Välkommen till BestChampagne.se

Champagne Louis Roederer Cristal

Louis Roederer är ett av de få kvarvarande privatägda familjeföretagen i Champagne. Företaget grundades redan 1776, men fick sitt nuvarande namn 1827, då Louis Roederer inträdde i företaget. Idag förvaltas huset av Frédéric Rouzaud, som representerar den sjunde generationen av familjen.

Champagne Louis Roederer Cristal
Champagne Louis Roederer Cristal
Louis Roederer är kanske mest känt för sin prestigechampagne Cristal.

Champagne Louis Roederer Cristal

Cristal kom till redan 1876 när tsar Alexander II förälskade sig i vinet och såg till att hans champagne levererades i genomskinliga flaskor av äkta kristall.
Sedan dess har vinets namn och flaskans utseende bestått. Det som gör flaskan så speciell är att dess botten är rak jämfört med alla andra flaskor från Champagne som har en inbuktning på undersidan.
Detta beror på att tsaren var på sin vakt och inte ville att någon skulle placera en sprängladdning i utbuktningen under flaskan, vilket tydligen var rätt vanligt på den tiden.

Louis Roederer Cristal produceras på druvor helt från sina egna vingårdar i Vallée de la Marne, där jorden är mer lerig samt samt från Côtes des Blancs kalkrika vingårdar. En mindre del av vinet utvecklas i ekfat. Vinerna genomgår inte någon malolaktisk jäsning. Cristal utgörs alltid av en blend på pinot noir och chardonnay med större andel pinot noir. Cristaldruvor tas från vingårdar där vinstockarna har en ålder på över 25 år. Större delen av druvorna utgörs av grand cru lägen med någon enstaka lägen från premier cru.

Cristal Rosé framställs med saignée-metoden.
Detta är vinframställningsprocessen för att göra vanligt rosévin. Men används även till viss roséchampagne. Denna process innebär att musten behåller en viss skalkontakt efter att druvorna pressats. Denna minimala maceration mellan must och skal ger en mer utvecklad arom och intensivare smak samtidigt som färgen fördjupas. ”Saignée” översätts bokstavligen till ”blödning” vilket är vad skalen faktiskt gör i musten.

Cristal 2013 är den aktuella årgången som sedan i tisdags finns på bolagets hyllor runt om i landet. Här nedan hittar du min recension av den plus två årgångar till. Fler recensioner finns och fylls på vartefter på BestChampagne.se

Louis Roederer Cristal Brut 2013

Läs mer om Louis Roederer Cristal Brut 2013

Louis Roederer Cristal Brut 2013

Louis Roederer Cristal 2008

Läs mer om Louis Roederer Cristal 2008

Louis Roederer Cristal 2008

Louis Roederer Cristal rosé 2012

Läs mer om Louis Roederer Cristal rosé 2012

Louis Roederer Cristal rosé 2012

Chef de Cave är Jean-Baptiste Lecaillon började arbeta för Champagne Louis Roederer i augusti 1989 och har ett stort engagemang i biodynamisk odling. Jean-Baptiste tror att fler odlare i Champagne kommer att förändra sin odling från traditionell till ekologisk och/eller biodynamisk då man inser förtjänsten med det. Jag fick upp ögonen ordentligt för styrkan i biodynamisk odling för ett par år sedan, då jag och Jean-Baptiste tillsammans provade igenom alla cuvéer som skulle blandas för cuveen Cristal. Vilken otrolig skillnad det biodynamiskt odlade vinet uppvisade jämfört med det som odlats på traditionellt sätt. Skillnaden var tydlig i den energi och frukt det biodynamiska vinet uppvisade i jämförelse med det traditionella. Cristal Rosé årgång 2007 är helt biodynamisk, och Jean-Baptiste räknar med att vara helt biodynamisk i produktionen av Cristal redan år 2020.

Champagne Louis Roederer Cristal

Champagne Louis Roederer Cristal

Med smittande passion o fascinerande kunskaper bjuder Fredrik Schelin på hänförande upplevelser för alla sinnen om livets goda: mat & dryck! Novisa välkomnas in i en magisk värld och sakkunniga når oanade höjder av nya uttryck. Fredrik Schelin har hela sitt vuxna liv haft en passion för Champagne och är berest i distriktet.

Fredrik Schelin

Fredrik Schelin

Vinskribenten och champagnekännaren som släppt två böcker om bubblor ”Champagne 49 miljoner bubblor i en flaska” och "CHAMPAGNE och andra bubblor".

Fler artiklar

Avenue de Champagne 2024

Avenue de Champagne 2024

Fredrik Schelin

Avenue de Champagne Sveriges champagnemässa 2024

Avenue de Champagne Sveriges champagnemässa 2024

Fredrik Schelin

Vertikalprovning Champagne Diebolt Vallois Fleur de Passion

Vertikalprovning Champagne Diebolt Vallois Fleur de Passion

Fredrik Schelin

Resa i Champagne med Fredrik Schelin

Resa i Champagne med Fredrik Schelin

Fredrik Schelin

Champagnes historia

Champagnes historia

Fredrik Schelin

Änkornas påverkan

Änkornas påverkan

Fredrik Schelin

Traditionella metod – Svenskt mousserande

Traditionella metod – Svenskt mousserande

Fredrik Schelin

Traditionell Metod – Brittiskt mousserande

Traditionell Metod – Brittiskt mousserande

Fredrik Schelin

Sekt – Tyskt mousserande

Sekt – Tyskt mousserande

Fredrik Schelin

Méthode Cap Classique (MCC) – Sydafrikanskt mousserande

Méthode Cap Classique (MCC) – Sydafrikanskt mousserande

Fredrik Schelin

Special Club – Club Trésors de Champagne

Special Club – Club Trésors de Champagne

Fredrik Schelin

Avenue de Champagne Sveriges champagnemässa 2023

Avenue de Champagne Sveriges champagnemässa 2023

Fredrik Schelin

Champagnedagen

Champagnedagen

Fredrik Schelin

Trento, Prosecco & Franciacorta – Italienskt mousserande

Trento, Prosecco & Franciacorta – Italienskt mousserande

Fredrik Schelin

Cava & Corpinnat – Spansk mousserande

Cava & Corpinnat – Spansk mousserande

Fredrik Schelin

Crémant – Franskt mousserande

Crémant – Franskt mousserande

Fredrik Schelin

Besök Champagne – en bubblande resa

Besök Champagne – en bubblande resa

Fredrik Schelin

Sabrering (sabrage)

Sabrering (sabrage)

Fredrik Schelin

Champagne ordlista

Champagne ordlista

Fredrik Schelin

Champagnemetoden (Méthode traditionnelle – Méthode champenoise)

Champagnemetoden (Méthode traditionnelle – Méthode champenoise)

Fredrik Schelin

Glasets betydelse

Glasets betydelse

Fredrik Schelin

Andra mousserande viner

Andra mousserande viner

Fredrik Schelin

Mat till champagne

Mat till champagne

Fredrik Schelin

Vad är Champagne?

Vad är Champagne?

Fredrik Schelin

Champagne bäst i test

Champagne bäst i test

Fredrik Schelin

CHAMPAGNE BOLLINGER VÄRLDSNYHET

CHAMPAGNE BOLLINGER VÄRLDSNYHET

Fredrik Schelin

CHAMPAGNE SKÖRD ÅRGÅNG 2022

CHAMPAGNE SKÖRD ÅRGÅNG 2022

Fredrik Schelin

Avenue de Champagne Sveriges champagnemässa

Avenue de Champagne Sveriges champagnemässa

Fredrik Schelin

Charles Heidsiecks prestigechampagne

Charles Heidsiecks prestigechampagne

Fredrik Schelin

Champagneprovning 1900-talets bästa årgångar

Champagneprovning 1900-talets bästa årgångar

Fredrik Schelin

Champagne Taittinger

Champagne Taittinger

Fredrik Schelin

PRESTIGECHAMPAGNE

PRESTIGECHAMPAGNE

Fredrik Schelin

Champagne Louis Roederer Cristal

Champagne Louis Roederer Cristal

Fredrik Schelin

THE GREAT BRITISH CLASSIC METHOD

THE GREAT BRITISH CLASSIC METHOD

Fredrik Schelin

Det finns champagne och sedan finns det Krug

Det finns champagne och sedan finns det Krug

Fredrik Schelin

Visste du att Aube är Champagne?

Visste du att Aube är Champagne?

Fredrik Schelin

Champagne Pol Roger Sir Winston Churchill

Champagne Pol Roger Sir Winston Churchill

Fredrik Schelin

Champagne årgång 2020

Champagne årgång 2020

Fredrik Schelin

Premiär för Bollinger RD 2007

Premiär för Bollinger RD 2007

Fredrik Schelin

Champagneskolan distriktet

Champagneskolan distriktet

Fredrik Schelin

Champagneskolan

Champagneskolan

Fredrik Schelin

Champagne Bollinger

Champagne Bollinger

Fredrik Schelin

Fredriks bubblor – Champagne 1900-talets bästa årgångar

Fredriks bubblor – Champagne 1900-talets bästa årgångar

Fredrik Schelin

Champagne och ostron

Champagne och ostron

Fredrik Schelin

Årgångschampagne

Årgångschampagne

Fredrik Schelin