Champagne Bollinger
Champagne Bollinger - ett av de sista riktiga familjeägda husen i Champagne.
Visst har du sett en James Bond-film och kanske önskat att du fick tillhöra det fartfyllda lyxiga livet för en dag, med lyxiga bilar och god champagne! Agent 007 unnar sig endast det bästa i livet och dit hör definitivt champagne Bollinger.
Champagne Bollinger
Tidigare valde Bond alltid Dom Perignon, men man ansåg att det var en alldeles för amerikanskt inriktad champagne, och gick senare över till Bollinger som anses ha en stark anknytning till den brittiska marknaden. Det var trots allt britterna som med sina krav styrde champagnen från den söta stilen, som härskade världen över, mot den torra stilen som är genomgående idag, så kallad brut.
Eller som Winston Churchill sa: ”Champagne ska vara kall, torr och gratis.”
Det är inte bara James Bond och britterna som gillar Bollinger, vi svenskar är även fästa vid den fylliga brödiga champagnen. I Sverige dricker vi vissa år flest flaskor Bollinger i världen beräknat per person, och Bollinger ligger ofta i topp på Systembolagets försäljningslista bland champagner.
Champagne Bollinger
grundades redan 1829 och är beläget i hjärtat av Champagne. I centrum av staden Aÿ, på rue Jules Loubet, ligger House of Bollinger
Bollinger är inte lik någon annan champagne och kännetecknas av sin mognad och kraft. Vinet är till stor del baserat på pinot noir och man låter första jäsningen ske i ekfat, ekfaten är begagnade bourgognefat och är alltså inte till för att ge eksmak till vinet, utan för att behålla kontroll över oxidationen. Denna process är en av flera som gör att Bollinger blir så brödig, nötig och kraftfull att den klarar av det mesta i matväg.
Pinot noir
Vinet jäser i ekfat och lite rostfritt stål. Ekfaten är inte till för att ge smak till vinet, det är för att behålla kontrollen av oxidation därför använder man sig av begagnade bourgognefat. Man är även det enda huset i Champagne som har sin egen ekfatsmakare på plats.
Kontroll är mycket viktigt för Bollingers stil. Det är med kontroll, som man år efter år producerar ett vin som är konsekvent i stil, smak och kvalitet.
Du får alltid en perfekt upplevelse när du öppnar en flaska champagne Bollinger!
Bollingers historia
Bollingers rötter i regionen Champagne har anor ända tillbaka till 1585 när Hennequins, en av Bollingers grundarfamiljer, ägde mark i Cramant. I slutet på 1700-talet praktiserade även familjen Villermont vintillverkning här, men inte under sitt efternamn. År 1750 bosatte sig familjen Villermont på 16 rue Jules Lobet, som så småningom skulle bli Bollingers huvudkontor.
1803 föddes Jacques Joseph Placide Bollinger i byn Ellwangen i kungariket Württemberg. När han var 19 år flyttade han till regionen Champagne och började arbeta på champagnehuset Muller Ruinart, som inte längre finns.
Champagnehuset Renaudin Bollinger
grundades den 6 februari 1829 i Aÿ av Hennequin de Villermont, Paul Levieux Renaudin och Jacques Bollinger. Parterna enades om att Villermonts namn inte skulle användas på etiketterna, därav husets namn Renaudin Bollinger. Men ända sedan Jacques Bollinger gifte sig med Charlotte de Villermont har huset förvaltas av Bollinger-familjen.
När Paul Renaudin avled utan arvinge gjordes namnet och etiketten om till enbart Bollinger.
Grundaren Jacques Joseph Bollinger gifte sig som sagt med Charlotte de Villermont. Paret fick en dotter, Marie, som i sin tur fick två söner Joseph och Georges. Dessa söner tog över företaget 1885 och började expandera familjens egendom genom att köpa vingårdar i närliggande byar. Sönerna utvecklade också varumärket, till exempel blev Bollinger officiell leverantör till det brittiska hovet och drottning Victoria 1884.
År 1918 tog Jacques Bollinger,
son till Georges, över företaget. Jacques gifte sig med Emily Law de Lauriston Bourbers, känd som ”Lily”, och utökade anläggningarna ytterligare genom att bygga nya källare, köpa Tauxieres vingårdar samt förvärva tillgångarna i ett annat champagnehus på Boulevard du Maréchal de Lattire de Tassigny.
När Jacques Bollinger dog 1941, tog änkan Lily Bollinger över. Hon utökade produktionen igen genom köp av fler vinodlingar, men är mer känd för sitt resande världen runt för att marknadsföra varumärket.
Lily är väl omskriven och har lämnat flera citat till eftervärlden, där det kanske mest kända är: ”Jag dricker champagne när jag är glad och när jag är ledsen. Ibland dricker jag det i enrum. I sällskap tycker jag det är obligatoriskt. Jag smuttar lite på det om jag inte är hungrig och dricker det om jag är hungrig. Annars rör jag det inte – om jag inte är törstig förstås.” Lily drev Bollinger ända fram till 1971, när hennes brorsöner Claude d’Hautefeuille och Christian Bizot tog över efter henne.
Lily Bollinger:”Jag dricker champagne när jag är glad och när jag är ledsen. Ibland dricker jag det i enrum. I sällskap tycker jag det är obligatoriskt. Jag smuttar lite på det om jag inte är hungrig och dricker det om jag är hungrig. Annars rör jag det inte – om jag inte är törstig förstås.”
Champagne Bollinger
BestChampagne.se
Vem är Fredrik Schelin
Med smittande passion o fascinerande kunskaper bjuder Fredrik Schelin på hänförande upplevelser för alla sinnen om livets goda: mat & dryck! Novisa välkomnas in i en magisk värld och sakkunniga når oanade höjder av nya uttryck. Fredrik Schelin har hela sitt vuxna liv haft en passion för Champagne och är berest i distriktet. Med över 5500 provade champagner delar Fredrik här med sig av sin lista och noteringar av detsamma.
Fredrik Schelin
Vinskribenten och champagnekännaren som släppt två böcker om bubblor ”Champagne 49 miljoner bubblor i en flaska” och "CHAMPAGNE och andra bubblor".