Välkommen till BestChampagne.se

Champagne årgång 2020

Vintern är över i champagnedistriktet och vingårdarna står redo att slå ut de första knopparna. Vinmakarna har pressat alla druvor sedan ett tag tillbaka och druvjuicen har nu jäst klart till stilla vin. Det börjar bli dags att ta nästa steg och lägga ner vinerna i källarna för att starta en andra jäsning. Hur blir årgång 2020 i Champagne då?

Champagne årgång 2020

Champagne årgång 2020

DinVinguide.se är i skrivande stund på plats i Champagne. Vi har under två dagar provat igenom en hel del stilla vin från årgång 2020. Flera vinmakare berättar att 2020 är så bra att man kommer deklarera en årgångschampagne. Efter att ha provat igenom många stilla viner kan vi inte annat än att hålla med. Årgången kommer troligtvis inte gå till historien som den största av årgångar i distriktet. Men den är full av energi och 2020 är ett pinot-år kan vi konstatera så här långt.

Champagne årgång 2020 stilla vin

Efter att man har plockat, selekterat och pressat druvorna till must får saften jäsa till ett stilla vin, precis på samma sätt som man gör vin runtom hela världen. Det som skiljer champagnetillverkning från annan vintillverkning är att man i Champagne låter vinet jäsa var för sig från så många olika växtplatser som möjligt. Det gör att det finns många olika viner (stilar) att tillgå inför nästa etapp, nämligen det steg som innebär att man blandar de olika vinerna till husets stil.

De jästa stilla vinerna som kallas basvin eller vin clair, kommer från olika vingårdar och distrikt och är gjorda av olika druvor. De blandas sedan för att uppnå husets stil. Champagnehusens vanligaste och viktigaste vin brukar kallas non vintage, vilket innebär att man inte deklarerar ett årgångsvin utan istället blandar man sina basviner med en utvald del av det som kallas reservviner, vins de réserve. Reservvin är tidigare årgångars stilla vin som man sparat för att ha att blanda med. Anledningen till att man sparat vin är att man dels har fler ”kryddor” att skapa sin stil med, dels att man säkrar upp sämre skördar genom att ha tillräckligt med reservvin att fylla upp sin kvot med. Med kvot menas den volym varje hus har tilldelats att producera. Eftersom området har sin bestämda produktionsvolym är den enda möjligheten att växa i volym att köpa druvor, druvjuice eller mark.

Reservvinet blandas med det stilla vinet och skapar en cuvée. Denna blandning kommer nu under våren att fyllas på flaska med lite liqueur de tirage – stilla vin ihop med jäst och socker – för att sätta igång den andra jäsningen som ger kolsyran. Flaskan förses med en kapsyl och placeras liggande i källaren. Nu startar den andra jäsningen, vilket är den som skapar koldioxid. Koldioxiden löser sig i vinet och bildar kolsyra. Efter den andra jäsningen dör jästen och det bildas en restprodukt, en bottensats som kallas dépot och som består av gamla jästceller. Den andra jäsningen tar tre till fyra veckor.

Nu under våren börjar jobbet med att prova igenom årgång 2020 för alla vinmakare. Detta pågår varje dag nu fram till april då man blandar sina viner för att sedan lagras i vinkällarna. Det man kan se så här långt är en skörd av så pass hög kvalitet att man deklarerar årgången, vilket inte görs varje år. Nu återstår det att vänta och se hur årgången 2020 utvecklar sig i framtiden. Som man säger den som lever får se, och hav tålamod.

Vad är årgångschampagne?

Vissa år när skörden ger extra hög kvalitet producerar man årgångschampagne eller millésimé på franska. Vinerna skall lagras minst tre år, men många väljer ofta att låta vinerna lagras längre än så. Flera hus producerar även prestigechampagne dessa år.

Årgångs-champagne var historiskt den första utvecklingen från standardchampagne. Förr producerade man årgångschampagne max ett par gånger per decennium. Det är viktigt att vara påläst med vilka årgångar som klarar av att lagras. Eftersom årgångens väder speglas i stor utsträckning i vinet.

Champagne årgång 2020

Champagne årgång 2020

Med smittande passion o fascinerande kunskaper bjuder Fredrik Schelin på hänförande upplevelser för alla sinnen om livets goda: mat & dryck! Novisa välkomnas in i en magisk värld och sakkunniga når oanade höjder av nya uttryck. Fredrik Schelin har hela sitt vuxna liv haft en passion för Champagne och är berest i distriktet.

Fredrik Schelin

Fredrik Schelin

Vinskribenten och champagnekännaren som släppt två böcker om bubblor ”Champagne 49 miljoner bubblor i en flaska” och "CHAMPAGNE och andra bubblor".

Fler artiklar

Champagnes historia

Champagnes historia

Fredrik Schelin

Änkornas påverkan

Änkornas påverkan

Fredrik Schelin

Traditionella metod – Svenskt mousserande

Traditionella metod – Svenskt mousserande

Fredrik Schelin

Traditionell Metod – Brittiskt mousserande

Traditionell Metod – Brittiskt mousserande

Fredrik Schelin

Sekt – Tyskt mousserande

Sekt – Tyskt mousserande

Fredrik Schelin

Méthode Cap Classique (MCC) – Sydafrikanskt mousserande

Méthode Cap Classique (MCC) – Sydafrikanskt mousserande

Fredrik Schelin

Special Club – Club Trésors de Champagne

Special Club – Club Trésors de Champagne

Fredrik Schelin

Avenue de Champagne Sveriges champagnemässa 2023

Avenue de Champagne Sveriges champagnemässa 2023

Fredrik Schelin

Champagnedagen

Champagnedagen

Fredrik Schelin

Trento, Prosecco & Franciacorta – Italienskt mousserande

Trento, Prosecco & Franciacorta – Italienskt mousserande

Fredrik Schelin

Cava & Corpinnat – Spansk mousserande

Cava & Corpinnat – Spansk mousserande

Fredrik Schelin

Crémant – Franskt mousserande

Crémant – Franskt mousserande

Fredrik Schelin

Besök Champagne – en bubblande resa

Besök Champagne – en bubblande resa

Fredrik Schelin

Sabrering (sabrage)

Sabrering (sabrage)

Fredrik Schelin

Champagne ordlista

Champagne ordlista

Fredrik Schelin

Champagnemetoden (Méthode traditionnelle – Méthode champenoise)

Champagnemetoden (Méthode traditionnelle – Méthode champenoise)

Fredrik Schelin

Glasets betydelse

Glasets betydelse

Fredrik Schelin

Andra mousserande viner

Andra mousserande viner

Fredrik Schelin

Mat till champagne

Mat till champagne

Fredrik Schelin

Vad är Champagne?

Vad är Champagne?

Fredrik Schelin

Champagne bäst i test

Champagne bäst i test

Fredrik Schelin

CHAMPAGNE BOLLINGER VÄRLDSNYHET

CHAMPAGNE BOLLINGER VÄRLDSNYHET

Fredrik Schelin

CHAMPAGNE SKÖRD ÅRGÅNG 2022

CHAMPAGNE SKÖRD ÅRGÅNG 2022

Fredrik Schelin

Avenue de Champagne Sveriges champagnemässa

Avenue de Champagne Sveriges champagnemässa

Fredrik Schelin

Charles Heidsiecks prestigechampagne

Charles Heidsiecks prestigechampagne

Fredrik Schelin

Champagneprovning 1900-talets bästa årgångar

Champagneprovning 1900-talets bästa årgångar

Fredrik Schelin

Champagne Taittinger

Champagne Taittinger

Fredrik Schelin

PRESTIGECHAMPAGNE

PRESTIGECHAMPAGNE

Fredrik Schelin

Champagne Louis Roederer Cristal

Champagne Louis Roederer Cristal

Fredrik Schelin

THE GREAT BRITISH CLASSIC METHOD

THE GREAT BRITISH CLASSIC METHOD

Fredrik Schelin

Det finns champagne och sedan finns det Krug

Det finns champagne och sedan finns det Krug

Fredrik Schelin

Visste du att Aube är Champagne?

Visste du att Aube är Champagne?

Fredrik Schelin

Champagne Pol Roger Sir Winston Churchill

Champagne Pol Roger Sir Winston Churchill

Fredrik Schelin

Champagne årgång 2020

Champagne årgång 2020

Fredrik Schelin

Premiär för Bollinger RD 2007

Premiär för Bollinger RD 2007

Fredrik Schelin

Champagneskolan distriktet

Champagneskolan distriktet

Fredrik Schelin

Champagneskolan

Champagneskolan

Fredrik Schelin

Champagne Bollinger

Champagne Bollinger

Fredrik Schelin

Fredriks bubblor – Champagne 1900-talets bästa årgångar

Fredriks bubblor – Champagne 1900-talets bästa årgångar

Fredrik Schelin

Champagne och ostron

Champagne och ostron

Fredrik Schelin

Årgångschampagne

Årgångschampagne

Fredrik Schelin