THE GREAT BRITISH CLASSIC METHOD
På bara ett decennium har engelska mousserande vinproducenter vunnit ett rykte för sin höga kvalitet. England har producerat mousserande vin enligt den traditionella metoden sedan tidigt 1990-tal.
THE GREAT BRITISH CLASSIC METHOD
Brittish Sparkling, Fizz, English sparkling wine, Bretagne, the great British classic method ja kärt barn har många namn.
Engelska mousserande vinproducenter använder ofta Champagne-terminologi för att beskriva stilarna i deras vin, såsom Classic Cuvée, Blanc de Blancs, Blanc de Noir eller Demi-Sec.
Vinerna är producerade enligt traditionell metod. I södra England har man en snarlik jordmån som i Champagne nämligen en krithaltig jord som historiskt är delar av samma havsbotten. Under 1980-talet påbörjades en tillverkning av mousserande vin med druvorna: pinot meunier, pinot noir och chardonnay. Dessa viner började sedan nå marknaden under 1990-talet.
Jag tycker vinerna håller en generell hög klass, ofta blir man positivt förvånad över kvaliteten. Men prisbilden och det faktum att utbudet av Champagne är så stor på vår marknad gör att många väljer bort de brittiska bubblorna.
Lite synd kan man tycka, varför inte köpa hem lite brittiskt bubbel och jämföra med den äkta varan? Vem vet kanske hittar du en ny favorit!
Bubblande fakta
Enligt de senaste siffrorna är 2 554 hektar odlade med vin i England. En ökning med 15 % sedan 2015. Merparten av odlingarna är koncentrerade till South East, alltså området söder om London.
Pinot noir har störst spridning, med sina 803 hektar, tätt följt av chardonnay som består av 771 hektar. Därefter kommer pinot meunier, bacchus och seyval blanc; en hybrid som ska klara av det svala klimatet.
Det finns över 500 vingårdar i Storbritannien och runt 200 av dem är öppna för besök.
Storbritannien levererar bubbel i världsklass
Exton Park Blanc de Noirs
Vinet släpps på hyllorna 11:e maj och består av 100 procent pinot noir.
Både smaken och doften mår bra av att värmas upp och blommar upp efter en stund i glaset. Aromer i en kavalkad av röda sommarvarma äpple, rostad brioche med fikonmarmelad, grillad citron, söt honungsmelon och mineraler.
Rathfinny Estate Blanc de Noirs Brut 2016
2016 är den andra årgången som detta vin har producerats. Vinet består av 93 procent pinot noir och 7 procent meuiner.
Druvorna skördas för hand och pressas med hela klasar. 12000 flaskor produceras.
Doft av röda sommaräpplen, brioche och brynt smör. Mjuk och följsam mousse som fyller munnen på ett behagligt sätt. Smaken är behaglig med tydlig syra och inslag av sommaräpplen, citrusfrukter och havssälta. Det här vinet passar perfekt till en klassisk afternoon tea likväl som i bersån.
Simpsons Flintfields Blanc de Noirs 2016
Vinhuset är relativt ungt och man befinner sig i sydöstra hörnet av England, i Kent. Huset grundades 2012 och 2014 planterades 10 hektar med pinot noir, meunier och chardonnay.
Detta vin består av 100 procent pinot noir.
Torrt och krispigt med mjuk behaglig mousse.
I smaken som är munfyllande finns toner av röda sommaräpplen, blodgrapefrukt, röda vinbär, rostat bröd och mineraler.
Nyetimber Classic Cuvee
En av de första och mer kända brittiska bubblorna på den svenska marknaden. Fast plats på bolaget och vinet består av alla tre kända druvor.
Frisk och fyllig i anslaget med stor mousse. Äppliga inslag med toner av rostat bröd, mandelkubb, kryddor och skyhög syra. Vinet till skaldjur, ostron och sashimi.
Sugrue The Trouble With Dreams 2014
Vinet består av 60 procent chardonnay och 40 procent pinot noir.
Moussen är behagligt integrerad i vinet med små fina bubblor. Begynnande mognadstoner med solvarma äpplen, honung, rostade nötter och citrusmarmelad. Friskt och gott.
Chardonnay
Pinot noir
Meunier
Fredrik Schelin
Vinskribenten och champagnekännaren som släppt två böcker om bubblor ”Champagne 49 miljoner bubblor i en flaska” och "CHAMPAGNE och andra bubblor".