Charles Heidsiecks prestigechampagne
Blanc des Millénaires är Charles Heidsiecks prestigechampagne. Vad är då en prestigechampagne?
Prestigechampagne är oftast gjord på vin från de bästa åren och odlingslägen, som vanligtvis har klassificerats som grand cru eller premier cru. Det är ett sätt för huset och vinmakaren att visa upp det bästa av det bästa. Om du har eller väljer att köpa en prestigecuvée och är sugen på att dricka den, se till att den har minst tio år på nacken. En prestige ska helst drickas gammal, några av mina bästa champagneupplevelser har varit med prestige som har fått ålder. Även Charles Heidsieck har sin prestigecuvée. Charles Heidsieck Blanc des Millénaires!
CHARLES HEIDSIECK BLANC DES MILLÉNAIRES
består av chardonnay från fem olika crus i Côte des Blancs: Oger, som bidrar med koncentration och struktur till vinet. Mesnil-sur-Oger som står för balans, Avize för mineralitet, Cramant för komplexitet och finess samt Vertus för fräschör och blommighet. Vinifieringen sker på ståltank och vinet genomgår malolaktisk jäsning. Historiskt är Charles Heidsieck känt för sina rena chardonnayviner. Blanc des Millénaires är en hyllning till detta och har fram tills idag med årgång 2007 endast släppts sex gånger. Det finns rykten att det även släppts en liten mängd med årgång 1996 men då endast hos ett japanskt flygbolags för sina first class flygningar. Det finns även vissa spår online med smaknoteringar och produktblad från flygbolaget i fråga. Efter samtal med huset kan jag bekräfta att detta inte stämmer utan vinet i fråga som släppts är en årgångschampagne 1996 där 20% av blenden består av druvan pinot noir.
Champagne Charles Heidsieck Blanc Des Millénaires 1983
Läs mer om Champagne Charles Heidsieck Blanc Des Millénaires 1983
Champagne Charles Heidsieck Blanc Des Millénaires 1985
Läs mer om Champagne Charles Heidsieck Blanc Des Millénaires 1985
Champagne Charles Heidsieck Blanc Des Millénaires 1990
Läs mer om Champagne Charles Heidsieck Blanc Des Millénaires 1990
Charles Heidsieck Blanc des Millénaires 1995
Champagne Charles Heidsieck Blanc Des Millénaires 2004
Läs mer om Champagne Charles Heidsieck Blanc Des Millénaires 2004
Champagne Charles Heidsieck Blanc Des Millénaires 2006
Läs mer om Champagne Charles Heidsieck Blanc Des Millénaires 2006
Champagne Charles Heidsieck Blanc Des Millénaires 2007
Läs mer om Champagne Charles Heidsieck Blanc Des Millénaires 2007
CHARLES HEIDSIECK HISTORIA
Charles Camille Heidsieck var vinhandlare och grundade 1851 huset Charles Heidsieck.
Charles är kanske mest känd för att vara den första att exportera Champagne till USA.
Charles son till Charles-Henri Heidsieck, en champagne-köpman känd för att ha ridit in i Moskva på en vit hingst 1811 strax före Napoleons framryckande armé. Där han hade sin orderbok redo att ta emot beställningar på champagne, för att fira oavsett vilken sida som skulle vinna den kommande striden
Charles-Henri var brorson till Florens-Louis Heidsieck, en av grundarna av champagnehuset Piper-Heidsieck, och kusin till Henri-Louis walbaum och Pierre Auguste Heidsieck som grundade huset Heidsieck & Co Monopole. Charles Camille gifte sig med Amélie Henriot.
1852, besökte Charles Heidsieck USA första gången. Han såg snabbt potentialen för den amerikanska marknaden och behöll en försäljningsagent på plats för att underlätta sin importförsäljning. Massimport av champagnen möttes med rykande åtgång och rekordförsäljning. När Heidsieck återvände fem år senare blev han mottagen i New York City med pompa och ståt med tidningsartiklar och bankettmottagningar i hans ära. Under denna och senare resor fick han sitt smeknamn ”Champagne Charlie” hos New York societeten.
1861, USA´s inbördeskrig utbröt. Med mer än hälften av företagets tillgångar bundna i obetalda konton i USA, lämnade Heidsieck snabbt Champagne och satte segel mot USA. Vid sin ankomst, fick han veta av sin agent att en ny lag med syfte att frikänna nordbor från att behöva ge stöd för bomull som köpts från Södern, också befriade agenten från att betala sin skuld till Heidsieck.
Charles gav sig av mot New Orleans för att söka betalning direkt av köpmännen som hade fått champagnen. Han var tvungen att resa i hemlighet in i södern under brinnande krig utan att bli upptäckt av armén. Han fann staden New Orleans nära konkurs och oförmögen att betala sina skulder. Men man hade ett lager fullt av bomull som det var hög efterfrågan på i Europa. Heidsieck accepterade bomull som betalning och försökte smuggla bomullen ut från Alabama. Det lyckades inte utan man togs de tillfånga och all last förstördes. Heidsieck försökte ta sig till Mexiko eller Kuba i hopp om att ta sig vidare till Europa. För att underlätta sin resa gav den franska konsuln honom diplomatpost.
Men i New Orleans som hade fallit till unionens styrkor blev Charles gripen. I diplomatposten fanns dokument från franska textiltillverkare om att leverera uniformer till sydstatsarmén. Trots att Heidsieck bedyrade sin oskuld och okunskap om dokumenten, åtalades han för spioneri och fängslades.
Charles Heidsieck fängslande orsakade en diplomatisk incident mellan den franska och amerikanska regeringen som blev känd som The Heidsieck Incident. Fletalet gånger försökte franska diplomater och även Napoleon III kontakta president Abraham Lincoln för att Heidsieck skulle bli frigiven. Hans frigivning beviljades slutligen den 16 november 1862. Charles hälsa var bräcklig och företaget satt i konkurs samtidigt som hans fru varit tvungen att sälja av familjens egendom för att betala sina skulder.
1863, blev Charles Heidsieck kontaktad av en amerikansk missionär med ett brev från USA. Brevet var från brodern till Heidsiecks tidigare agent i New York. Mannen skämdes för hur hans bror lurat Heidsieck och erbjöd honom en stor del land i Colorado som ett slags återbetalning.
Det visade sig att marken var en del av liten by som kallades Denver, som snart skulle bli en av de största och rikaste städerna i den amerikanska västern. Heidsieck sålde av marken och betalade av alla sina skulder. Med överskottet kunde han att återskapa sitt champagnehus.
Fredrik Schelin
Vinskribenten och champagnekännaren som släppt två böcker om bubblor ”Champagne 49 miljoner bubblor i en flaska” och "CHAMPAGNE och andra bubblor".