Champagne bäst i test
Mousserande vin görs i stort sett i alla vinproducerande länder. Allt från billigt, till exklusivt. Allt från traditionell metod (med en andra jäsning på flaska) till den mer enkla kolsyremetoden. Men när det verkligen gäller vill jag ha det allra bästa – och champagne är kungen av bubbel. Läs champagne bäst i test för de utvalda bubblande tipsen.
Vilken är den bästa champagnen?
Det trevligt när det bubblar i glasen. Bubblor står för firande, för fest, för glädje. Min champagne bäst i test består av tips som är utvalda för att de smakar riktigt gott och för att de finns tillgängliga via vårt monopol. Dags att poppa, skåla och blicka framåt. Det doftar fest!
Först måste vi reda ut vad champagne är!
Champagne är ett av världens mest kända varumärken. I princip alla känner till champagne och har någon relation till detta magnifika bubbliga mousserande vin. I grunden beror det på att det görs fantastiska viner i distriktet Champagne. Det skickliga hantverket har många år på nacken. Den höga kvaliteten på champagne kommer från basvinerna som i sig är några av världens bästa vita viner.
En av det viktigaste anledningarna till att champagne är ett så speciellt vin är Champagnes jordmån som består av tjocka lager av kalk. Kalken behåller väta och det gör att vinrankorna får jobba sig långt ner med rötterna för att nå vatten. När rötterna måste kämpa så hårt blir vinrankorna tåligare och druvorna får en mer koncentrerad smak. Även klimatet spelar en viktig roll. Svala vindar och mycket sol ger lång mognadstid och druvor med mer komplexa aromer.
Allt detta i kombination med skickligt vinmakeri och perfekt lagring gör att det produceras fantastiska viner i Champagne.
Jag brukar förklara champagnens fördelar genom att jämföra spanska jordgubbar, som har en kort mognadstid med mycket sol, med jordgubbarna från Sverige som mognar svalt under lång tid. Som alla vet smakar våra svenska jordgubbar så mycket mer.
Champagnehusets traditionella champagne ofta kallat huschampagne. Här brukar man ofta blanda druvor, växtplats, druvkvalitet, olika jäsningskar och reservvin. För att ta fram sin speciella stil på sin champagne. Reservviner är vin från äldre årgångar.
Taittinger Brut Réserve
Bollinger Special Cuvée
Charles Heidsieck Brut Réserve
Blanc de Blancs, betyder vit av vit och innebär att vinet alltid innehåller 100 procent gröna druvor och oftast druvan chardonnay.
Champagne Diebolt Vallois Prestige Brut
Palmer Blanc de Blancs vintage 2017
Launois Blanc de Blancs Brut Cuvée Réserve
Blanc de Noirs, betyder vit av svart och det innebär att vinet alltid innehåller 100 procent blå druvor. Främst pinot noir och meunier.
Joly Cuvée Brut 100% Pinot Meunier
De Venoge Princes Blanc de Noirs
Chavost Blanc de Meunier
Roséchampagne. I distriktet Champagne får man enligt gällande vinlagar skapa en rosé både genom maceration, det vill säga urlakning av skalen och genom att tillföra rött vin.
Beaumont des Crayères Grand Rosé
Billecart-Salmon Brut Rosé
Vintage Champagne. De år skörden i Champagne håller särskild hög kvalitet produceras ofta det som kallas årgångsbetecknad champagne, vintage på engelska eller millésimé på franska.
Henriot Millésimé Brut 2012
Laurent-Perrier Millésimé Brut 2012
Champagne bäst i test
Med smittande passion o fascinerande kunskaper bjuder Fredrik Schelin på hänförande upplevelser för alla sinnen om livets goda: mat & dryck! Novisa välkomnas in i en magisk värld och sakkunniga når oanade höjder av nya uttryck. Fredrik Schelin har hela sitt vuxna liv haft en passion för Champagne och är berest i distriktet. Med över 6000 provade champagner delar Fredrik här med sig av sin lista och noteringar av detsamma.
BestChampagne.se, DinVinguide.se och DryckesListan.se är guider för alla som har mat, dryck, vin och livsnjutning som gemensamma intressen. I DinVinguide.se finns de flesta artiklarna och på Dryckeslistan.se finns våra topplistor där vi vill hjälpa dig att göra livet godare och bättre. Våra skribenter hjälper dig med val av dryck till maten. På bägge sidor bjuder vi även på recept. Vi fyller kontinuerligt på med nya, härliga alternativ. Missa inte att kolla in varje vecka för din nya topplista. Missa inte heller BestChampagne där vi djupdyker i mousserande viner och framförallt champagne.
Välkommen att utforska mat och dryckesvärlden med oss!
//Fredrik Schelin
Fredrik Schelin
Vinskribenten och champagnekännaren som släppt två böcker om bubblor ”Champagne 49 miljoner bubblor i en flaska” och "CHAMPAGNE och andra bubblor".