Champagne Laurent-Perrier
Laurent-Perrier är ett av världens främsta Champagnehus, vackert beläget i den pittoreska byn Tours-sur-Marne öster om Epernay. Firman har under mer än 200 år legat i framkant när det gäller tillverkning av unika och eleganta champagner.
Laurent-Perrier grundades 1812, men den stora resan mot vad Laurent-Perrier är idag började när Marie-Louise Lanson de Nonancourt köpte huset 1939. Hon drev det lilla champagnehuset som producerade 80 000 flaskor på egen hand men efter kriget 1945 tog sonen Bernard de Nonancourt över. Det var han som gjorde Laurent-Perrier till ett av de mest ansedda champagnehusen i regionen och känt i hela världen.
Bernard hade ett stort intresse för vinproduktion samt en enorm nyfikenhet och experimentlusta för att förbättra och förfina produktionsmetoderna. Han var inte rädd för att prova nytt och göra saker annorlunda. Lagring av champagne på ståltankar i stället för cement var i början av 1970-talet en av hans idéer, något som Bernard snappade upp från en vinmakare från Bordeaux. Vinmakaren hette Alain Terrier och kom sedan att arbeta som ansvarig cellar master hos Laurent Perrier i 30 år. Vid sin sida hade han Michel Fauconnet som blev hans assistent 1983 och är sedan 2004 den som är ansvarig cellar master. Ståltankarna gör det enklare att kontrollera temperaturen vid jäsningen samt att de är mycket smidigare att rengöra. Sammantaget bidrar detta till att den slutgiltiga produkten får mer elegans och finess. Numera är ståltankar det man i regionen främst använder till första jäsningen och lagringen innan en andra jäsning tar vid på flaska och bubblorna bildas.
Flera av de produkterna han skapade anses unika i sina respektive kategorier. 1959 introducerades Grand Siècle, världens första multivintage prestige cuvée. 1968 skapade han Cuvée Rosé, att tillverka rosé och låta de röda druvorna macerera med för att ge färg och karaktär hade tidigare inte gjorts. 1981 skapade han Ultra Brut, en föregångare i kategorin zero dosage där inget socker tillsatts.
Bernard hade ett stort intresse för vinproduktion samt en enorm nyfikenhet och experimentlusta för att förbättra och förfina produktionsmetoderna. Han var inte rädd för att prova nytt och göra saker annorlunda. Lagring av champagne på ståltankar i stället för cement var i början av 1970-talet en av hans idéer, något som Bernard snappade upp från en vinmakare från Bordeaux. Vinmakaren hette Alain Terrier och kom sedan att arbeta som ansvarig cellar master hos Laurent Perrier i 30 år. Vid sin sida hade han Michel Fauconnet som blev hans assistent 1983 och är sedan 2004 den som är ansvarig cellar master. Ståltankarna gör det enklare att kontrollera temperaturen vid jäsningen samt att de är mycket smidigare att rengöra. Sammantaget bidrar detta till att den slutgiltiga produkten får mer elegans och finess. Numera är ståltankar det man i regionen främst använder till första jäsningen och lagringen innan en andra jäsning tar vid på flaska och bubblorna bildas.
Flera av de produkterna han skapade anses unika i sina respektive kategorier. 1959 introducerades Grand Siècle, världens första multivintage prestige cuvée. 1968 skapade han Cuvée Rosé, att tillverka rosé och låta de röda druvorna macerera med för att ge färg och karaktär hade tidigare inte gjorts. 1981 skapade han Ultra Brut, en föregångare i kategorin zero dosage där inget socker tillsatts.