Välkommen till BestChampagne.se

Sekt – Tyskt mousserande

Sekt - Tyskt mousserande. Traditionen för mousserande vin i Tyskland sträcker sig tillbaka ända till 1800-talet. Det tyska hantverket för mousserande viner har pågått i generationer. Tyska vinmakare har historiskt stått bakom flera framträdande champagnehus som bland andra Mumm, Bollinger och Krug. Det första vinhuset som producerade mousserande vin i Tyskland var Kessler, som grundades i Württemberg 1826.

Sekt – Tyskt mousserande

Bubblor från Tyskland – Sekt – Tyskt mousserande

Trots att mousserande vin ökar i popularitet är det inte många som har bekantat sig med bubblorna från de tyska vinregionerna. I Tyskland kallas mousserande vin för sekt. Traditioneller sekt eller Klassischer sekt görs av högkvalitativa viner med en andra jäsning på flaska enligt traditionell metod. Utöver detta finns även den högsta klassificeringsnivån Winzersekt, som kan översättas med vintners sekt. Det är mousserande vin som måste vara tillverkat av egenodlade druvor. Sedan 2020 finns numera även sekt som ingår i den tyska grand cru-lika statusbenämningen VDP. Det är inte lätt att få klarhet i de tyska vinlagarnas olika beteckningar. Men här ska jag försöka reda ut begreppen en aning.

Med sekt avses en tysk eller österrikisk variant av mousserande vin. Sekt kan göras antingen med samma traditionella metod som champagne eller genom charmatmetoden. Historiskt har ofta sekt gjorts helt eller delvis på importerade druvor, men enligt tysk lagstiftning får mousserande vin endast saluföras som Deutscher sekt (tysk sekt) om den är producerad av tyskodlade druvor.

Följande varianter av sekt förekommer i den tyska vinlagstiftningen:

Sekt

Är ett mousserande vin som uppfyller vissa grundläggande normer. Om Deutscher sekt eller en region (exempelvis Rhein-Mosel) anges måste 100 procent av druvmaterialet komma från Tyskland respektive från angiven region.

Sekt bA (besonderer Anbaugebiete)

Är ett mousserande vin som är producerat i en av de 13 kvalitetsvinregionerna (exempelvis Mosel eller Rheingau), som också används för stilla kvalitetsviner. Regionen måste anges. För sekt bA krävs en högre druvmognad än för enklare sekt. Crémant är en tillåten tilläggsbeteckning för flaskjäst sekt bA som uppfyller vissa villkor, bland annat minst 9 månaders lagring på jästfällningen.

Winzersekt

Är en tillåten tilläggsbeteckning för flaskjäst sekt bA som till 100 procent är framställd på tillverkarens egna druvor.

VDP Sekt

Är en flaskjäst sekt med minst 15 månaders lagring på jästfällningen, egenodlade druvor, handskördat, pressad i hel klase och i övrigt samma regler som för respektive region.

VDP Sekt Prestige

Är en flaskjäst sekt med minst 36 månaders lagring på jästfällningen. Det ska vara egenodlade druvor som handskördas och pressas i hel klase. I övrigt gäller samma regler som i respektive region.

Idag kan kvalitetssekten i Tyskland vara både årgångsmärkt och druvbestämd. Ofta är den gjord på ren riesling eller en blend av pinot noir-druvor och chardonnay. Sekt produceras i samtliga av de 13 tyska vinregionerna och det görs vit, rosé och röd sekt. Sekt kan också märkas efter restsockergrad och sträcker sig då från brut nature till mild.

I Tyskland konsumeras det mest mousserande vin per capita i världen. Varje år dricks över 420 miljoner flaskor mousserande vin i landet.

UTVALDA VINER

Rings Blanc et Noir 2015

Fruktig, något utvecklad, mycket frisk smak med inslag av gula äpplen, honung, ljust bröd och apelsin. Rings är en kvalitetsodlare som är mästare på framför allt druvan spätburgunder (pinot noir).

Peter Jakob Kühn Riesling Sekt Brut 2016

Rieslingdruvan lämpar sig ypperligt för att göra mousserande vin med sin höga syra och utpräglade fruktighet och komplexitet. Kühn producerar både stilla viner och sekt gjord på riesling. Rheinhessens speciella terroir skapar en fin mineralitet till vinerna. Det har den gjort även till denna sekt som har begynnande mognad och komplexitet som vi ofta finner i sekt med lite ålder. Vingårdarna är biodynamiskt certifierade.

Meyer-Näkel Illusion Blanc de Noir 2017

Den kända producenten av spätburgunder, Meyer-Näkel i Ahr, gör idag även sekt. Meyer-Näkel tillhör vinadeln när det gäller tysk spätburgunder. Husets sekt Illusion är en blanc de noir. Den är gjord på enbart blå druvor, trots att vinet är vitt. Det är ett ambitiöst vin med kraft och djup. Roligt med tysk sekt som utmanar den äkta varan från Champagne.

Weingut Künstler Cuvée M

Vinet består av 70 procent pinot noir och resten chardonnay från vingården Herrnberg. Doften är lätt, frisk och fruktig. Komplex munkänsla, lång eftersmak. Fin syra och mineraler med söt citron och lime.

Fantastiska hus

Weingut Rings

Sedan syskonen Simone, Andreas och Steffe tog över har Rings blivit en producent att räkna med som fanbärare för det nya Pfalz. Huset producerar både stilla och mousserande vin. I början ägnades särskild uppmärksamhet åt druvan riesling och spontanjäsning. År 2010 upptäckte syskonen en igenväxt plats i naturreservatet Berntal. Den spektakulära terroiren består av kalkstensgrund med total sydlig exponering och en lutning på 25 procent som visat sig vara perfekt för druvan pinot noir. Det var början på en ny kärlekshistoria.

Weingut Künstler

På varje flaska från Weingut Künstler står det ”seit 1648” – sedan 1648. Från det året finns de äldsta skriftliga beläggen för att familjen Künstler ägnade sig åt druvodling och vinframställning i nuvarande södra Tjeckien. Efter andra världskriget blev den tysktalande befolkningen utkörd från detta område. Franz Künstler gick till fots till Rheingau där han så småningom fick arbete på en vingård. På 1960-talet kunde han köpa en bit mark och successivt bygga upp en egen vinegendom.

Sonen Gunter Künstler tog över på 1980-talet och det är under hans ledning som Weingut Künstler har vuxit till en av de högst rankade i Rheingau och hela Tyskland. Vingårdarna och vineriet ligger i Hochheim i Rheingaus östra del. Weingut Künstler producerar även vin från hyrda vingårdar i några av de bästa lägena i Rüdesheim. Totalt äger vinhuset 37 hektar vingårdar som är planterade med riesling till 80 procent.

Sekt – Tyskt mousserande

BestChampagne.seDinVinguide.se och DryckesListan.se är guider för alla som har matdryckvin och livsnjutning som gemensamma intressen. I DinVinguide.se finns de flesta artiklarna och på Dryckeslistan.se finns våra topplistor där vi vill hjälpa dig att göra livet godare och bättre. Våra skribenter hjälper dig med val av dryck till maten. På bägge sidor bjuder vi även på recept. Vi fyller kontinuerligt på med nya, härliga alternativ. Missa inte att kolla in varje vecka för din nya topplista. Missa inte heller BestChampagne där vi djupdyker i mousserande viner och framförallt champagne.

Välkommen att utforska mat och dryckesvärlden med oss!

Fredrik Schelin

Fredrik Schelin

Vinskribenten och champagnekännaren som släppt två böcker om bubblor ”Champagne 49 miljoner bubblor i en flaska” och "CHAMPAGNE och andra bubblor".

Fler artiklar

Champagnes historia

Champagnes historia

Fredrik Schelin

Änkornas påverkan

Änkornas påverkan

Fredrik Schelin

Traditionella metod – Svenskt mousserande

Traditionella metod – Svenskt mousserande

Fredrik Schelin

Traditionell Metod – Brittiskt mousserande

Traditionell Metod – Brittiskt mousserande

Fredrik Schelin

Sekt – Tyskt mousserande

Sekt – Tyskt mousserande

Fredrik Schelin

Méthode Cap Classique (MCC) – Sydafrikanskt mousserande

Méthode Cap Classique (MCC) – Sydafrikanskt mousserande

Fredrik Schelin

Special Club – Club Trésors de Champagne

Special Club – Club Trésors de Champagne

Fredrik Schelin

Avenue de Champagne Sveriges champagnemässa 2023

Avenue de Champagne Sveriges champagnemässa 2023

Fredrik Schelin

Champagnedagen

Champagnedagen

Fredrik Schelin

Trento, Prosecco & Franciacorta – Italienskt mousserande

Trento, Prosecco & Franciacorta – Italienskt mousserande

Fredrik Schelin

Cava & Corpinnat – Spansk mousserande

Cava & Corpinnat – Spansk mousserande

Fredrik Schelin

Crémant – Franskt mousserande

Crémant – Franskt mousserande

Fredrik Schelin

Besök Champagne – en bubblande resa

Besök Champagne – en bubblande resa

Fredrik Schelin

Sabrering (sabrage)

Sabrering (sabrage)

Fredrik Schelin

Champagne ordlista

Champagne ordlista

Fredrik Schelin

Champagnemetoden (Méthode traditionnelle – Méthode champenoise)

Champagnemetoden (Méthode traditionnelle – Méthode champenoise)

Fredrik Schelin

Glasets betydelse

Glasets betydelse

Fredrik Schelin

Andra mousserande viner

Andra mousserande viner

Fredrik Schelin

Mat till champagne

Mat till champagne

Fredrik Schelin

Vad är Champagne?

Vad är Champagne?

Fredrik Schelin

Champagne bäst i test

Champagne bäst i test

Fredrik Schelin

CHAMPAGNE BOLLINGER VÄRLDSNYHET

CHAMPAGNE BOLLINGER VÄRLDSNYHET

Fredrik Schelin

CHAMPAGNE SKÖRD ÅRGÅNG 2022

CHAMPAGNE SKÖRD ÅRGÅNG 2022

Fredrik Schelin

Avenue de Champagne Sveriges champagnemässa

Avenue de Champagne Sveriges champagnemässa

Fredrik Schelin

Charles Heidsiecks prestigechampagne

Charles Heidsiecks prestigechampagne

Fredrik Schelin

Champagneprovning 1900-talets bästa årgångar

Champagneprovning 1900-talets bästa årgångar

Fredrik Schelin

Champagne Taittinger

Champagne Taittinger

Fredrik Schelin

PRESTIGECHAMPAGNE

PRESTIGECHAMPAGNE

Fredrik Schelin

Champagne Louis Roederer Cristal

Champagne Louis Roederer Cristal

Fredrik Schelin

THE GREAT BRITISH CLASSIC METHOD

THE GREAT BRITISH CLASSIC METHOD

Fredrik Schelin

Det finns champagne och sedan finns det Krug

Det finns champagne och sedan finns det Krug

Fredrik Schelin

Visste du att Aube är Champagne?

Visste du att Aube är Champagne?

Fredrik Schelin

Champagne Pol Roger Sir Winston Churchill

Champagne Pol Roger Sir Winston Churchill

Fredrik Schelin

Champagne årgång 2020

Champagne årgång 2020

Fredrik Schelin

Premiär för Bollinger RD 2007

Premiär för Bollinger RD 2007

Fredrik Schelin

Champagneskolan distriktet

Champagneskolan distriktet

Fredrik Schelin

Champagneskolan

Champagneskolan

Fredrik Schelin

Champagne Bollinger

Champagne Bollinger

Fredrik Schelin

Fredriks bubblor – Champagne 1900-talets bästa årgångar

Fredriks bubblor – Champagne 1900-talets bästa årgångar

Fredrik Schelin

Champagne och ostron

Champagne och ostron

Fredrik Schelin

Årgångschampagne

Årgångschampagne

Fredrik Schelin