Välkommen till BestChampagne.se

Champagne Paul Gosset

Champagne Paul Gosset har sitt ursprung i Aÿ och bär på en rik vintradition som sträcker sig tillbaka till 1500-talet.

Champagne Paul Gosset
I början av 1900-talet var Pauls farfars far, Gabriel, den första i släkten att skapa sin egen champagne. Paul anslöt sig till företaget 2016 och kom med en rad specifika idéer om hur man bäst tar hand om jorden, vinrankorna och vinet. Med olika visioner inom familjen valde Paul och hans far Michel att gå sin egen väg, medan Pauls farbror tog en annan riktning.

Idag arbetar Paul med stor respekt för naturen och strävar efter att uppnå en symbios mellan mark, vinrankor, vin och miljö. För att nå detta mål tillämpar han principerna för agroforestry i stor utsträckning. En av de största utmaningarna för Paul har varit att förena sin övertygelse om hur vingården ska skötas med den kärlek han har för sitt släktträd. Därför beslutade de att bygga sitt sortiment kring temat tid, vilket perfekt speglar respekten för det förflutna och det nya som växer fram. Ett exempel på detta är etiketten på "Le Montre", som pryds av en bild av Gabriels klocka, som Paul upptäckte på ett gammalt foto.

Vingårdarna består till stor del av Pinot Noir och ligger i några av de finaste lägena i Champagne: Aÿ (1,3 hektar), Mareuil-sur-Aÿ (1,62 hektar), Dizy (0,4 hektar) och Chouilly (0,2 hektar). I enlighet med hur vingårdarna sköts, gör Paul minimiingripanden under vinifieringen. Han använder naturlig jäst, undviker klarning och filtrering, och arbetar helt utan tillsatser. Användningen av sulfiter är minimal (15-30 mg, där gränsen för ekologiskt vin är 150 mg/l), beroende på musternas beteende. En större andel av vinet lagras på ekfat av olika storlekar, och den mognad som uppnås i druvorna gör det möjligt att använda lite eller ingen dosage. Flera av vinerna får vila i två år på jäst under den första fermenteringen.