Välkommen till BestChampagne.se

Champagne och ostron

Januari är en av de bästa månaderna på året att avnjuta ostron. Vad passar bättre till ostron än Champagne!

Champagne och ostron

Du som inte har stor erfarenhet av ostron får nedan några enkla tips och råd om hur man hanterar och äter ostron. Det viktigaste tipset är ju färskare desto godare! De flesta ostron som äts i Sverige är importerade – mestadels från Frankrike. Det vanligaste sättet att äta dem är som naturella och nyöppnade. Men ostronen kan även gratineras och ingå i såser och sushirätter samt grillas.
Ostron är fulla med nyttigheter som proteiner, mineraler och vitaminer.

Fransmännen äter trettio ostron per invånare och år. Den totala produktionen av ostron i Frankrike beräknas till 150 000 ton årligen. Från lägsta till högsta kvalitetsindex är ostronens namn:
Huîtres de claires
Fines de claires
Spéciales de claires
Fines de Claires Vertes
Pousse en Claire.

Ostron är namnet på olika typer av mollusker eller blötdjur. Ostronet är släkt med musslor. Det lever på hårt underlag i grunt, salt och rent vatten. Skalet består av kalk. Innanför skalet finns en mjuk kropp. Ostronet livnär sig av plankton som det filtrerar från vatten genom sina gälar. Ostronet byter kön flera gånger under sin livstid och kan bli över trettio år. Ostronpremiären infaller alltid första lördagen i september.

Champagne och ostron

Ostronskola

Köpa ostron – kolla att de lever!
De skall vara stängda. Transportera dem ordentligt kylda. De skall ligga med kupiga sidan neråt så att vätskan ligger i botten.

Öppna ostron – gör så här för bästa resultat:
Använd en liten kraftig kniv. Håll ostronet i en handduk. Rikta kniven utåt. Djupa ostron öppnas från sidan där muskeln sitter. För in kniven i muskelfästet, när det börjar öppna sig kör du hela kniven rakt in. Vicka kniven tills fästet släpper. Platta ostron öppnas i gångjärnet.

Servera ostron:
Håll ostronen riktigt kalla på en isbädd gärna dekorerad med lime eller citronklyftor. Ostron ska öppnas så sent som möjligt, strax före servering.

 

Att dricka till: många anser att champagne är den perfekta följeslagaren till ostron, så även jag.
Vad dricker du till ostron och krabba?
Fredrik Schelin

Fredrik Schelin

Vinskribenten och champagnekännaren som släppt två böcker om bubblor ”Champagne 49 miljoner bubblor i en flaska” och "CHAMPAGNE och andra bubblor".

Fler artiklar

Champagnes historia

Champagnes historia

Fredrik Schelin

Änkornas påverkan

Änkornas påverkan

Fredrik Schelin

Traditionella metod – Svenskt mousserande

Traditionella metod – Svenskt mousserande

Fredrik Schelin

Traditionell Metod – Brittiskt mousserande

Traditionell Metod – Brittiskt mousserande

Fredrik Schelin

Sekt – Tyskt mousserande

Sekt – Tyskt mousserande

Fredrik Schelin

Méthode Cap Classique (MCC) – Sydafrikanskt mousserande

Méthode Cap Classique (MCC) – Sydafrikanskt mousserande

Fredrik Schelin

Special Club – Club Trésors de Champagne

Special Club – Club Trésors de Champagne

Fredrik Schelin

Avenue de Champagne Sveriges champagnemässa 2023

Avenue de Champagne Sveriges champagnemässa 2023

Fredrik Schelin

Champagnedagen

Champagnedagen

Fredrik Schelin

Trento, Prosecco & Franciacorta – Italienskt mousserande

Trento, Prosecco & Franciacorta – Italienskt mousserande

Fredrik Schelin

Cava & Corpinnat – Spansk mousserande

Cava & Corpinnat – Spansk mousserande

Fredrik Schelin

Crémant – Franskt mousserande

Crémant – Franskt mousserande

Fredrik Schelin

Besök Champagne – en bubblande resa

Besök Champagne – en bubblande resa

Fredrik Schelin

Sabrering (sabrage)

Sabrering (sabrage)

Fredrik Schelin

Champagne ordlista

Champagne ordlista

Fredrik Schelin

Champagnemetoden (Méthode traditionnelle – Méthode champenoise)

Champagnemetoden (Méthode traditionnelle – Méthode champenoise)

Fredrik Schelin

Glasets betydelse

Glasets betydelse

Fredrik Schelin

Andra mousserande viner

Andra mousserande viner

Fredrik Schelin

Mat till champagne

Mat till champagne

Fredrik Schelin

Vad är Champagne?

Vad är Champagne?

Fredrik Schelin

Champagne bäst i test

Champagne bäst i test

Fredrik Schelin

CHAMPAGNE BOLLINGER VÄRLDSNYHET

CHAMPAGNE BOLLINGER VÄRLDSNYHET

Fredrik Schelin

CHAMPAGNE SKÖRD ÅRGÅNG 2022

CHAMPAGNE SKÖRD ÅRGÅNG 2022

Fredrik Schelin

Avenue de Champagne Sveriges champagnemässa

Avenue de Champagne Sveriges champagnemässa

Fredrik Schelin

Charles Heidsiecks prestigechampagne

Charles Heidsiecks prestigechampagne

Fredrik Schelin

Champagneprovning 1900-talets bästa årgångar

Champagneprovning 1900-talets bästa årgångar

Fredrik Schelin

Champagne Taittinger

Champagne Taittinger

Fredrik Schelin

PRESTIGECHAMPAGNE

PRESTIGECHAMPAGNE

Fredrik Schelin

Champagne Louis Roederer Cristal

Champagne Louis Roederer Cristal

Fredrik Schelin

THE GREAT BRITISH CLASSIC METHOD

THE GREAT BRITISH CLASSIC METHOD

Fredrik Schelin

Det finns champagne och sedan finns det Krug

Det finns champagne och sedan finns det Krug

Fredrik Schelin

Visste du att Aube är Champagne?

Visste du att Aube är Champagne?

Fredrik Schelin

Champagne Pol Roger Sir Winston Churchill

Champagne Pol Roger Sir Winston Churchill

Fredrik Schelin

Champagne årgång 2020

Champagne årgång 2020

Fredrik Schelin

Premiär för Bollinger RD 2007

Premiär för Bollinger RD 2007

Fredrik Schelin

Champagneskolan distriktet

Champagneskolan distriktet

Fredrik Schelin

Champagneskolan

Champagneskolan

Fredrik Schelin

Champagne Bollinger

Champagne Bollinger

Fredrik Schelin

Fredriks bubblor – Champagne 1900-talets bästa årgångar

Fredriks bubblor – Champagne 1900-talets bästa årgångar

Fredrik Schelin

Champagne och ostron

Champagne och ostron

Fredrik Schelin

Årgångschampagne

Årgångschampagne

Fredrik Schelin