Årgångschampagne
Årgångschampagne, hissad och dissad 1996:a, lagringsduglig 2002:a, drickvänlig 2004:a, århundradets årgång 2008:a. Vem ska man lyssna på och vad ska man tro?
Årgångschampagne
Vissa år när skörden ger extra hög kvalitet producerar man årgångschampagne eller millésimé på franska. Vinerna skall lagras minst tre år på jäst, men många väljer ofta att låta den lagras längre än så. Många hus producerar även prestigechampagne dessa år.
Årgångs-champagne var historiskt den första utvecklingen från standardchampagne. Förr producerade man årgångschampagne max ett par gånger per decennium. Idag har vissa hus som vana att producera varje år. Trots att det uttalas av vinmakare och producenter att man endast producerar årgångschampagne ”bra år”. Allt för att tjäna pengar!
Det är därför väldigt viktigt att vara påläst med vilka årgångar som är bra på riktigt och vid lagring vilka som faktiskt klarar av att lagras.
Årgångs-Champagne varje år har sin charm. Precis som fruktträden i trädgården hemma smakar olika och ger olika skörd varje år så påverkas druvor såklart på samma sätt.
Årgång 2008
Årgången började med kallt vårväder och mycket regn. Juni varvades mellan kallt och varmt vilket gav en ojämn blomning och en relativt liten skörd väntades. Men man räddades av ett mycket fint septemberväder och skörden blev hyfsad trots allt. Utvecklingen av vinerna pekar mot perfektion.
Årgång 2004
En mycket bra säsong överlag. Vissa problem med svampangrepp på främst chardonnay. En perfekt höst erbjöd idealförhållanden, liten nederbörd och svala nätter. Hög kvalitet, koncentrerade men balanserade viner i frukt och syraavseende. Stor potential och bra årgångschampagne hos de flesta producenter.
Årgång 2002
Först såg det ut att bli en upprepning av fjolårets dåliga väder. Regnet vräkte ner i slutet av augusti och röta spred sig i vingårdarna. Odlarna befarade det värsta, men i början av september slutade det regna. Klasarna torkade och rötan försvann. Därefter hände något ovanligt för Champagne. Druvorna skrumpnade (passerillage) och blev koncentrerade. Det soliga vädret fortsatte in i oktober och allt tyder på att detta blir ett bra (om än speciellt) år för årgångschampagne.
Årgång 1996
Kan vara den bästa årgången genom tiderna. En lång, torr och mycket solig sommar gav druvor med synnerligen god koncentration av socker och fruktsyra. Härlig syra i vinerna.
Årgångschampagne
BestChampagne.se, DinVinguide.se och DryckesListan.se är guider för alla som har mat, dryck, vin och livsnjutning som gemensamma intressen. I DinVinguide.se finns de flesta artiklarna och på Dryckeslistan.se finns våra topplistor där vi vill hjälpa dig att göra livet godare och bättre. Våra skribenter hjälper dig med val av dryck till maten. På bägge sidor bjuder vi även på recept. Vi fyller kontinuerligt på med nya, härliga alternativ. Missa inte att kolla in varje vecka för din nya topplista. Missa inte heller BestChampagne där vi djupdyker i mousserande viner och framförallt champagne.
Välkommen att utforska mat och dryckesvärlden med oss!
Fredrik Schelin
Vinskribenten och champagnekännaren som släppt två böcker om bubblor ”Champagne 49 miljoner bubblor i en flaska” och "CHAMPAGNE och andra bubblor".