Traditionella metod – Svenskt mousserande
Visste du att Sverige firar 20 år som officiellt vinland? Vem hade för två decennier sedan trott att Sverige skulle bli ett vinland att räkna med?
Närproducerat svenskt vin
Det har aldrig varit enklare att dricka närproducerat vin. Fler och fler svenska vinerier och vingårdar etablerar sig. I den svenska vinodlarföreningen finns det idag omkring 35 yrkesodlare medan uppemot 150 fortfarande är på hobbynivå. Sverige klassades enligt EU:s regler som vinland redan 1999. Det innebär att de vingårdar som blivit godkända av Livsmedelsverket har rätt att märka sina viner med årgång och druvsort. Än så länge har Sverige inte infört några klassificeringsregler. Därför får vinerna endast säljas som bordsvin.
Vinlandet Sverige går att beskriva på flera sätt men ett är att vinerna är relativt svåra att finna om du inte letar efter dem. De flesta vinerna går antingen att beställa genom Systembolaget eller dricka på restaurang, några finns också på Systembolagets hyllor, dock oftast lokalt i närheten av där de produceras. Majoriteten återfinns dock i Systembolagets beställningssortiment, där de tyvärr inte är särskilt synliga för vanliga konsumenter. Har du inte redan upptäckt de svenska vinerna, så rekommenderar jag dig att prova. Varför inte besöka en svensk vingård? Kolla in Vinvägen Skåne på nätet. Den passerar ett tjugotal skånska vingårdar som tar emot besökare. Vinlandet Sverige är att räkna med, inte bara för kvaliteten, utan även som en egen bransch som skapar sysselsättning. Det visar också att det trots svårigheter finns många som har engagemang och ett hjärta för dryck och dryckeskultur. Så fortsätt att kämpa och skapa smakupplevelser och vingårdsupplevelser på hemmaplan.
UTVALDA VINER
Här följer några utvalda svenska producenter som tillverkar mousserande vin med traditionell metod och med lokala druvor. Närproducerat med andra ord.
Ebba Brut 2018
Ett rent, snyggt och knastertorrt vin som är överraskande bra. Inslag av krusbär, gula äpplen, mandelmassa och citrus.
Skepparps Grand Prix Mousserande Solaris 2018
Intensiv doft av fläderblommor och citrusfrukter. Syran är mycket frisk. Ett rent, snyggt och knastertorrt vin som är överraskande bra.
Josefinelust Brut Zero 2019
Frisk och krispig med tydlig citrus och mineral. Inslag av gröna äpplen, fläder, apelsinblom, kex och limezest. Vinnare av brons i Decanter World Wide Challenge 2021. Håll ögonen på Kullabergs vingård. Producenten är att räkna med, även på en internationell vinscen.
Arilds Vingård Bubbel Gold
Intensiv doft av fläderblommor och citrusfrukter. Syran är mycket frisk – det är lite som att bita i en citron, fast en god sådan!
Bedstekilde Bubbel För Österlen Extra Brut
Fruktig smak med inslag av vinteräpplen, gråpäron, vit tropisk frukt, svarta vinbärsblad och citrus.
Traditionella – Svenskt mousserande
Med smittande passion o fascinerande kunskaper bjuder Fredrik Schelin på hänförande upplevelser för alla sinnen om livets goda: mat & dryck! Novisa välkomnas in i en magisk värld och sakkunniga når oanade höjder av nya uttryck. Fredrik Schelin har hela sitt vuxna liv haft en passion för Champagne och är berest i distriktet. Med över 5500 provade champagner delar Fredrik här med sig av sin lista och noteringar av detsamma.
Fredrik Schelin
Vinskribenten och champagnekännaren som släppt två böcker om bubblor ”Champagne 49 miljoner bubblor i en flaska” och "CHAMPAGNE och andra bubblor".