Välkommen till BestChampagne.se

CHAMPAGNE SKÖRD ÅRGÅNG 2022

Skörden i champagnedistriktet är precis avslutad och vingårdarna går nu in i sin vila. Vinmakarna har pressat alla druvor och druvjuicen ligger nu och jäser till stilla vin. Hur årgången blir kan vi bara spekulera i fram till februari då de stilla vinerna är klara. Men vad säger producenterna i distriktet om årets skörd?

CHAMPAGNE SKÖRD ÅRGÅNG 2022

CHAMPAGNE SKÖRD ÅRGÅNG 2022

Producenterna har rapporterat stora förhoppningar om årgångskvalitet efter en odlingssäsong som i stort sätt varit fri från olika sjukdomar i vingårdarna. Äntligen, efter flera år av mindre skördar behövs friska druvor för att möta världsmarknadens stora efterfrågan, av denna gyllene dryck. Avkastningen är den högsta på över ett decennium, volymen för champagneskörden 2022 sattes till 12 000 kg per hektar. Detta är den högsta nivån sedan årgången 2008, beslutet är en följd av den fortsatta försäljningstillväxten av champagne runt om i världen. Det står i skarp kontrast till årgång 2020, som sattes till 8 000 kg per hektar, en av de lägsta skördarna på senare år. Detta efter både torka och en enorm nedgång i konsumentefterfrågan under pandemin, där försäljningen sjönk med 18 % första året under pandemin. Efter 2020 års skörd som var rekordlåg i volym kom år 2021 då Champagne upplevde en av sina svåraste växtsäsongerna på många generationer, med frost, hagel, regn och sjukdomar som orsakade förödelse i hela regionen. En bra och stor skörd för 2022 är med andra ord efterlängtad, inte bara hos producenterna utan även hos oss champagneälskare världen över!
Citat från vinmakare för skörden 2022

Charline och Hugo Drappier, från Champagne Drappier, noterade att denna tidiga tidpunkt för skörd har blivit genomsnittet under de senaste fem åren. ”Det är 3 veckor tidigare än det typiska startdatumet för skörd under vår fars tid, då skördarna aldrig brukade börja i augusti.”

Roland-Billecart sa att växtsäsongen har varit perfekt. ”Vi har haft mycket långa soliga perioder och marken gynnats av vattenreserver från 2021. Vi har knappt haft några sjukdomar att oroa sig för och inga storskaliga naturkatastrofer som frost eller hagelstormar. Det är hur bra som helst.

Odlaren och producenten Benoît Lahaye sa att det sanitära tillståndet för hans druvor är perfekt, och balansen mellan socker och syra är värdig en framtida fantastisk årgång. ”Växtsäsongen 2022, påminner starkt om de stora årgångarna 1947, 1959 och 1976,” sa han.

”Arbane och Petit Meslier är väldigt mogna och friska”, sa Charline och Hugo Drappier. ”Dessa ömtåliga sorter brukade vara mer komplicerade att odla under vår farfars tid. År 2022 bevisar än en gång att dessa senmognande druvor uppför sig bra under de nya vädermönstren.

Vin clair kallas de första jästa stilla vinerna. De kommer från olika vingårdar och underregioner och är gjorda av olika druvor. Första provningen av dessa viner sker vanligtvis i januari, även om man generellt beslutar vilka viner som hamnar i vilken cuvée först i april året efter skörden.

Réseau Matu kallas det nätverk av hundratals kontrollplatser i vingårdarna som används för att observera druvornas mognad över hela regionen. Detta för att bestämma optimala plockdatum för varje område och typ av druva. Allt för att nå optimal kvalitet.

Årgång 2022 i Champagne ser ut att bli en stor årgång

CHAMPAGNE SKÖRD ÅRGÅNG 2022

BestChampagne.seDinVinguide.se och DryckesListan.se är guider för alla som har matdryckvin och livsnjutning som gemensamma intressen. I DinVinguide.se finns de flesta artiklarna och på Dryckeslistan.se finns våra topplistor där vi vill hjälpa dig att göra livet godare och bättre. Våra skribenter hjälper dig med val av dryck till maten. På bägge sidor bjuder vi även på recept. Vi fyller kontinuerligt på med nya, härliga alternativ. Missa inte att kolla in varje vecka för din nya topplista. Missa inte heller BestChampagne där vi djupdyker i mousserande viner och framförallt champagne.

Välkommen att utforska mat och dryckesvärlden med oss!
Fredrik Schelin

Citatkälla Decanter.

Fredrik Schelin

Fredrik Schelin

Vinskribenten och champagnekännaren som släppt två böcker om bubblor ”Champagne 49 miljoner bubblor i en flaska” och "CHAMPAGNE och andra bubblor".

Fler artiklar

Avenue de Champagne 2024

Avenue de Champagne 2024

Fredrik Schelin

Avenue de Champagne Sveriges champagnemässa 2024

Avenue de Champagne Sveriges champagnemässa 2024

Fredrik Schelin

Vertikalprovning Champagne Diebolt Vallois Fleur de Passion

Vertikalprovning Champagne Diebolt Vallois Fleur de Passion

Fredrik Schelin

Resa i Champagne med Fredrik Schelin

Resa i Champagne med Fredrik Schelin

Fredrik Schelin

Champagnes historia

Champagnes historia

Fredrik Schelin

Änkornas påverkan

Änkornas påverkan

Fredrik Schelin

Traditionella metod – Svenskt mousserande

Traditionella metod – Svenskt mousserande

Fredrik Schelin

Traditionell Metod – Brittiskt mousserande

Traditionell Metod – Brittiskt mousserande

Fredrik Schelin

Sekt – Tyskt mousserande

Sekt – Tyskt mousserande

Fredrik Schelin

Méthode Cap Classique (MCC) – Sydafrikanskt mousserande

Méthode Cap Classique (MCC) – Sydafrikanskt mousserande

Fredrik Schelin

Special Club – Club Trésors de Champagne

Special Club – Club Trésors de Champagne

Fredrik Schelin

Avenue de Champagne Sveriges champagnemässa 2023

Avenue de Champagne Sveriges champagnemässa 2023

Fredrik Schelin

Champagnedagen

Champagnedagen

Fredrik Schelin

Trento, Prosecco & Franciacorta – Italienskt mousserande

Trento, Prosecco & Franciacorta – Italienskt mousserande

Fredrik Schelin

Cava & Corpinnat – Spansk mousserande

Cava & Corpinnat – Spansk mousserande

Fredrik Schelin

Crémant – Franskt mousserande

Crémant – Franskt mousserande

Fredrik Schelin

Besök Champagne – en bubblande resa

Besök Champagne – en bubblande resa

Fredrik Schelin

Sabrering (sabrage)

Sabrering (sabrage)

Fredrik Schelin

Champagne ordlista

Champagne ordlista

Fredrik Schelin

Champagnemetoden (Méthode traditionnelle – Méthode champenoise)

Champagnemetoden (Méthode traditionnelle – Méthode champenoise)

Fredrik Schelin

Glasets betydelse

Glasets betydelse

Fredrik Schelin

Andra mousserande viner

Andra mousserande viner

Fredrik Schelin

Mat till champagne

Mat till champagne

Fredrik Schelin

Vad är Champagne?

Vad är Champagne?

Fredrik Schelin

Champagne bäst i test

Champagne bäst i test

Fredrik Schelin

CHAMPAGNE BOLLINGER VÄRLDSNYHET

CHAMPAGNE BOLLINGER VÄRLDSNYHET

Fredrik Schelin

CHAMPAGNE SKÖRD ÅRGÅNG 2022

CHAMPAGNE SKÖRD ÅRGÅNG 2022

Fredrik Schelin

Avenue de Champagne Sveriges champagnemässa

Avenue de Champagne Sveriges champagnemässa

Fredrik Schelin

Charles Heidsiecks prestigechampagne

Charles Heidsiecks prestigechampagne

Fredrik Schelin

Champagneprovning 1900-talets bästa årgångar

Champagneprovning 1900-talets bästa årgångar

Fredrik Schelin

Champagne Taittinger

Champagne Taittinger

Fredrik Schelin

PRESTIGECHAMPAGNE

PRESTIGECHAMPAGNE

Fredrik Schelin

Champagne Louis Roederer Cristal

Champagne Louis Roederer Cristal

Fredrik Schelin

THE GREAT BRITISH CLASSIC METHOD

THE GREAT BRITISH CLASSIC METHOD

Fredrik Schelin

Det finns champagne och sedan finns det Krug

Det finns champagne och sedan finns det Krug

Fredrik Schelin

Visste du att Aube är Champagne?

Visste du att Aube är Champagne?

Fredrik Schelin

Champagne Pol Roger Sir Winston Churchill

Champagne Pol Roger Sir Winston Churchill

Fredrik Schelin

Champagne årgång 2020

Champagne årgång 2020

Fredrik Schelin

Premiär för Bollinger RD 2007

Premiär för Bollinger RD 2007

Fredrik Schelin

Champagneskolan distriktet

Champagneskolan distriktet

Fredrik Schelin

Champagneskolan

Champagneskolan

Fredrik Schelin

Champagne Bollinger

Champagne Bollinger

Fredrik Schelin

Fredriks bubblor – Champagne 1900-talets bästa årgångar

Fredriks bubblor – Champagne 1900-talets bästa årgångar

Fredrik Schelin

Champagne och ostron

Champagne och ostron

Fredrik Schelin

Årgångschampagne

Årgångschampagne

Fredrik Schelin