Det finns champagne och sedan finns det Krug

Det finns champagne och sedan finns det Krug. Det är så man säger på vinhuset och jag kan bara instämma.

Vid ett besök hos Champagne Krug kläckte en kollega uttrycket ”Perfection in Absurdum” och några matprofiler konstaterade, efter att jag bjudit dem på Krug Vintage att ”Fredrik, du har Krugifierat oss”. Så starkt är intrycket av detta fantastiska, nästintill löjligt perfekta vin.

Ganska ofta när jag håller provning får jag frågan, vilken är din favoritchampagne?
Svaret är ganska enkelt, det blir en motfråga. Vem i din familj håller du som favorit? Ja du förstår, det finns inte ett unikt svar. Olika förutsättningar påverkar valet av vin. Vilket humör jag är på, vilket är sällskapet och vilken mat ska serveras är saker som påverkar mitt val av vin.

MEN, med det sagt, en flaska Krug öppnar jag väldigt gärna så ofta tillfälle ges. Krug är inte ett billigt vin, men för 1839 kr får man en unik upplevelse. Jag vill till och med gå så långt att kalla vinet ”prisvärt”. Ja mycket pengar är det men vinet är en unik upplevelse i världsklass.

DinVInguide.se fick ynnesten att delta i en provning med Champagne Krug. Närvarande var Olivier Krug samt vinkällarmästaren Julie Cavil vilka gick igenom kommande släpp av Krug Grande Cuvée. Vi fick även möjligheten att prova kommande årgång från Krug som är 2008. Årgång 2008 kan vara den bästa i Champagne på över hundra år.

Årgången inleddes med kallt vårväder och mycket regn. Juni varvades mellan kallt och varmt vilket gav en ojämn blomning och en relativt liten skörd förväntades. Men man räddades av ett mycket fint septemberväder och skörden blev hyfsad trots allt. Utvecklingen av vinerna pekar mot perfektion.
Så även Krug 2008 som har en potentiell poäng på 100! Rusningen kommer vara brutal efter detta vin. Den släpps på restaurang i september, fyra krogar i Sverige som är Krug-ambassadörer kommer servera vinet.
Restaurang 28 +
Restaurang Vollmers
Restaurang Frantzén
Restaurang Dorsia

Givetvis kommer några flaskor släppas via vårt monopol men varken datum eller antal är klart i detta nu. Jag skulle gissa att de efterfrågade pavorna släpps lagom till jul och nyårshandeln.

Det är väldigt sällan en champagne kommer upp hela vägen till 100 poäng, men Krug 2008 är där efter några års lagring!

”Krug dricker man inte för att synas, Krug dricker man för sin egen skull.” - Olivier Krug

Det finns champagne och sedan finns det Krug

Champagne Krug vintage 2004Sedan 1843 har familjen Krug producerat sin unika champagne. Champagne Krug är en levande legend som har förts vidare i sex generationer. Krugs grundare, Johann-Joseph Krug, lämnade en fast anställning i ett etablerat champagnehus för att slå sig fram på egen hand. Han hade stor talang och en ambition att skapa en champagne med en smak helt olik alla andra på marknaden. Nämligen visionen att producera världens bästa champagne.

Idag är den sjätte generationen Olivier Krug på plats att sköta huset. Även om man numera ägs av LVMH, är det familjen som ansvarar för champagnehuset.

Från noggrant utvalda druvor genom jäsning i små ekfat och den avancerade processen med att ”blenda”, följt av många års lagring i källaren, så föds Krug. Man använder de tre huvuddruvorna från distriktet, pinot noir, chardonnay och meunier. Druvsorten är ganska ointressant för vinet. Byn eller vingårdsläget är viktigast säger Olivier.

Att upptäcka Krug är att dela denna anda, att känna passion, att uppleva något verkligt exceptionellt. Det finns champagne, och sedan finns det Krug.

Krug betraktas av många som det ultimata uttrycket för den perfekta champagnen

Annons:

Julie Cavil, Chef de Cave om nya Grand Cuvée 169ème Édition.

Det finns champagne och sedan finns det Krug”After two challenging years, the harvest of 2013 gave the House’s oldest plots the conditions they needed to shine. In this Édition of Krug Grande Cuvée, you will find beautiful wines from our plots in Ambonnay and Ricey. The Chardonnays of the year were magnificently fresh and pure, with great intensity and length. The Pinot Noirs were powerful and long with discreet fruit, while the Meuniers added structure, tension and vivacity. To complete the blend, different plots’ wines were selected from throughout the first decade of the millennium, including Meuniers from Sainte-Gemme, which contributed warmth, opulence and texture, contrasting with the chiselled Meuniers of 2013.
Every year since the foundation of the House of Krug, a new Édition of Krug Grande Cuvée is created to offer the most generous expression of Champagne.
This bottle belongs to the 169ème Édition of Krug Grande Cuvée, a blend of 146 wines from 11 different years. The youngest is from the year 2013 and the oldest dates back to 2000. A stay of around seven years in Krug’s cellars gives this Édition its remarkable expression and elegance. Every glass poured from it is the fruit of more than 20 years of careful craftsmanship.
The 169ème Édition of Krug Grande Cuvée was composed around the harvest of 2013. The season began with a seemingly endless winter followed by a rainy and cool spring. Luckily, summer was hot and sunny, although also marked by hailstorms, which took their toll in the vineyards. The wines of the year were complete, expressive and full of flavours.
To create this Édition, the Cellar Master looked to accentuate the year’s fullness and beautiful aromatic elegance with different plots’ wines from 10 other years. The careful attention given to the vines and Krug’s unique respect for the individual character of each plot enabled the breadth of expression of this Édition of Krug Grande Cuvée.
In all, reserve wines from the House’s extensive library made up 40% of the final blend, bringing the breadth and roundness so essential to each Édition of Krug Grande Cuvée.”

Läs mer


Fler artiklar