Champagneprovning 1900-talets bästa årgångar
Champagneprovning 1900-talets bästa årgångar. Årgångs-Champagne, hissad och dissad 1911:a, lagringsduglig 1928:a, drickvänlig 1988:a, århundradets årgång 1996:a. Vem ska man lyssna på och vad ska man tro? Låt oss istället jämföra dessa och ett par till ikoniska årgångar för att få en egen uppfattning.
Champagneprovning 1900-talets bästa årgångar
De år när skörden visar på extra hög kvalitet produceras årgångschampagne. Vinerna skall lagras minst tre år på andra jäsningen i flaska för att få deklareras som en årgångschampagne. Många väljer dock att låta vinet lagras längre än så. Vissa hus och odlare väljer även att producera sin prestigechampagne dessa år.
Årgångschampagne var historiskt den första utvecklingen från standardchampagne. Förr producerades årgångschampagne endast ett par gånger per decennium. Idag har vissa hus som vana att producera varje år. Trots att vinmakare och producenter menar att det endast produceras årgångschampagne ”bra år”. Vilka årgångar är bra på riktigt och vilka klarar av att lagras? Det är därför viktigt att vara påläst när man vill köpa en årgångschampagne.
I en mogen champagne hittar man ofta en utvecklad smak med sekundära aromer. Dessa toner påminner om torkade aprikoser, nötter, rostat bröd och honung. Det är just detta som gör att mogen champagne passar så bra till mat. Speciellt till höstens skafferi med svamp och grytor. Precis som alla viner så vinner olika stilar, årgångar och områden i Champagne på att lagras olika länge. Man brukar säga att ju längre buteljen med champagne har varit i källaren desto finare blir bubblorna. Det är därför en riktigt gammal champagne ibland kan kännas lite avslagen. Moussen är väldigt integrerad och kommer fram först om man drar vinet mellan tänderna.
En mogen champagne är inte samma sak som en gammal champagne!
Är gamla viner gott? Det beror på vem du frågar. Gillar man viner som går mer åt madeira och sherry än friskhet och syra?
Däremot tror jag att alla kan relatera till när man öppnar en flaska äldre vin, är att man öppnar historia. Att få vara med om att öppna ett vin som har lagts i källaren innan första världskriget samma år som Titanic byggdes. Det är inte att bara öppna ett vin utan man är med om historia. Jag minns fortfarande då en vinmakare i Champagne öppnade en flaska från sin farfar. Årgången var 1944. Föreställ dig, det var tyska tanks i vingårdarna. Man var under ockupation och de allierade hade inlett invaderingen av Normandie. Då jobbar vinmakarens farfar i sina gårdar och lyckas skapa en årgång som läggs i källaren för lagring. Här stod vi över 70 år senare med vinmakarens barnbarn och öppnar en flaska som poppar och upplevs som pigg och nästan ung. Vilken historia, att få vara med om när vinet öppnades. Jag kan lova att jag hade gåshud över hela kroppen!
Champagneprovning 1900-talets bästa årgångar
En idé för en provning som länge har legat och gnagt i mitt huvud är ”Champagneprovning – 1900-talets bästa årgångar”. Det händer under champagneprovningar likväl som på besök i Champagne hos olika vinmakare att dessa ikoniska årgångar som till exempel 1928 kommer på tal. Men är eller var de så bra som det sägs vara, ja hur ska man veta utan att prova dem?
Jag har under åren haft lyckan och turen att få prova många gamla årgångar från just Champagne. Men det vore kul att skapa en provning där man går igenom åtminstone några av dessa gamla skönheter. Under ett och samma tillfälle.
Sagt och gjort, jag har samlat på mig, köpt in och till slut var det dags att testa igenom dessa godingar.
Jag bokade plats hos Magnusson Fine Wine på Grevgatan i Stockholm. Johan Magnusson har en förträfflig lagringskällare och service med provningsrum som man som medlem kan boka. Jag bjöd in lite olika personer som älskar och uppskattar champagne, några att dela denna upplevelse med. För vad är väl ett gott vin utan trevligt sällskap?
DISTRIKTET CHAMPAGNE
De första vinstockarna i Champagne planterades av romarna. Arkeo- logiska fynd i form av gallo-romanska vinföremål kan dateras till tiden kring 50 e.Kr. Men det var först i slutet av 1600-talet som man började tillverka mousserande vin här. Det franska vindistriktet Champagne ligger 15 mil nordost om Paris. De två huvudorterna är Reims och Épernay. Champagne är en AOC- appellation. AOC är en beteckning och kvalitetsgaranti på franska viner som säkerställer det geografiska ursprunget, växtplats, druvsort, odlingsmetoder, framställningsmetoder och alkoholhalt. Förkortningen AOC står för Appellation d’Origine Contrôlée. Omkring 11 procent av vingårdarna ägs av de stora champagnehusen. Resten av marken ägs av omkring 21 000 odlare. Varje enskild markägare och odlare äger i genomsnitt 1,5 hektar mark. Småskalighet och stora internationella varumärken går hand i hand i Champagne. Det är inte bara kapitalet som regerar här. Även mindre familjeföretag är viktiga för distriktets framgång i Frankrike och internationellt. Det tycker jag är charmigt.
Champagne AOC
Appellationen Champagne AOC definierades 1927 av Institut National des Appellations d’Origine (INAO) och är den enda av Frankrikes vindi- strikt som har en enda appellation. Appellation är en kvalitetsgaranti som innebär att växtplats, druvsort, odlingsmetoder, framställningsmetoder och alkoholhalt säkerställs. Kontrollorganet Comité Interprofessionnel des Vins de Champagne (CIVC) bildades efter andra världskriget. Den primära uppgiften var att klassificera växtplatserna kommun för kom- mun. Resultatet blev procentsystemet l’échelle des crus som fortfarande används när det gäller att dela in vingårdarna i olika växtplatser (crus). Numera är CIVC:s uppgift att bestämma skördedatum för de olika druvsorterna, skördeuttaget per hektar och druvornas pris. CIVC består av representanter från odlare och champagnehus. Champagne har idag 16 200 odlare, 4000 odlarproducenter, 132 kooperativ och 370 champagnehus.
Champagneprovning 1900-talets bästa årgångar
1928 PERRIER-JOUËT BRUT
1928 är min mormors årgång. Precis som min mormor är vinet väldigt piggt trots sin ålder på 94 år. Här finns ingen mousse kvar i vinet. Vinet överraskar med sin pigga syra och friskhet. Doften förnimmer en mogen härlig sherry. Toner av bränt socker, knäck, torkad frukt och choklad med påföljande aromer av äpplen och citrus.
I smaken är det syran som är uttalat distinkt. Imponerande att ett vin med sådan ålder har en så tydlig syra bestående. Syran följs upp med toner av mjölkchoklad, röda bokna sommaräpplen, brända mandlar och en tydlig ton av sherry.
Det här vinet påverkas inte alls negativt av att stå öppnat, och röstas fram som provningens vinnare.
95p
1947 CHARLES HEIDSIECK MILLÉSIME BRUT
Här finns det mousse kvar i vinet. Det pyser vid öppnande av flaskan och drar man vinet genom tänderna i munnen känns det svagt porlande. Ett vin som lades i källarna under efterkrigstiden, det kan inte ha varit en lätt tid med uppbyggnad av en hel kontinent efter kriget. För mig är det andra gången jag provar detta vin i en liknande uppställning. Likt förra gången för ett par år sedan är vinet även denna gång levande och gott. Det första som möter en i i doften är grapefrukt blandat med bokna äpplen. I munnen så upplevs en tydlig pigg syra följt av toner med inslag av blodgrapefrukt, gula äpplen, kakao, tobak och en härlig lång eftersmak.
94p
1949 POMMERY VINTAGE
Även här finns det mousse kvar i vinet. Det pyser vid öppnande av flaskan och drar man vinet genom tänderna i munnen känns det svagt porlande. Doften är fyllig och frisk med tydliga inslag av rött äpple, citrusfrukter och krita. I smaken fylls munnen av tydlig blodcitrussyra följt av röda bokna äpplen, brioche, nougat, persika och blodclementin.
92p
1959 TAITTINGER BRUT MILLÉSIME ROSÉ
Jag har inte tidigare provat en rosé med denna ålder. Färgen var härligt djupröd med lite fällning. Doften var angenäm med inslag av viss rökighet, nyskalad blodgrape, övermogna jordgubbar och torkade röda bär. I smaken som bara blev bättre ju längre vinet stod i glaset fanns jordskompott, blodgrape, röda bokna äpplen och en fin syra som stärktes av mineraler.
91p
1976 BOLLINGER GRANDE ANNÉE
Här går vi över till mogna champagner i provningen mer än sherry i stilen. Vinet visar på mogen doft av nöter, champinjon, torkad gul frukt, skogston och sur lie. Smaken är fyllig och generös så som Bollinger ofta är med inslag av mogna röda äpplen, rostat bröd, nötter, äpplen och röd citrus. Lång eftersmak med tydlig generös syra och mineralitet som balanserar vinet trots dess ålder.
95p
1979 BOLLINGER RD
Tyvärr är vinet något oxiderat, men efter en stund i glaset öppnas det upp och visar sig från en bättre sida. Doften är generös med inslag av kanderade äpplen, rostade nötter och bränt socker. I munnen är vinet diskret och blygsamt till en början sedan visar det sig med inslag av torkade fikon, plommon, örter och intensiv syra.
90p
1982 BILLECART-SALMON VINTAGE
Doften är fylld av ostronskal, havssälta, citrus och mineraler. I smaken kommer ostronskalen och sältan tillbaka med en ryggrad av citrus. Munnen fylls av tropiska gula frukter, blodgrapefrukt och visar upp en pigg syra som blandas upp av utvecklade toner.
93p
1989 VEUVE CLICQUOT CAVE PRIVÉE BRUT
Gula Änkan en svensk klassiker som under detta namn var en sec champagne, dvs söt. Numera så är Veuve Clicquot producerat som brut dvs torrt. Denna utgåva Cave Privée innebär att vinet har legat längre i kontakt med sin jästfällning innan degogering. Detta har också gett att man väljer en torrare grad av sötma och landar på 6 g/l istället för det normala mellan 8-9 g/l. Vinet är rödbärigt med tydlig karaktär av hallon, röda äpplen och blodgrape i doften. I smaken är det ett intensivt vin med lager efter lager av smak och doft. Mogna röda äpplen, sur lie, apelsinzest och nybakad brioche. Avslutet uppvisar lätt rostade inslag och salta mineraler.
91p
1996 DOM PÉRIGNON
Vinet är välbalanserat men något ung för min smak. Doften är fylld med röd frukt, blodgrape, honung och sur lie. Smaken har toner av rostat bröd, krispig hög syra som nästan fermenterar på tungan, citrusfrukter, mineraler, äpplen, subtil mousse med gräsighet och sur lie i avslutet.
Överlag är jag inte så förtjust i årgång 96, det är oftast bara en massa syra och avsaknad av frukt. Men detta vin är ett stort vin som fortfarande är en tonåring och bör få mogna i källaren säkert 20-30 år till.
95p
Fredrik Schelin
Vinskribenten och champagnekännaren som släppt två böcker om bubblor ”Champagne 49 miljoner bubblor i en flaska” och "CHAMPAGNE och andra bubblor".