE BOLLINGER VÄRLDSNYHET

CHAMPAGNE BOLLINGER VÄRLDSNYHET

Fredrik Schelin

CHAMPAGNE SKÖRD ÅRGÅNG 2022

CHAMPAGNE SKÖRD ÅRGÅNG 2022

Fredrik Schelin

Avenue de Champagne Sveriges champagnemässa

Avenue de Champagne Sveriges champagnemässa

Fredrik Schelin

Charles Heidsiecks prestigechampagne

Charles Heidsiecks prestigechampagne

Fredrik Schelin

Champagneprovning 1900-talets bästa årgångar

Champagneprovning 1900-talets bästa årgångar

Fredrik Schelin

Champagne Taittinger

Champagne Taittinger

Fredrik Schelin

PRESTIGECHAMPAGNE

PRESTIGECHAMPAGNE

Fredrik Schelin

Champagne Louis Roederer Cristal

Champagne Louis Roederer Cristal

Fredrik Schelin

THE GREAT BRITISH CLASSIC METHOD

THE GREAT BRITISH CLASSIC METHOD

Fredrik Schelin

Det finns champagne och sedan finns det Krug

Det finns champagne och sedan finns det Krug

Fredrik Schelin

Visste du att Aube är Champagne?

Visste du att Aube är Champagne?

Fredrik Schelin

Champagne Pol Roger Sir Winston Churchill

Champagne Pol Roger Sir Winston Churchill

Fredrik Schelin

Champagne årgång 2020

Champagne årgång 2020

Fredrik Schelin

Premiär för Bollinger RD 2007

Premiär för Bollinger RD 2007

Fredrik Schelin

Champagneskolan distriktet

Champagneskolan distriktet

Fredrik Schelin

Champagneskolan

Champagneskolan

Fredrik Schelin

Champagne Bollinger

Champagne Bollinger

Fredrik Schelin

Fredriks bubblor – Champagne 1900-talets bästa årgångar

Fredriks bubblor – Champagne 1900-talets bästa årgångar

Fredrik Schelin

Champagne och ostron

Champagne och ostron

Fredrik Schelin

Årgångschampagne

Årgångschampagne

Fredrik Schelin