Välkommen till BestChampagne.se

Glasets betydelse

Många kanske tror att utformningen av glaset bara har med design och kosmetik att göra. Men formen på glaset har visat sig påverka dryckerna en hel del till både doft och smak. Läs mer om glasets betydelse.

Glasets betydelse

Glasets betydelse – Förstärk vinets egenskaper med rätt glas

Genom rätt glas kan man förstärka vinets egenskaper och karaktär, något som man historiskt inte tänkte på. Det var endast utseendet som styrde utformningen. Ett enklare test du kan göra själv är att ta ett vin, vilket som helst, och prova det i olika typer av glas – vattenglas, vinglas, mugg och så vidare. Du kommer att uppleva att smaken varierar i de olika glasen.

Ett exempel på utformningens funktion är det klassiska bourbonglaset som kom till vid förbudstiden i USA eftersom man ville ”lufta” ur de värsta ångorna från den hembrända mäsken med hjälp av det breda, öppna glaset. Man dämpade också finkeldoft och smak genom att överösa drycken med is.

Champagneglas i olika former

Champagneglas finns i flera olika former. Ett av de mest klassiska glasen är det som kallas coupe. Glasen känns väldigt eleganta och är mest kända för champagnetornen man bygger av dem. Snyggt, men tyvärr misshandlar man champagnen eftersom det är helt omöjligt att känna någon doft och bubblorna försvinner fortare än man hinner dricka upp. Flöjten, eller som det heter på franska, flûte, togs fram under tidigt 1700-tal då man gick från att dricka ur metallglas till riktigt glas. Flöjtens utformning är designad för att behålla bubblorna i drycken då man har så liten toppyta som möjligt.

Ett bra provningsglas bör vara tulpanformat, det vill säga smalna av uppåt. Den formen gör det dels enklare att snurra drycken i glaset utan att spilla, dels fångar det upp och koncentrerar aromerna så du har lättare att bedöma dem. Glaset bör vara helt genomskinligt och inte färgat eller ha mönster. Det behöver också ha en lagom lång stjälk att hålla i. Då värms inte drycken av handen om du håller glaset i stjälken, dels doftar händer ofta tvål eller handkräm vilket kan försvåra provningen. Man bör också tänka på att lufta glasen innan servering eller skölja dem i vatten. Gammal skåplukt vill man inte överföra från glaset till vinet.

Det fanns redan för drygt 3 000 år sedan en betydande glasproduktion i bland annat Egypten och Mesopotamien. Champagne ska helst serveras ur ett högt glas som har en lite bredare midja och en något stängd topp. Då får man ut maximalt av drycken.

Glasets betydelse – Det perfekta glaset för att avnjuta champagne

Att hitta det perfekta glaset är ännu mer komplext eftersom det beror på vilken typ av champagne du vill avnjuta. Är det en gammal årgång, en chardonnay- eller pinot noir-driven champagne?

Riktigt så nördig behöver man såklart inte bli. Har du inte lust att köpa nya glas så använd hellre ett vitvinsglas framför den klassiska flöjten. Vill du välja ett bra glas – och här kan det ju räcka med ett par stycken då man oftast öppnar något lite extra när man är på tu man hand – så har jag här valt ut ett par av mina favoriter.

Lehmann Grand Champagneglas

Bäst i test, lätt att snurra vinet i för att öppna aromerna. Har en behaglig balans och en väldigt bra yta för att öppna upp vinet. Glaset är framtaget av en av Frankrikes mest kända sommelierer, Philippe Jamesse.

Riedel Veritas Champagne

Ett bra glas med fin balans och tillgänglig prislapp.

Difference Champagne Orrefors

Fint att handla svenskt hantverk som är munblåst. Något dyrare dock.

Richard Juhlin Optimum Champagneglas

Vår mest kända champagneprovare har tagit fram sitt eget favoritglas att prova champagne i. Ett bra glas med tillgänglig prislapp.

Champagneglasens legender och skrönor

Många påstår att coupeglaset är utformat efter det vänstra bröstet på en kunglighet eller adelsdam. En av legenderna säger att kung Ludvig XVI lät gjuta av sin österrikiska drottning Marie Antoinettes vänstra bröst och tillverka glaset i samma form. Även Joséphine de Beauharnais och Madame de Pompadour brukar nämnas som modell för glasets form.

Marie Antoinette var inom adeln avgudad för sin vackra kropp. Porslinsfabriken Sévres, tillverkare av det kungliga porslinet, lät tillverka serveringsskålar utformade efter hennes kropp. Mjölkskålarna modellerade efter Marie Antoinettes bröst är kanske de som startade mytbildningen. Skålen är formad efter drottningens bröst med bröstvårta och bärs upp av tre gethuvuden. Kan det vara så att dessa mjölkbringare har skapat myten om att också coupeglasen är formade efter Marie Antoinettes bröst?

Marie Antoinette hade som bekant en svensk älskare vid namn Axel von Fersen som ofta befann sig vid Cháteau de Rambouillet. Det sägs att han även var far till en av drottningens söner. Kanske kände hon att hennes bröst skulle utgöra den perfekta formen att dricka champagne ur, och därför lät skapa ett champagneglas, så att hennes svenske älskare alltid skulle kunna njuta av henne? Enligt en obekräftad uppgift ska så ha varit fallet. Tre eller fyra sådana glas ska finnas bevarade, varav ett på museum i USA, de övriga i Frankrike.

Det ska även finnas en ”originalform” eller avgjutning av ett coupeglas på ett museum i Frankrike, som ska vara grunden för alla sådana glas. Det finns samtidigt dokument som visar att detta glas ska ha tillverkats i England 1663, medan Marie Antoinette föddes 1755. Vad som är sant, myt eller bara en skröna för att marknadsföra drycken vet ingen.

Vad är champagne?

Glasets betydelse

BestChampagne.seDinVinguide.se och DryckesListan.se är guider för alla som har matdryckvin och livsnjutning som gemensamma intressen. I DinVinguide.se finns de flesta artiklarna och på Dryckeslistan.se finns våra topplistor där vi vill hjälpa dig att göra livet godare och bättre. Våra skribenter hjälper dig med val av dryck till maten. På bägge sidor bjuder vi även på recept. Vi fyller kontinuerligt på med nya, härliga alternativ. Missa inte att kolla in varje vecka för din nya topplista. Missa inte heller BestChampagne där vi djupdyker i mousserande viner och framförallt champagne.

Välkommen att utforska mat och dryckesvärlden med oss!

Fredrik Schelin

Fredrik Schelin

Vinskribenten och champagnekännaren som släppt två böcker om bubblor ”Champagne 49 miljoner bubblor i en flaska” och "CHAMPAGNE och andra bubblor".

Fler artiklar

Avenue de Champagne 2024

Avenue de Champagne 2024

Fredrik Schelin

Avenue de Champagne Sveriges champagnemässa 2024

Avenue de Champagne Sveriges champagnemässa 2024

Fredrik Schelin

Vertikalprovning Champagne Diebolt Vallois Fleur de Passion

Vertikalprovning Champagne Diebolt Vallois Fleur de Passion

Fredrik Schelin

Resa i Champagne med Fredrik Schelin

Resa i Champagne med Fredrik Schelin

Fredrik Schelin

Champagnes historia

Champagnes historia

Fredrik Schelin

Änkornas påverkan

Änkornas påverkan

Fredrik Schelin

Traditionella metod – Svenskt mousserande

Traditionella metod – Svenskt mousserande

Fredrik Schelin

Traditionell Metod – Brittiskt mousserande

Traditionell Metod – Brittiskt mousserande

Fredrik Schelin

Sekt – Tyskt mousserande

Sekt – Tyskt mousserande

Fredrik Schelin

Méthode Cap Classique (MCC) – Sydafrikanskt mousserande

Méthode Cap Classique (MCC) – Sydafrikanskt mousserande

Fredrik Schelin

Special Club – Club Trésors de Champagne

Special Club – Club Trésors de Champagne

Fredrik Schelin

Avenue de Champagne Sveriges champagnemässa 2023

Avenue de Champagne Sveriges champagnemässa 2023

Fredrik Schelin

Champagnedagen

Champagnedagen

Fredrik Schelin

Trento, Prosecco & Franciacorta – Italienskt mousserande

Trento, Prosecco & Franciacorta – Italienskt mousserande

Fredrik Schelin

Cava & Corpinnat – Spansk mousserande

Cava & Corpinnat – Spansk mousserande

Fredrik Schelin

Crémant – Franskt mousserande

Crémant – Franskt mousserande

Fredrik Schelin

Besök Champagne – en bubblande resa

Besök Champagne – en bubblande resa

Fredrik Schelin

Sabrering (sabrage)

Sabrering (sabrage)

Fredrik Schelin

Champagne ordlista

Champagne ordlista

Fredrik Schelin

Champagnemetoden (Méthode traditionnelle – Méthode champenoise)

Champagnemetoden (Méthode traditionnelle – Méthode champenoise)

Fredrik Schelin

Glasets betydelse

Glasets betydelse

Fredrik Schelin

Andra mousserande viner

Andra mousserande viner

Fredrik Schelin

Mat till champagne

Mat till champagne

Fredrik Schelin

Vad är Champagne?

Vad är Champagne?

Fredrik Schelin

Champagne bäst i test

Champagne bäst i test

Fredrik Schelin

CHAMPAGNE BOLLINGER VÄRLDSNYHET

CHAMPAGNE BOLLINGER VÄRLDSNYHET

Fredrik Schelin

CHAMPAGNE SKÖRD ÅRGÅNG 2022

CHAMPAGNE SKÖRD ÅRGÅNG 2022

Fredrik Schelin

Avenue de Champagne Sveriges champagnemässa

Avenue de Champagne Sveriges champagnemässa

Fredrik Schelin

Charles Heidsiecks prestigechampagne

Charles Heidsiecks prestigechampagne

Fredrik Schelin

Champagneprovning 1900-talets bästa årgångar

Champagneprovning 1900-talets bästa årgångar

Fredrik Schelin

Champagne Taittinger

Champagne Taittinger

Fredrik Schelin

PRESTIGECHAMPAGNE

PRESTIGECHAMPAGNE

Fredrik Schelin

Champagne Louis Roederer Cristal

Champagne Louis Roederer Cristal

Fredrik Schelin

THE GREAT BRITISH CLASSIC METHOD

THE GREAT BRITISH CLASSIC METHOD

Fredrik Schelin

Det finns champagne och sedan finns det Krug

Det finns champagne och sedan finns det Krug

Fredrik Schelin

Visste du att Aube är Champagne?

Visste du att Aube är Champagne?

Fredrik Schelin

Champagne Pol Roger Sir Winston Churchill

Champagne Pol Roger Sir Winston Churchill

Fredrik Schelin

Champagne årgång 2020

Champagne årgång 2020

Fredrik Schelin

Premiär för Bollinger RD 2007

Premiär för Bollinger RD 2007

Fredrik Schelin

Champagneskolan distriktet

Champagneskolan distriktet

Fredrik Schelin

Champagneskolan

Champagneskolan

Fredrik Schelin

Champagne Bollinger

Champagne Bollinger

Fredrik Schelin

Fredriks bubblor – Champagne 1900-talets bästa årgångar

Fredriks bubblor – Champagne 1900-talets bästa årgångar

Fredrik Schelin

Champagne och ostron

Champagne och ostron

Fredrik Schelin

Årgångschampagne

Årgångschampagne

Fredrik Schelin