Det finns champagne och sedan finns det Krug
Det finns champagne och sedan finns det Krug. Det är så man säger på vinhuset och jag kan bara instämma.
Vid ett besök hos Champagne Krug kläckte en kollega uttrycket ”Perfection in Absurdum” och några matprofiler konstaterade, efter att jag bjudit dem på Krug Vintage att ”Fredrik, du har Krugifierat oss”. Så starkt är intrycket av detta fantastiska, nästintill löjligt perfekta vin.
Ganska ofta när jag håller provning får jag frågan, vilken är din favoritchampagne?
Svaret är ganska enkelt, det blir en motfråga. Vem i din familj håller du som favorit? Ja du förstår, det finns inte ett unikt svar. Olika förutsättningar påverkar valet av vin. Vilket humör jag är på, vilket är sällskapet och vilken mat ska serveras är saker som påverkar mitt val av vin.
MEN, med det sagt, en flaska Krug öppnar jag väldigt gärna så ofta tillfälle ges. Krug är inte ett billigt vin, men för 1839 kr får man en unik upplevelse. Jag vill till och med gå så långt att kalla vinet ”prisvärt”. Ja mycket pengar är det men vinet är en unik upplevelse i världsklass.
DinVInguide.se fick ynnesten att delta i en provning med Champagne Krug. Närvarande var Olivier Krug samt vinkällarmästaren Julie Cavil vilka gick igenom kommande släpp av Krug Grande Cuvée. Vi fick även möjligheten att prova kommande årgång från Krug som är 2008. Årgång 2008 kan vara den bästa i Champagne på över hundra år.
Årgången inleddes med kallt vårväder och mycket regn. Juni varvades mellan kallt och varmt vilket gav en ojämn blomning och en relativt liten skörd förväntades. Men man räddades av ett mycket fint septemberväder och skörden blev hyfsad trots allt. Utvecklingen av vinerna pekar mot perfektion.
Så även Krug 2008 som har en potentiell poäng på 100! Rusningen kommer vara brutal efter detta vin. Den släpps på restaurang i september, fyra krogar i Sverige som är Krug-ambassadörer kommer servera vinet.
Restaurang 28 +
Restaurang Vollmers
Restaurang Frantzén
Restaurang Dorsia
Givetvis kommer några flaskor släppas via vårt monopol men varken datum eller antal är klart i detta nu. Jag skulle gissa att de efterfrågade pavorna släpps lagom till jul och nyårshandeln.
Det är väldigt sällan en champagne kommer upp hela vägen till 100 poäng, men Krug 2008 är där efter några års lagring!
”Krug dricker man inte för att synas, Krug dricker man för sin egen skull.” - Olivier Krug
Det finns champagne och sedan finns det Krug
Sedan 1843 har familjen Krug producerat sin unika champagne. Champagne Krug är en levande legend som har förts vidare i sex generationer. Krugs grundare, Johann-Joseph Krug, lämnade en fast anställning i ett etablerat champagnehus för att slå sig fram på egen hand. Han hade stor talang och en ambition att skapa en champagne med en smak helt olik alla andra på marknaden. Nämligen visionen att producera världens bästa champagne.
Idag är den sjätte generationen Olivier Krug på plats att sköta huset. Även om man numera ägs av LVMH, är det familjen som ansvarar för champagnehuset.
Från noggrant utvalda druvor genom jäsning i små ekfat och den avancerade processen med att ”blenda”, följt av många års lagring i källaren, så föds Krug. Man använder de tre huvuddruvorna från distriktet, pinot noir, chardonnay och meunier. Druvsorten är ganska ointressant för vinet. Byn eller vingårdsläget är viktigast säger Olivier.
Att upptäcka Krug är att dela denna anda, att känna passion, att uppleva något verkligt exceptionellt. Det finns champagne, och sedan finns det Krug.
Krug betraktas av många som det ultimata uttrycket för den perfekta champagnen
Krug Grand Cuvée 169ème Édition
Krug 2008
Julie Cavil, Chef de Cave om nya Grand Cuvée 169ème Édition.
Chardonnay
Pinot noir
Meunier
Fredrik Schelin
Vinskribenten och champagnekännaren som släppt två böcker om bubblor ”Champagne 49 miljoner bubblor i en flaska” och "CHAMPAGNE och andra bubblor".