Champagne och ostron
Januari är en av de bästa månaderna på året att avnjuta ostron. Vad passar bättre till ostron än Champagne!
Du som inte har stor erfarenhet av ostron får nedan några enkla tips och råd om hur man hanterar och äter ostron. Det viktigaste tipset är ju färskare desto godare! De flesta ostron som äts i Sverige är importerade – mestadels från Frankrike. Det vanligaste sättet att äta dem är som naturella och nyöppnade. Men ostronen kan även gratineras och ingå i såser och sushirätter samt grillas.
Ostron är fulla med nyttigheter som proteiner, mineraler och vitaminer.
Fransmännen äter trettio ostron per invånare och år. Den totala produktionen av ostron i Frankrike beräknas till 150 000 ton årligen. Från lägsta till högsta kvalitetsindex är ostronens namn:
Huîtres de claires
Fines de claires
Spéciales de claires
Fines de Claires Vertes
Pousse en Claire.
Ostron är namnet på olika typer av mollusker eller blötdjur. Ostronet är släkt med musslor. Det lever på hårt underlag i grunt, salt och rent vatten. Skalet består av kalk. Innanför skalet finns en mjuk kropp. Ostronet livnär sig av plankton som det filtrerar från vatten genom sina gälar. Ostronet byter kön flera gånger under sin livstid och kan bli över trettio år. Ostronpremiären infaller alltid första lördagen i september.
Champagne och ostron
Ostronskola
Köpa ostron – kolla att de lever!
De skall vara stängda. Transportera dem ordentligt kylda. De skall ligga med kupiga sidan neråt så att vätskan ligger i botten.
Öppna ostron – gör så här för bästa resultat:
Använd en liten kraftig kniv. Håll ostronet i en handduk. Rikta kniven utåt. Djupa ostron öppnas från sidan där muskeln sitter. För in kniven i muskelfästet, när det börjar öppna sig kör du hela kniven rakt in. Vicka kniven tills fästet släpper. Platta ostron öppnas i gångjärnet.
Servera ostron:
Håll ostronen riktigt kalla på en isbädd gärna dekorerad med lime eller citronklyftor. Ostron ska öppnas så sent som möjligt, strax före servering.
Att dricka till: många anser att champagne är den perfekta följeslagaren till ostron, så även jag.
Fredrik Schelin
Vinskribenten och champagnekännaren som släppt två böcker om bubblor ”Champagne 49 miljoner bubblor i en flaska” och "CHAMPAGNE och andra bubblor".