Välkommen till BestChampagne.se

Trento, Prosecco & Franciacorta – Italienskt mousserande

Italienarna gillar bubbel. De dricker både prosecco och mousserande gjort enligt den traditionella metoden, metodo classico. Korkarna poppas när när något ska firas, som aperitivo eller bara för att det är gott och festligt.

Trento, Prosecco & Franciacorta – Italienskt mousserande

TRENTO

Bilfärden från Verona är vacker. Vi färdas en timme norrut mot målet Trento. Stora bergskedjor klädda med gröna böljande vinfält omringar vägen. Jag förstår att druvorna trivs här mitt i Italiens nordligaste region Trentino/Alto-Adige. Trentino är den mer italienska delen och Alto- Adige, med staden Bolzano, har mer inflytande från de angränsande länderna Schweiz och Österrike. Här produceras bara mousserande vin, vitt eller rosé, enligt traditionell metod. Efter den andra jäsningen ligger vinet på sin jästfällning i minst 15 månader. Detta gäller för non vintage (NV), 24 månader för vintage, och riserva måste ha legat i minst 36 månader. Alkoholhalten ska dessutom uppgå till minst 11,5 procent för NV och vintage medan riserva ska ligga på minst 12 procent.

DOC är en förkortning för Denominazione di Origine Controllata. Det är en appellationbenämning som garanterar att vinet håller en viss kvalitet och innehåller en viss typ av druvor från ett specifikt område. I detta fall chardonnay, pinot noir, meunier och pinot blanc som odlas i appelationen Trento Classico. Att det görs mousserande vin här får vi tacka Giulio Ferrari för. Han var en italiensk vinmakare som dessutom ägde en vinbar inne i staden Trentino. Efter att ha studerat vinmakning i Champagne bestämde han sig för att prova bubbellyckan i sin hemma-region. Giulio tog med sig chardonnaydruvor från Frankrike och började smida planer. Firman Cantine Ferrari grundades 1902 i liten skala med några få flaskor till höga priser. Men de sålde slut snabbt och lade grunden för en ny typ av vin i Trentino. Italiens bästa mousserande vin var fött.

PROSECCO

Visst gillar vi champagne och andra ädla bubblande drycker i Sverige. Men inget är så omåttligt populärt som prosecco. Vi är till och med den största marknaden utanför Italien. Det bubblar inte enbart i norra Italien – det bubblar i Sverige också. Prosecco är till övervägande del gjort på druvan glera. Tidigare kallades druvan prosecco men detta ändrades 2009 i samband med att området och namnet prosecco skulle skyddas. Italienarna ville slippa sammanblandning mellan vinet och namnet på druvan. Samma år skrevs vinlagarna som idag kontrollerar områdets produktion och kvalitet.

En prosecco måste innehålla minst 85 procent glera. Det är viktigt att förstå det när kvalitet och prislapp ska jämföras. Det är dyrare att producera en prosecco på 100 procent glera än när andra druvor blandas i. Vinmakaren kan också vilja blanda i andra druvor för att justera stilen av vin. Området där prosecco produceras ligger i nordöstra Italien några mil norr om Venedig i regionen Veneto, som också kallas Venetien.

Prosecco – Italiens bubbliga stolthet

Proseccokullarna i Conegliano och Valdobbiadene utnämndes nyligen till en UNESCO World Heritage Site. Det är en viktig utmärkelse. Prosecco framställs enligt charmatmetoden, där vinet får sina bubblor genom jäsning med socker och jäst i temperaturreglerade tryckståltankar. Vinet lagras sedan på ståltank 18–24 månader innan det fylls på flaska. Prosecco finns både som svagt bubblande, frizzante, och som lite kraftigare bubblande, spumante.

Prosecco produceras i de två olika kvalitetsbeteckningarna DOC och DOCG. Så sent som 2009 erhöll området den för italienarna prestigefyllda DOCG-statusen för området Conegliano Valdobbiadene. Det finns ännu ett område med DOCG-status. Det är Cartizze och här befinner vi oss absolut högst upp på bergstoppen. Det gör stor skillnad mellan en vanlig DOC med druvor från slätten och en DOCG med druvor från bergen. DOCG-området omfattar omkring 6 200 hektar, vilket kan jämföras med Chablis 5 000 hektar. Mängden arbetstimmar varierar från 300 timmar per hektar för DOC och 500 timmar per hektar för Valdobbiadene till 900 timmar för Cartizze.

Detta kan vara bra att veta. Många tror nämligen att all prosecco är ett billigt bubblande alternativ. Prosecco av toppklass är så bra att den konkurrerar på högsta nivå internationellt. Lagarna i distriktet uppdaterades 2020. Numera får producenterna även inkludera inblandning av druvan pinot nero med upp till 15 procent för att de också ska kunna göra prosecco rosé.

FRANCIACORTA

Tänk Milano. Tänk Alperna i norr och Piemonte i väster. Där ligger Franciacorta som är en vinregion i Lombardiet. En vinregion i Italien med inriktning på mousserande vin. Även rött och vitt vin produceras här, men inte i samma utsträckning. Franciacorta är en DOCG för mousserande vin, där endast druvor från denna region får användas i vinerna. Jordmånen innehåller mycket mineraler och lämpar sig extra bra för mousserande vin. Tillåtna druvor är chardonnay, pinot noir och pinot nero. En spumante ska lagras minst 18 månader på jästen, rosé och satén 24 månader vardera medan en millesimato ska ligga i minst 30 månader. Står det riserva på flaskan gäller 60 månader. Rosébubbel ska innehålla minst 15 procent pinot nero. En satén är en blanc de blancs, där endast chardonnay eller pinot bianco får ingå. Här får atmosfärtrycket (bar) endast vara 4,5 istället för vanliga 6. Området anses av många vara det bästa för mousserande vin i landet.

Både först och störst i Franciacorta var Berlucchi. Adelsmannen Berlucchi ägde ett stort palats i området. Palatset var omringat av vinrankor, så det var naturligt att göra sitt eget vin. Kvaliteten var dessvärre låg. Guido hittade en duktig oenolog, Franco Ziliano, som fick i uppdrag att utveckla och uppgradera vinerna. En av Francos första planer var att göra mousserande vin. Efter mycket experimenterande och många resor till Champagne släpptes de första flaskorna Pinot de Franciacorta Metodo Classico. Året var 1961. Det var då de stora förändringarna började komma i Franciacorta. Redan året därpå släpptes Max Rosé, Italiens första rosébubbel gjort enligt champagnemetoden.

Utvalda viner

Ferrari Rosé

Rosa bubblor med ursprung i Trento i norra Italien från Ferrari. Stramt, rödbärigt och charmerande med granatäpple, tranbär, röda skogsbär, syrliga röda körsbär och örtkvistar ger ett stort drickbegär.

Ferrari Brut Organic

Torr och seriös med snygg frukt, frisk syra och drag av äpplen och bröd. Krämig och rik stil med finess och mineraler.

Ferrari Perlé 2015

Vinet har en gyllene gul färg. Doften är intensiv med mogna äpplen och brödighet. Smaken är distinkt krispig och torr med aromer av mogna äpplen. Avslutet är långt och vackert balanserat. Rotari Rosé Krämigt, snyggt och på samma gång uppfriskande. Pigga bubblor, rosa grape, smultron, lingon, tranbär, osötad sockerkaka och rivna mandlar.

Bisol Jeio Prosecco Rosé

Pang på med charmig rosa frukt! Vilda hallon, körsbär, färska örter, viol och pigga syror fyller glaset. Vi fyller på igen och sippar till solen och antipasti.

Bisol Rive De Campea

Denna prosecco befinner sig på en av de högsta kvalitetsnivåerna. Imponerande med fina mjuka bubblor, läskande frukt, stor energi och frestande toner av lime, citron, sälta, rökiga mineraler och pomelo.

FANTASTISKA HUS

Rotari

Vinfirman Mezzacorona är Trentinos ledande kooperativ som består av 1 500 anslutna vinbönder och grundades för mer än hundra år sedan, 1904. Expansionen fram till idag gör att firman står för över hälften av Trentinos totala vinproduktion. Vinhuset producerar både rött och vitt vin, men i Sverige är huset mest känt för sitt bubblande vin. Rotari föddes i hjärtat av Dolomiterna i norra Italien. I detta svala och behagliga bergsklimat får druvorna en nästintill perfekt mognad för mousserande vin. Till skillnad mot vanliga bordsviner skördas druvorna tidigt eftersom en stor del av syran fortfarande finns kvar då. Ett svalt klimat underlättar det. Detta är grunden till ett av Italiens bästa mousserande viner.

Ferrari

Italiens bästa mousserande vin. Jag vågar nog skriva det. Ferrari var först och de är fortfarande bäst. Eftersom Giulio inte fick några barn sökte han efter någon att samarbeta med som hade samma passion och vision. Valet föll på Bruno Lunelli som ägde en vinbar i Trentino. Han tog över 1952. Produktionen låg då på 8 000 flaskor. Idag produceras fem miljoner flaskor om året och huset exporterar till 40 länder. Ferrari drivs än idag av familjen Lunelli i tredje generationen. Sammanlagt äger Ferrari 120 hektar. Familjen försöker ha ett så ekologiskt arbete som möjligt i vingårdarna. Inga bekämpningsmedel är tillåtna och svavelhalten hålls nere på låga 55 mg/l, jämfört med ”vanliga viner” som ofta ligger på 160–200 mg/l. På grund av den höga naturliga syran i vinerna får alla genomgå malolaktisk jäsning. De ligger sedan länge på sin jästfällning för att utveckla den där krämiga och runda stilen. Toppvinet Giulio Ferrari ligger omkring 10 år på sin jästfällning.

Bisol

Nu tar vi oss till den förlovade vinregionen Venetien. En bit norrut, in i landet ligger distriktet Valdobbiadene, synonymt med prosecco. Och ja, det finns prosecco. Och så finns det bisol.

Låt oss kliva upp några steg på proseccopallen. Både i prisbild och altitud. Då kommer vi även upp i en annan kvalitetsnivå, den högsta klassificeringen inom vin: DOCG. Där har Bisol alla sina gårdar. Ett bubblande familjehus från Valdobbiadene som varit verksamt i vinets värld sedan 1542. Familjen Bisol drivs idag av bröderna Gianluca som vd och Desiderio som chefsvinmakare. Sedan några år tillbaka ingår Bisol i Lunelligruppen med ett annat bubblande vinhus i ryggen; Ferrari. I regionen Venetien och distriktet Valdobbiadene är det tveklöst Bisol som är en av de stora och framför allt högst ansedda namnen. När det har producerats vin i 21 generationer i över 500 år finns det både erfarenhet och framåtanda i familjen. Men så spelar också Bisol i en egen liga. Familjen jobbar enbart med de bästa vingårdslägena i Conegliano Valdobbiadene, där de äger ett tjugotal plotter. En del av gårdarna är ekologiskt certifierade och huset lägger också stor vikt vid hållbarhet. Det mesta av arbetet sker dock i vingårdarna där arbetstimmarna är många och långa.

Trento, Prosecco & Franciacorta – Italienskt mousserande

BestChampagne.seDinVinguide.se och DryckesListan.se är guider för alla som har matdryckvin och livsnjutning som gemensamma intressen. I DinVinguide.se finns de flesta artiklarna och på Dryckeslistan.se finns våra topplistor där vi vill hjälpa dig att göra livet godare och bättre. Våra skribenter hjälper dig med val av dryck till maten. På bägge sidor bjuder vi även på recept. Vi fyller kontinuerligt på med nya, härliga alternativ. Missa inte att kolla in varje vecka för din nya topplista. Missa inte heller BestChampagne där vi djupdyker i mousserande viner och framförallt champagne.

Välkommen att utforska mat och dryckesvärlden med oss!

Fredrik Schelin

Fredrik Schelin

Vinskribenten och champagnekännaren som släppt två böcker om bubblor ”Champagne 49 miljoner bubblor i en flaska” och "CHAMPAGNE och andra bubblor".

Fler artiklar

Champagnes historia

Champagnes historia

Fredrik Schelin

Änkornas påverkan

Änkornas påverkan

Fredrik Schelin

Traditionella metod – Svenskt mousserande

Traditionella metod – Svenskt mousserande

Fredrik Schelin

Traditionell Metod – Brittiskt mousserande

Traditionell Metod – Brittiskt mousserande

Fredrik Schelin

Sekt – Tyskt mousserande

Sekt – Tyskt mousserande

Fredrik Schelin

Méthode Cap Classique (MCC) – Sydafrikanskt mousserande

Méthode Cap Classique (MCC) – Sydafrikanskt mousserande

Fredrik Schelin

Special Club – Club Trésors de Champagne

Special Club – Club Trésors de Champagne

Fredrik Schelin

Avenue de Champagne Sveriges champagnemässa 2023

Avenue de Champagne Sveriges champagnemässa 2023

Fredrik Schelin

Champagnedagen

Champagnedagen

Fredrik Schelin

Trento, Prosecco & Franciacorta – Italienskt mousserande

Trento, Prosecco & Franciacorta – Italienskt mousserande

Fredrik Schelin

Cava & Corpinnat – Spansk mousserande

Cava & Corpinnat – Spansk mousserande

Fredrik Schelin

Crémant – Franskt mousserande

Crémant – Franskt mousserande

Fredrik Schelin

Besök Champagne – en bubblande resa

Besök Champagne – en bubblande resa

Fredrik Schelin

Sabrering (sabrage)

Sabrering (sabrage)

Fredrik Schelin

Champagne ordlista

Champagne ordlista

Fredrik Schelin

Champagnemetoden (Méthode traditionnelle – Méthode champenoise)

Champagnemetoden (Méthode traditionnelle – Méthode champenoise)

Fredrik Schelin

Glasets betydelse

Glasets betydelse

Fredrik Schelin

Andra mousserande viner

Andra mousserande viner

Fredrik Schelin

Mat till champagne

Mat till champagne

Fredrik Schelin

Vad är Champagne?

Vad är Champagne?

Fredrik Schelin

Champagne bäst i test

Champagne bäst i test

Fredrik Schelin

CHAMPAGNE BOLLINGER VÄRLDSNYHET

CHAMPAGNE BOLLINGER VÄRLDSNYHET

Fredrik Schelin

CHAMPAGNE SKÖRD ÅRGÅNG 2022

CHAMPAGNE SKÖRD ÅRGÅNG 2022

Fredrik Schelin

Avenue de Champagne Sveriges champagnemässa

Avenue de Champagne Sveriges champagnemässa

Fredrik Schelin

Charles Heidsiecks prestigechampagne

Charles Heidsiecks prestigechampagne

Fredrik Schelin

Champagneprovning 1900-talets bästa årgångar

Champagneprovning 1900-talets bästa årgångar

Fredrik Schelin

Champagne Taittinger

Champagne Taittinger

Fredrik Schelin

PRESTIGECHAMPAGNE

PRESTIGECHAMPAGNE

Fredrik Schelin

Champagne Louis Roederer Cristal

Champagne Louis Roederer Cristal

Fredrik Schelin

THE GREAT BRITISH CLASSIC METHOD

THE GREAT BRITISH CLASSIC METHOD

Fredrik Schelin

Det finns champagne och sedan finns det Krug

Det finns champagne och sedan finns det Krug

Fredrik Schelin

Visste du att Aube är Champagne?

Visste du att Aube är Champagne?

Fredrik Schelin

Champagne Pol Roger Sir Winston Churchill

Champagne Pol Roger Sir Winston Churchill

Fredrik Schelin

Champagne årgång 2020

Champagne årgång 2020

Fredrik Schelin

Premiär för Bollinger RD 2007

Premiär för Bollinger RD 2007

Fredrik Schelin

Champagneskolan distriktet

Champagneskolan distriktet

Fredrik Schelin

Champagneskolan

Champagneskolan

Fredrik Schelin

Champagne Bollinger

Champagne Bollinger

Fredrik Schelin

Fredriks bubblor – Champagne 1900-talets bästa årgångar

Fredriks bubblor – Champagne 1900-talets bästa årgångar

Fredrik Schelin

Champagne och ostron

Champagne och ostron

Fredrik Schelin

Årgångschampagne

Årgångschampagne

Fredrik Schelin