Champagne årgång 2020
Vintern är över i champagnedistriktet och vingårdarna står redo att slå ut de första knopparna. Vinmakarna har pressat alla druvor sedan ett tag tillbaka och druvjuicen har nu jäst klart till stilla vin. Det börjar bli dags att ta nästa steg och lägga ner vinerna i källarna för att starta en andra jäsning. Hur blir årgång 2020 i Champagne då?
Champagne årgång 2020
DinVinguide.se är i skrivande stund på plats i Champagne. Vi har under två dagar provat igenom en hel del stilla vin från årgång 2020. Flera vinmakare berättar att 2020 är så bra att man kommer deklarera en årgångschampagne. Efter att ha provat igenom många stilla viner kan vi inte annat än att hålla med. Årgången kommer troligtvis inte gå till historien som den största av årgångar i distriktet. Men den är full av energi och 2020 är ett pinot-år kan vi konstatera så här långt.
Champagne årgång 2020 stilla vin
Efter att man har plockat, selekterat och pressat druvorna till must får saften jäsa till ett stilla vin, precis på samma sätt som man gör vin runtom hela världen. Det som skiljer champagnetillverkning från annan vintillverkning är att man i Champagne låter vinet jäsa var för sig från så många olika växtplatser som möjligt. Det gör att det finns många olika viner (stilar) att tillgå inför nästa etapp, nämligen det steg som innebär att man blandar de olika vinerna till husets stil.
De jästa stilla vinerna som kallas basvin eller vin clair, kommer från olika vingårdar och distrikt och är gjorda av olika druvor. De blandas sedan för att uppnå husets stil. Champagnehusens vanligaste och viktigaste vin brukar kallas non vintage, vilket innebär att man inte deklarerar ett årgångsvin utan istället blandar man sina basviner med en utvald del av det som kallas reservviner, vins de réserve. Reservvin är tidigare årgångars stilla vin som man sparat för att ha att blanda med. Anledningen till att man sparat vin är att man dels har fler ”kryddor” att skapa sin stil med, dels att man säkrar upp sämre skördar genom att ha tillräckligt med reservvin att fylla upp sin kvot med. Med kvot menas den volym varje hus har tilldelats att producera. Eftersom området har sin bestämda produktionsvolym är den enda möjligheten att växa i volym att köpa druvor, druvjuice eller mark.
Reservvinet blandas med det stilla vinet och skapar en cuvée. Denna blandning kommer nu under våren att fyllas på flaska med lite liqueur de tirage – stilla vin ihop med jäst och socker – för att sätta igång den andra jäsningen som ger kolsyran. Flaskan förses med en kapsyl och placeras liggande i källaren. Nu startar den andra jäsningen, vilket är den som skapar koldioxid. Koldioxiden löser sig i vinet och bildar kolsyra. Efter den andra jäsningen dör jästen och det bildas en restprodukt, en bottensats som kallas dépot och som består av gamla jästceller. Den andra jäsningen tar tre till fyra veckor.
Nu under våren börjar jobbet med att prova igenom årgång 2020 för alla vinmakare. Detta pågår varje dag nu fram till april då man blandar sina viner för att sedan lagras i vinkällarna. Det man kan se så här långt är en skörd av så pass hög kvalitet att man deklarerar årgången, vilket inte görs varje år. Nu återstår det att vänta och se hur årgången 2020 utvecklar sig i framtiden. Som man säger den som lever får se, och hav tålamod.
Vad är årgångschampagne?
Vissa år när skörden ger extra hög kvalitet producerar man årgångschampagne eller millésimé på franska. Vinerna skall lagras minst tre år, men många väljer ofta att låta vinerna lagras längre än så. Flera hus producerar även prestigechampagne dessa år.
Årgångs-champagne var historiskt den första utvecklingen från standardchampagne. Förr producerade man årgångschampagne max ett par gånger per decennium. Det är viktigt att vara påläst med vilka årgångar som klarar av att lagras. Eftersom årgångens väder speglas i stor utsträckning i vinet.
Chardonnay
Pinot noir
Meunier
Champagne årgång 2020
Med smittande passion o fascinerande kunskaper bjuder Fredrik Schelin på hänförande upplevelser för alla sinnen om livets goda: mat & dryck! Novisa välkomnas in i en magisk värld och sakkunniga når oanade höjder av nya uttryck. Fredrik Schelin har hela sitt vuxna liv haft en passion för Champagne och är berest i distriktet.
Fredrik Schelin
Vinskribenten och champagnekännaren som släppt två böcker om bubblor ”Champagne 49 miljoner bubblor i en flaska” och "CHAMPAGNE och andra bubblor".