Champagne Tarlant
Högst upp i den lilla byn Oeuilly strax väster om Epernay finns Champagne Tarlant, en familjefirma med 14 hektar vinmark. Fördelat på 60 st olika odlingsplottar.
Tarlant har en lång historia som vinproducent i Champagne. Med anor tillbaka till 1687 är de ett av de allra äldsta husen i hela regionen. Enligt lokala arkiv började Pierre Tarlant odla druvor 1687 och i praktiken har familjen producerat champagne i över 300 år. Sedan 1780 har Champagne Tarlant legat i den lilla byn Oeuilly några kilometer väst om Epernay. Familjen äger 14 hektar vingårdar. Tarlant köper inte in några druvor och ägs och drivs av familjen där alla är engagerade i allt från arbetet i vingårdarna och vinkällaren till marknadsföring och försäljning. Vingårdarna i Marnedalen börjar i Mareuil-sur-Aÿ och fortsätter västerut. De bästa växtplatserna ligger i branta, söderexponerade sluttningar mellan Mareuil och Damery. Champange Tarlant väljer att tänka annorlunda. Vingårdarna sköts efter ”gröna lantbruksprinciper”, vilket innebär nolltolerans mot kemiska bekämpningsmedel och mineralisk gödsling. Det ser till att vingårdarna har den bästa möjliga mikrobiologiska balansen vilket gör dem motståndskraftigare mot sjukdomar och insektsangrepp. Skördeuttagen hålls låga och varje enskild vingård vinifieras separat för att möjliggöra en så stor mängd skilda terroir-viner som möjligt. Druvblandningen hos Champagne Tarlant är rätt överraskande med tanke på att de är belägna i Marnedalen. Enbart tjugo procent är Pinot meunier och Pinot noir står för femtio procent och Chardonnay resterande trettio. Tarlants viner genomgår ingen malolaktisk jäsning vilket är speciellt i den kyliga Marnedalen där druvmognad är någonting man måste arbeta hårt i vingården för. Att dessutom göra en Brut Zero utan malolaktisk jäsning är verkligen en bedrift.