Champagne Louis Roederer
Louis Roederer är ett av de få kvarvarande privatägda familjeföretagen i Champagne, företaget grundades redan 1776, men fick sitt nuvarande namn 1827, då Louis Roederer inträdde i företaget.
Idag förvaltas huset av Frédéric Rouzaud, som representerar den sjunde generationen av familjen. Husets prestige Cristal kom till redan 1876 när tsar Alexander II (1818-1881, rysk tsar, kung av Polen och storfurste av Finland från 1855), förälskade sig i vinet och såg till att hans vin levererades i genomskinliga flaskor av äkta kristall.
Sedan dess har vinets namn och flaskans utseende kvarstått, det som är så speciellt med flaskan är att flaskans botten är rakt utjämnad jämfört med alla andra flaskor från Champagne som har en inbuktning på undersidan.
Detta kommer från att tsaren var på sin vakt och inte ville att någon skulle placera en sprängladdning i utbuktningen under flaskan, vilket var rätt vanligt på den tiden.
Huset Roederer äger hela 240 hektar mark i några av de allra bästa områdena av Champagne, grands och premiers crus i Montagne de Reims, Côte des Blancs, och Vallée de la Marne.
Druvorna från de 410 olika odlingsplatserna pressas på plats och vinifieras sedan separat, och skörden från sin egen mark täcker 80% av företagets behov.
Vinet får mogna i genomsnitt fem år i källaren och ytterligare åtta månader på flaska efter degogering, 20% av vinet lagras alltid på ekfat för att ge en mikrooxidation.
Cristal rosé årgång 2007 är helt biodynamisk, och Jean-Baptiste (chef de cave hos Louis Roederer) räknar med att vara helt biodynamisk i produktionen av Cristal redan år 2020.
Jean-Baptiste Lecaillon som började arbeta för Champagne Louis Roederer Augusti 1989 med sitt otroliga engagemang i biodynamisk odling.
Jean-Baptiste Lecaillon tror att fler odlare i Champagne kommer att vända sin odling från traditionell till ekologisk och/eller biodynamisk då man inser vinsterna med det.
Mina ögon öppnades ordentligt för ett par år sedan, för styrkan i biodynamisk odling, då jag och Jean-Baptiste tillsammans provade igenom alla cuvéer som skulle blendas i Cristal.
Vilken otrolig skillnad det biodynamiskt odlade vinet uppvisade jämfört med det som odlats traditionellt.
Sedan dess har vinets namn och flaskans utseende kvarstått, det som är så speciellt med flaskan är att flaskans botten är rakt utjämnad jämfört med alla andra flaskor från Champagne som har en inbuktning på undersidan.
Detta kommer från att tsaren var på sin vakt och inte ville att någon skulle placera en sprängladdning i utbuktningen under flaskan, vilket var rätt vanligt på den tiden.
Huset Roederer äger hela 240 hektar mark i några av de allra bästa områdena av Champagne, grands och premiers crus i Montagne de Reims, Côte des Blancs, och Vallée de la Marne.
Druvorna från de 410 olika odlingsplatserna pressas på plats och vinifieras sedan separat, och skörden från sin egen mark täcker 80% av företagets behov.
Vinet får mogna i genomsnitt fem år i källaren och ytterligare åtta månader på flaska efter degogering, 20% av vinet lagras alltid på ekfat för att ge en mikrooxidation.
Cristal rosé årgång 2007 är helt biodynamisk, och Jean-Baptiste (chef de cave hos Louis Roederer) räknar med att vara helt biodynamisk i produktionen av Cristal redan år 2020.
Jean-Baptiste Lecaillon som började arbeta för Champagne Louis Roederer Augusti 1989 med sitt otroliga engagemang i biodynamisk odling.
Jean-Baptiste Lecaillon tror att fler odlare i Champagne kommer att vända sin odling från traditionell till ekologisk och/eller biodynamisk då man inser vinsterna med det.
Mina ögon öppnades ordentligt för ett par år sedan, för styrkan i biodynamisk odling, då jag och Jean-Baptiste tillsammans provade igenom alla cuvéer som skulle blendas i Cristal.
Vilken otrolig skillnad det biodynamiskt odlade vinet uppvisade jämfört med det som odlats traditionellt.