Champagne Jacques Selosse
Anselme vann 1994 titeln som Frankrikes bästa vinmakare alla kategorier, och världen fick upp ögonen för honom.
Champagne Jacques Selosse
Jacques Selosse, etablerade firman på femtiotalet och Jacques son, Anselme Selosse tog över på 80-talet för att göra om företaget till vad det är idag.
”För att göra storslagen champagne, behöver du börja med druvan”
När Anselme tog över var en sådan idé revolutionerande. Druvorna var på den tiden generellt av låg kvalitet som med höga skördeuttag och överdriven användning av kemikalier.
Anselme lärde sig vinhantverket under sin utbildning i Bourgogne vilket präglade honom för alltid. Det var under den här tiden han etablerade sin vision – att göra en vit mousserande Bourgogne!
Idag har Anselme totalt 47 vingårdar med en yta av 10 hektar, varav 4 hektar chardonnay i Avize. Övriga lägen har han i Oger, Le Mesnil, Cramant, Ambonnay, Mareuil och Aÿ, med viss del pinot noir. Man producerar omkring 60 000 flaskor.
Anselme vann 1994 titeln som Frankrikes bästa vinmakare alla kategorier, och världen fick upp ögonen för honom.
Anselme är övertygad om fördelen med biodynamisk odling utan att certifiera sig då han inte vill vara bunden vid en princip.
Han anpassar sina metoder efter respektive vinranka och klimat. Han beskär vinrankorna hårt, vilket ger ett lågt skördeuttag. Ofta är uttaget drygt hälften av regionens genomsnitt. Naturligtvis odlar han utan pesticider eller herbicider och minimerar svavel. Han skördar sent, för att uppnå full mognad av druvorna.
Varje vingårdsläge vinifieras för sig och lagras ett år på små ekfat. En metod han tog till sig från Bourgogne är ”bâtonnage”, en process där jästen vänds varje vecka för en oxidativ stil. Druvmusten får djup färg, extra struktur och nötighet. Ingen malolaktisk jäsning annat än om den sker naturligt. Han är en företrädare vad gäller låg dosage, det enda han tillsätter är fruktsocker. Slutligen lagras vinet i fem till tio år innan degorgering.
”En bra champagne behöver ingen make-up”
Anselme är en entusiastisk och härlig person som man gärna lyssnar på.
Champagne Jacques Selosse är på väg in i nästa generationsskifte. Anselmes son, Guillaume är redan igång i verksamheten och det är med spänning vi väntar på Guillaumes egna vin . Guillaume har visserligen sedan 2009 producerat ett vin men under ett annat varumärke Guillaume S; Au-Dessus du Gros Mont. Druvorna kommer från en vingård i Cramant som hans farmor gav honom när han fyllde 18 år.
Man använder nya ekfat till hela sin produktion, vilket ger viner som påminner mycket om vit Bourgogne men med bubblor. Det är välbalanserat, fylligt, smörigt med en lång smak av flera lager. Vilket också är Anselmes avsikt. Han vill skapa viner i gränslandet mellan Bourgogne och Champagne. För den vana champagneprovaren är Selosses viner ett himmelrike av nyanser. Bäst blir vinerna efter lång lagring. Dekantera gärna och låt komma till sin rätt i stora glas, gärna en Bourgogne kupa.
Jacques Selosse, etablerade firman på femtiotalet och Jacques son, Anselme Selosse tog över på 80-talet för att göra om företaget till vad det är idag.
”För att göra storslagen champagne, behöver du börja med druvan”
När Anselme tog över var en sådan idé revolutionerande. Druvorna var på den tiden generellt av låg kvalitet som med höga skördeuttag och överdriven användning av kemikalier.
Anselme lärde sig vinhantverket under sin utbildning i Bourgogne vilket präglade honom för alltid. Det var under den här tiden han etablerade sin vision – att göra en vit mousserande Bourgogne!
Idag har Anselme totalt 47 vingårdar med en yta av 10 hektar, varav 4 hektar chardonnay i Avize. Övriga lägen har han i Oger, Le Mesnil, Cramant, Ambonnay, Mareuil och Aÿ, med viss del pinot noir. Man producerar omkring 60 000 flaskor.
Anselme vann 1994 titeln som Frankrikes bästa vinmakare alla kategorier, och världen fick upp ögonen för honom.
Anselme är övertygad om fördelen med biodynamisk odling utan att certifiera sig då han inte vill vara bunden vid en princip.
Han anpassar sina metoder efter respektive vinranka och klimat. Han beskär vinrankorna hårt, vilket ger ett lågt skördeuttag. Ofta är uttaget drygt hälften av regionens genomsnitt. Naturligtvis odlar han utan pesticider eller herbicider och minimerar svavel. Han skördar sent, för att uppnå full mognad av druvorna.
Varje vingårdsläge vinifieras för sig och lagras ett år på små ekfat. En metod han tog till sig från Bourgogne är ”bâtonnage”, en process där jästen vänds varje vecka för en oxidativ stil. Druvmusten får djup färg, extra struktur och nötighet. Ingen malolaktisk jäsning annat än om den sker naturligt. Han är en företrädare vad gäller låg dosage, det enda han tillsätter är fruktsocker. Slutligen lagras vinet i fem till tio år innan degorgering.
”En bra champagne behöver ingen make-up”
Anselme är en entusiastisk och härlig person som man gärna lyssnar på.
Champagne Jacques Selosse är på väg in i nästa generationsskifte. Anselmes son, Guillaume är redan igång i verksamheten och det är med spänning vi väntar på Guillaumes egna vin . Guillaume har visserligen sedan 2009 producerat ett vin men under ett annat varumärke Guillaume S; Au-Dessus du Gros Mont. Druvorna kommer från en vingård i Cramant som hans farmor gav honom när han fyllde 18 år.
Man använder nya ekfat till hela sin produktion, vilket ger viner som påminner mycket om vit Bourgogne men med bubblor. Det är välbalanserat, fylligt, smörigt med en lång smak av flera lager. Vilket också är Anselmes avsikt. Han vill skapa viner i gränslandet mellan Bourgogne och Champagne. För den vana champagneprovaren är Selosses viner ett himmelrike av nyanser. Bäst blir vinerna efter lång lagring. Dekantera gärna och låt komma till sin rätt i stora glas, gärna en Bourgogne kupa.