Välkommen till BestChampagne.se

Champagne Paul Gosset

Champagne Paul Gosset har sin hemvist i Aÿ och vintraditioner i släkten som går ända tillbaka till 1500-talet.

Champagne Paul Gosset
I början på 1900-talet så var Paul´s farfars far Gabriel den första i släkten att skapa sin egen champagne.
Paul kom in i företaget 2016 och med det kom väldigt specifika idéer om hur man ska ta hand om jorden, vinrankorna och vinet.
Med väldigt olika visioner inom familjen gick dem här skilda vägar med Paul och hans far Michel på ena sidan och Pauls farbror på andra sidan.

Idag jobbar Paul med respekt för det levande med syftet att komma så nära det bara är möjligt den symbios som kan finnas mellan mark, vinranka, vinet och miljön. För att göra detta använder han principerna för skogsbruk (agroforestry) i stor utsträckning.
En av de svåraste omställningarna för Paul var att göra en koppling mellan övertygelsen i hur vingården skall tas om hand och med den tillgivenhet han har för sitt släktträd. De bestämde sig därför att bygga deras sortiment runt tiden, detta tema passade perfekt med respekten för det som varit och det nya som tar vid. Ett exempel på detta är etiketten på ”Le Montre” som är en bild av Gabriel´s (Pauls farfars far) klocka som Paul hittade på ett gammalt foto.
Vingårdarna har en majoritet av Pinot Noir i några av de finaste lägena i champagne.
Aÿ (1,3 hektar), Mareuil sur Aÿ (1,62 hektar), Dizy (0,4 hektar) och Chouilly (0,2 hektar).
I samklang med hur vingårdarna tas om hand så gör Paul minsta möjliga ingripande i vinifieringen. Naturlig jäst används, ingen klarning eller filtrering och helt utan tillsatser, minimal användning av sulfiter (15-30mg, gränsen för ekologiskt går vid 150mg/l)) kan förekomma beroende på musternas beteende. Större andelen vin ligger på ekfat av olika storlekar och mognaden i druvorna gör det möjligt att använda lite eller ingen dosage. Flera viner vilar 2 år på jäst i första fermenteringen.