Champagne Eric Rodez
Rodez (Eric & Martine) är en familjeegendom i nionde generationen i och med att sonen Mickaël också är med. Eric kom tillbaka till familjevineriet 1982 efter att ha arbetat runt i Europa och Frankrike. Bl a var han enolog på Krug och där lärde han sig vikten av att blanda små parceller och även deras sätt att arbeta med ekfat. Här föddes även passionen för att blanda flera årgångar av äldre årgångar, äldre än man vanligtvis har i Champagne.
Deras vingårdar mellan Bouzy & Ambonnay är topplägen främst för Pinot Noir:
- Gynnsam altitud (130 möh i snitt, i ett annars relativt platt och monotont landskap)
- Syd-sydostsluttningar, vilket skyddar druvorna mot frost
- Den ytterst viktiga kalken, sandstenen och lera/kalkstenen ger kraftfull men elegant viner
55% av odlingarna är Pinot Noir resten är Chardonnay, som växer i lättare, finare jordmån. Totalt har de 16 ha.
För att verkligen få fram mineralitet och nästan det sensuella eller som han säger, musikaliteten i vinet, kände han att han behövde gå längre och har sedan 2009 arbetat biodynamisk. I hans strävan i mot miljömässigt respektfull vinodling är han även sedan 2012 HVE-certifierad (Haute Valeur Environnmentale), där förutom det ekologiska, även ingår biodiversitet och vattenanvändning på gården. Överlag är det delvis genomförd malolaktisk jäsning för att ge komplexitet och för att behålla syra. Dosagen är låg, 5-8 gr/l, och han använder RCGM (rectified concertrated grace must), inte rörsocker.
- Gynnsam altitud (130 möh i snitt, i ett annars relativt platt och monotont landskap)
- Syd-sydostsluttningar, vilket skyddar druvorna mot frost
- Den ytterst viktiga kalken, sandstenen och lera/kalkstenen ger kraftfull men elegant viner
55% av odlingarna är Pinot Noir resten är Chardonnay, som växer i lättare, finare jordmån. Totalt har de 16 ha.
För att verkligen få fram mineralitet och nästan det sensuella eller som han säger, musikaliteten i vinet, kände han att han behövde gå längre och har sedan 2009 arbetat biodynamisk. I hans strävan i mot miljömässigt respektfull vinodling är han även sedan 2012 HVE-certifierad (Haute Valeur Environnmentale), där förutom det ekologiska, även ingår biodiversitet och vattenanvändning på gården. Överlag är det delvis genomförd malolaktisk jäsning för att ge komplexitet och för att behålla syra. Dosagen är låg, 5-8 gr/l, och han använder RCGM (rectified concertrated grace must), inte rörsocker.