Champagne Marguet
Benoît Marguet är en av Champagnes intressantaste visionärer. Djupt förankrad i naturen med biodynamisk produktion som drivkraft har han skapat viner som imponerar. Hans roséer är magiska. Framgången kommer av tre saker, förts och främst druvor från riktigt fina vingårdar, mest Grand cru men även 1:er Cru. För det andra, spännande samarbeten med andra erkänt skickliga vinmakare och sist men inte minst – hantverksskicklighet och vision. Resultatet, underbara aromatiska kvalitetschampagner.
Benoît Marguet lever i nuet, fullt ut förankrad i naturen, i andningen. Allt han gör är förankrat i ursprung och tankar kring naturens besjälade poesi. Sin energi och kraft finner han i meditationen, yogan. Något annorlunda, men han orienterar sig även med druider och shamaner.
Sedan 2010 plöjer de gigantiska hästarna, Titan och Urban, jorden på de tio hektaren. Genom uppluckringen får jorden luft och dränage som ger livskraft åt de viktigaste individerna i vingården – microorganismerna och insekterna. Det här är en av tre hemligheter bakom Benoîts viner, det vill säga samspelet med naturen, det andra är samarbetet med skickliga kollegor, vinmakare och odlare och sist men inte minst, samsynen med Rudolf Steiner, ursprunget till den biodynamiska skolan. Från och med skörden 2013, är hela hans produktion biodynamisk, något som ger starka livskraftiga vinstockar och bättre och mer smakrika druvor.
Egendomen grundades så sent som 2005. Det var i praktiken en sammanslagning av två champagneproducenter, Champagne Marguet som grundades 1875 samt Champagne Bonnerave Frères från 1905. Benoît Marguet är femte generationen vinmakare.
I dag förfogar de över totalt 10 hektar i Grand Cru med i snitt 40 åriga stockar, och 1er cru lägen i Ambonnay (7,3), Bouzy (0,7) samt Mailly. Några fina vingårdslägen har han i Ambonnay såsom, Les Saints Remys, Les Beurys, Les Crayères, La Grande Ruelle, Les Bermonts, Le Parc samt i Bouzy, Les Loges och Les Hannepés. Han säljer 2 HA av sin skörd till Krug, som för övrigt har sin kända vingård Clos d’Ambonnay alldeles intill Benoits vingårdar.
Från och med årgång 2008 buteljerar han sina vingårdslägen, så kallade lieux-dits, dock får världen endast ett fåtal eftertraktade flaskor, som flest 2000 flaskor per vingård. Förutom de egna druvorna köper han från lika-tänkande kollegor i finfina byar som Verzy, Mareuil-sur-Ay, Cumières, och Rilly la Montagne. Paletten av vingårdslägen bidrar till komplexitet och djup.
Sedan 2010 plöjer de gigantiska hästarna, Titan och Urban, jorden på de tio hektaren. Genom uppluckringen får jorden luft och dränage som ger livskraft åt de viktigaste individerna i vingården – microorganismerna och insekterna. Det här är en av tre hemligheter bakom Benoîts viner, det vill säga samspelet med naturen, det andra är samarbetet med skickliga kollegor, vinmakare och odlare och sist men inte minst, samsynen med Rudolf Steiner, ursprunget till den biodynamiska skolan. Från och med skörden 2013, är hela hans produktion biodynamisk, något som ger starka livskraftiga vinstockar och bättre och mer smakrika druvor.
Egendomen grundades så sent som 2005. Det var i praktiken en sammanslagning av två champagneproducenter, Champagne Marguet som grundades 1875 samt Champagne Bonnerave Frères från 1905. Benoît Marguet är femte generationen vinmakare.
I dag förfogar de över totalt 10 hektar i Grand Cru med i snitt 40 åriga stockar, och 1er cru lägen i Ambonnay (7,3), Bouzy (0,7) samt Mailly. Några fina vingårdslägen har han i Ambonnay såsom, Les Saints Remys, Les Beurys, Les Crayères, La Grande Ruelle, Les Bermonts, Le Parc samt i Bouzy, Les Loges och Les Hannepés. Han säljer 2 HA av sin skörd till Krug, som för övrigt har sin kända vingård Clos d’Ambonnay alldeles intill Benoits vingårdar.
Från och med årgång 2008 buteljerar han sina vingårdslägen, så kallade lieux-dits, dock får världen endast ett fåtal eftertraktade flaskor, som flest 2000 flaskor per vingård. Förutom de egna druvorna köper han från lika-tänkande kollegor i finfina byar som Verzy, Mareuil-sur-Ay, Cumières, och Rilly la Montagne. Paletten av vingårdslägen bidrar till komplexitet och djup.