Sabrering (sabrage)
Första gången du ser någon sabrera en flaska champagne hinner du säkert tänka en hel del konstiga tankar. Varför viftar personen med ett svärd? Vad är det i personens andra hand? En flaska champagne! Läs mer om Sabrering (sabrage).
Sabrering (sabrage)
Vad är sabrering?
Det finns flera skrönor om hur traditionen uppstod, vilka oftast innefattar kavalleriet eller kosackerna. Både kavalleriet och kosackerna var beridna och deras främsta vapen var just en sabel. Det föll sig därfär naturligt att de korkade av champagnen sittande till häst med sabeln som de alltid hade redo. Till och med Napoleon har tillskrivits att vara den som introducerade sabrering efter ett framgångsrikt slag.
Sabrering är alltså en metod som används för att öppna champagneflaskor. Ordet kommer från det franska ordet sabre som betyder sabel. När man sabrerar en flaska champagne slår man med hjälp av en sabel, eller ett annat verktyg, av den övre delen av flaskans hals.
Kan man sabrera något annat än champagne?
Sabrera endast viner framställda enligt den traditionella metoden med en andra jäsning på butelj. De brukar ha kraftigare glas och har generellt ett högre tryck i flaskan. Trycket gör att allt glassplitter blåser bort, du kan alltså servera allt vin ur den sabrerade flaskan.
Hur sabrerar man?
Flaskan ska vara ordentligt kall innan sabrering. Folie och grimma tar du bort från korken för att få en ren träffyta. Flaskan hålls sedan med ena handen under och tummen uppåt. Luta flaskan 45 grader, det har visat sig att det rinner ut mindre ur flaskan i den vinkeln. Studera flaskan noga, den är gjuten i tv. delar och bildar en ”söm”.
Sabeln förs sedan upp längs flaskans söm mot flaskhalsen. Använd en trubbiga sidan hellre än den vassa, och dra inte sabeln fram och tillbaka. Ett snabbt och kraftfullt slag räcker för att separera toppen från flaskan. Det är mest tekniken som gör att sabreringen blir lyckad, inte kraften i träffen.
Tänk på att inte rikta flaskan mot någon. Tro det eller ej, men den vanligaste orsaken till ögonskada i Frankrike är en champagnekork i ögat. Tänk också på att underlaget ska tåla vätska och välj en plats där du kan hämta upp glaset som skjuts iväg. Hastigheten är cirka 30 km/h och trycket gör att allt glassplitter flyger iväg.
Sabrering (sabrage)
Med smittande passion o fascinerande kunskaper bjuder Fredrik Schelin på hänförande upplevelser för alla sinnen om livets goda: mat & dryck! Novisa välkomnas in i en magisk värld och sakkunniga når oanade höjder av nya uttryck. Fredrik Schelin har hela sitt vuxna liv haft en passion för Champagne och är berest i distriktet. Med över 5500 provade champagner delar Fredrik här med sig av sin lista och noteringar av detsamma.
BestChampagne.se, DinVinguide.se och DryckesListan.se är guider för alla som har mat, dryck, vin och livsnjutning som gemensamma intressen. I DinVinguide.se finns de flesta artiklarna och på Dryckeslistan.se finns våra topplistor där vi vill hjälpa dig att göra livet godare och bättre. Våra skribenter hjälper dig med val av dryck till maten. På bägge sidor bjuder vi även på recept. Vi fyller kontinuerligt på med nya, härliga alternativ. Missa inte att kolla in varje vecka för din nya topplista. Missa inte heller BestChampagne där vi djupdyker i mousserande viner och framförallt champagne.
Välkommen att utforska mat och dryckesvärlden med oss!
Fredrik Schelin
Vinskribenten och champagnekännaren som släppt två böcker om bubblor ”Champagne 49 miljoner bubblor i en flaska” och "CHAMPAGNE och andra bubblor".