Visste du att Aube är Champagne?
Côte des Bar ligger vid gränsen mellan Champagne och Bourgogne och är huvudregionen i Aube. Aube har varit klassificerat som Champagne ända sedan 1927 och här odlas mer än 7 650 hektar vingårdar. Det motsvarar ungefär 25 procent av totala behovet av druvor i Champagne. Trots detta är faktiskt Aube ganska okänt av många. DinVinguide.se vill informera er läsare.
Visste du att Aube är Champagne?
Vinregionen Champagne ligger 15 mil nordost om Paris. De två huvudorterna är Reims och Épernay. Cirka 15 procent av vingårdarna ägs av de stora champagnehusen. Resten av marken ägs av cirka 19 000 odlare, varje enskild odlare äger i genomsnitt mindre än en hektar mark vilket kanske förvånar många. Småskalighet och stora internationella varumärken går hand i hand i Champagne vilket är mycket charmigt. Det är inte bara kapitalet som regerar här utan även små familjeföretag existerar.
Champagne delas in i fem vindistrikt; de tre huvuddistrikten, Montagne de Reims, Vallée de la Marne och Côte des Blancs samt Côte de Sézanne och Côte des Bar (Aube) lite längre söderut. Området Aube som inkluderades i Champagne AOC så sent som 1927 räknas felaktigt av många som ett andra klassens vindistrikt. Så om det är något ni ska minnas av denna artikel är det detta faktum. Aube är bra och inte den fula ankungen.
King of wines har området Aube kallats för genom historien, vilket är lite bortglömt idag. Namnet emanerar från att distriktet historiskt tävlade med granndistriktet Bourgogne om att producera de bästa stilla röda vinerna till det franska kungahuset. Detta var innan man i Aube övergick till att framförallt producera champagne.
Trots att Aube ligger närmare Chablis än de andra områdena så odlas här 85 procent pinot noir. Nästan hälften av området Champagnes totala skörd av denna druva. Det kan inflikas att Chablis historiskt var ett rött vin. Men det var länge sedan. Aube har kanske ansetts som ett andra klassens distrikt av vissa. Främsta orsaken är sannolikt för att man inte har kommunicerat så mycket om områdets fördelar. De som producerar sin champagne lokalt har också varit kända för mer rustika och kanske inte så moderna viner i sin stil. Många av de stora champagnehusen blandar ofta in Aube-druvor för att upprätthålla kvalitet och smak i sina viner. I Aube odlas några av Champagnes bästa pinot noir-druvor. Här finns även ett litet distrikt som producerar ett stilla rosévin, Rosé des Riceys. Inte långt härifrån över Monttée berget är även det lilla distriktet Irancy beläget som endast producerar röda viner gjorda på druvan pinot noir. Du passerar bara Chablis och så befinner du dig i Irancy. Frankrike har en gedigen och härlig vinhistoria.
Visste du att Aube är Champagne?
Appellationen Champagne AOC definierades 1927 av INAO, Institut National des Appellations d’Origine, och är den enda av Frankrikes vinregioner som bara har en appellation. Appellation är en kvalitetsgarant som säkerställer växtplats, druvsort, odlingsmetoder, framställningsmetoder och alkoholhalt. Comité Interprofessionnel des Vins de Champagne (CIVC) heter det kontrollorgan som bildades efter andra världskriget och vars primära uppgift var att klassificera växtplatserna kommun för kommun. Resultatet blev L’Echelle des Crus. CIVC:s uppgift idag är att bestämma skördedatum för de olika druvsorterna, skördeuttaget per hektar och druvornas pris. CIVC består av representanter från odlare och champagnehus. Champagne har idag 15 300 odlare, 4 363 odlarproducenter, 42 kooperativ och 383 champagnehus. Ingen lätt uppgift att hålla listan på BestChampagne.se uppdaterad.
Champagne upproret!
Champagne har inte alltid varit så ordnat och harmoniskt som det är idag. I början av förra århundradet när champagne som dryck började bli populär men inga lagar fanns på plats utspelades på franskt manér ett uppror i Champagne. De tidiga årgångarna under 1900-talet var svåra på grund av frost och regn som kraftigt minskade skörden. Fylloxeraepidemin (vinlusen som senare gjorde att man fick plantera om alla vinstockar med amerikanska rotstockar) härjade i vingårdar över hela Frankrike. Så även i Champagne, och som grädde på moset hade man problem med mögelangrepp och hagel. Nästan allt av grödorna gick förlorat under denna period. Champagnes växande popularitet, liksom brist på druvor i Champagne, uppmuntrade Champagne-husen att leta utanför Champagne-regionen för ett billigare utbud av druvor. Vissa producenter började använda druvor från Tyskland och Spanien. Även druvor från Loire-dalen eller Languedoc skeppades till Champagne till priser nästan hälften av vad husen betalade Champenois-odlarna för sina druvor. Det ryktades till och med om att någon funderade på att producera bubblande vin på rabarber. Men med få lagar på plats för att skydda områdets befintliga vinodling eller konsumenterna kunde skrupelfria entreprenörer härja fritt tyvärr.
Champenois-odlarna var upprörda över dessa metoder och ansåg att det inte var äkta champagne att använda ”främmande” druvor för att framställa champagne. De bad regeringen om hjälp vartefter en lag antogs som krävde att minst 51% av druvorna som användes för att producera champagne behövde komma från Champagne-regionen.
Samverkan utövades bland olika champagnehus för att sänka priserna på druvor så långt som möjligt. Ett ständigt närvarande hot om att om husen inte kunde få sina druvor tillräckligt billigt fortsätter de att köpa druvor utanför regionen. De började anlita så kallade kommissionärer, för att förhandla om priser med vinodlarna. Dessa kommissionärer fick betalt enligt hur lågt pris de kunde förhandla fram. Många använde taktik inklusive våld och hot. Vissa kommissionärer sökte öppet mutor, ofta i form av extra druvor som de skulle sälja vidare. De priser som de kunde förhandla om täckte sällan kostnaderna för jordbruket och skördearbetet. Fattigdomen var utbredd. Vilket är svårt att förstå idag i denna välmående vinregion.
I Januari 1911 nådde frustrationerna sin kokpunkt och upplopp utbröt. Champenois-odlarna kapade lastbilar med druvor från Loire-dalen och tömde dem in i floden Marne. De tog sig sedan in på hus kända för att använda druvor från andra regioner och hällde ut mer vin i Marne. Våldets höjdpunkt upplevdes i byn Aÿ. Folkmassan tog över staden och brände ner flera champagnehus efter att ha plundrat dem. Någonstans startade en brand som spred sig över hela staden. Den regionala guvernören skickade ett telegram till Paris och begärde hjälp. Vi befinner oss i ett tillstånd av inbördeskrig! Vid soluppgång brann hela byn Aÿ. För att stoppa våldet skickade den franska regeringen över 40 000 militärer till regionen.
Visste du att Aube är Champagne?
Förhållandet mellan odlarna och champagneproducenterna var inte den enda källan till motsättning. Inom själva champagneregionen fanns det även missnöje bland grannar med vilka områden som verkligen representerade ”Champagne”. Den franska regeringen försökte besvara vinodlarnas oro genom att anta en lagstiftning som definierade var champagne skulle komma ifrån. Denna tidiga lagstiftningen dikterade att distriktet Marne och några byar från Aisne-avdelningen var de enda områden som godkänns för att odla druvor för champagneproduktion. Den uppenbara utestängningen av Aube-regionen, där Troyes, den historiska huvudstaden för Champagne ligger skapade såklart direkt protester. Aube, som ligger söder om Marne, är närmare Bourgogne när det gäller mark och läge. Marneodlarna betraktade regionen som ”främmande” och inte kapabla att producera äkta champagne men Aubois betraktade sig själva som Champenois och klamrade sig fast vid deras historiska rötter. Protester utbröt från odlare i distriktet Aube när de försökte återinföras som en del av Champagne-regionen. Regeringen försökte undvika ytterligare våld och störningar och sökte en ”kompromisslösning” genom att utse avdelningen som en andra zon inom Champagne-beteckningen. Vilket ledde till att odlarna i Marne-regionen reagerade våldsamt på deras förlust av privilegium och de gjorde uppror. Tusentals vinodlare brände vingårdar, förstörde vinhandlarnas källare och plundrade hus igen. Regeringen gick återigen tillbaka till ritbordet för att leta efter en lösning för att stoppa våldet och blidka alla parter. Förhandlingar mellan vinodlare, producenter och statliga tjänstemän pågick när första världskriget bröt ut och regionens parter förenade sig i försvaret av landet och champagne-regionen. Efter kriget (1927) förklarade man Aube klassificerat som en del av Champagne och de nya lagarna har gällt sedan dess.
Visste du att Aube är Champagne?
BestChampagne.se, DinVinguide.se och DryckesListan.se är två guider för alla som har mat, dryck, vin och livsnjutning som gemensamma intressen. I DinVinguide.se finns de flesta artiklarna och på Dryckeslistan.se finns våra topplistor där vi vill hjälpa dig att göra livet godare och bättre. Våra skribenter hjälper dig med val av dryck till maten. På bägge sidor bjuder vi även på recept. Vi fyller kontinuerligt på med nya, härliga alternativ. Missa inte att kolla in varje vecka för din nya topplista. Missa inte heller BestChampagne där vi djupdyker i mousserande viner och framförallt champagne.
Välkommen att utforska mat och dryckesvärlden med oss!
Fredrik Schelin
Vinskribenten och champagnekännaren som släppt två böcker om bubblor ”Champagne 49 miljoner bubblor i en flaska” och "CHAMPAGNE och andra bubblor".