Vad är Champagne?
Champagne, detta lyxiga, bubblande och festliga vin som vi högtidligt öppnar och avnjuter vid festliga tillfällen som bröllop och jämna födelsedagar. För att inte tala om nyårsafton – då är en flaska champagne obligatorisk – åtminstone vid tolvslaget.
Äkta champagne eller mousserande vin?
Det är inte alla som öppnar en äkta champagne vid speciella tillfällen, det är fortfarande vanligt att använda ordet champagne för att beskriva olika mousserande viner från hela världen. Det är faktiskt endast vin från distriktet Champagne som får lov att kallas champagne.
Namnet champagne är ursprungskyddat. Och vad gör det egentligen om man öppnar en flaska cava, prosecco, cap classique eller något annat mousserande vin istället för champagne? Champagne är ju så dyrt! Eller hur? Det är en vanlig kommentar som jag får när jag pratar om champagne, precis som ”annat mousserande duger gott åt mig” eller ”äkta champagne är som att slänga pärlor för svin”.
Njut med respekt
Det är absolut inget fel att njuta av mousserande viner från andra delar av världen, jag gör det själv väldigt ofta. Men kalla det inte champagne, dels för att visa respekt för vinet champagne, dels för det vin du faktiskt avnjuter. Många av de vindistrikt i världen som framställer mousserande vin kämpar hårt för att lyfta upp sitt eget varumärke.
Vilka är då de andra distrikten och varför är ofta champagne så mycket dyrare än andra mousserande viner? Det tänker jag gå igenom i champagneskolan så att du vet lite mer nästa gång du öppnar en flaska med mousserande vin, oavsett ursprung.
Kostar det så smakar det
Det finns såklart en bra förklaring till de höga priserna på champagne. Det går åt ett kilo druvor för att producera en flaska champagne, ett kilo av några av världens dyraste druvor med ett snittpris på 50–65 kronor per kilo. Addera sedan arbetet, flaskan, etiketten och att flaskorna ska lagras i minst 15 månader (ofta mycket längre) innan de säljs på marknaden så förstår du lite bättre varför champagne kostar mer än andra mousserande viner. ”Kostar det, så smakar det” brukar man ju säga.
Men det finns också många champagnesorter som inte kostar en förmögenhet och som passar mycket bra till mat och inte bara som mingeldryck. Tillåt dig själv ett besök till champagne bäst i test, där vi presenterar ett spektrum av bubbliga tips med en diversitet i både smak och pris.
Området Champage
Vinregionen Champagne, som blev geografiskt avgränsad mellan 1908 och 1919, ligger 15 mil nordost om Paris. De två huvudorterna är Reims och Épernay. Cirka 15 procent av vingårdarna ägs av de stora champagnehusen. Resten av marken ägs av cirka 19 000 odlare, varje enskild odlare äger i genomsnitt mindre än en hektar mark. Champagne delas in i fem vindistrikt; de tre huvuddistrikten, Montagne de Reims, Vallée de la Marne och Côte des Blancs samt C.
Côte de Sézanne och Côte des Bar (Aube) lite längre söderut. Området Aube som inkluderades i Champagne AC så sent som 1927 räknas felaktigt av många som ett andra klassens vindistrikt
Fredrik Schelin
Vinskribenten och champagnekännaren som släppt två böcker om bubblor ”Champagne 49 miljoner bubblor i en flaska” och "CHAMPAGNE och andra bubblor".