Champagne Henriot
Henriot är ett anrikt hus med anor som odlare sedan mitten av 1600-talet.
Champagne Henriot
År 1640 bosätter familjen Henriot sig i Champagne och börjar utveckla sitt tygföretag innan de snabbt lägger till vin till sina familjeaktiviteter. Efter att ha förvärvat mark för att plantera vinstockar får familjen lära upp sin kunskap om vinodling. Det egna huset grundades 1808 av Apolline Henriot och inledningsvis såldes champagnerna endast till familj och vänner under namnet ”Veuve Henriot Ainé”. År 1880 gifte sig Apolline Henriots barnbarn, Paul Henriot, med en ung kvinna från Côte des Blancs, Marie Marguet. Detta äktenskap gav plats för en verklig övergång av Maison Henriots vingårdar. Ursprungligen ägde huset mark i tre crus från Montagne de Reims planterade med pinot noir, nu fick familjen tillgång till chardonnay från Côte des Blancs i Avize, Le Mesnil-sur-Oger, Chouilly. Henriot har vinodlingar på 35 hektar, vilket motsvarar ungefär en fjärdedel av de egna behoven. För resterande del så anlitas genom åren pålitliga, kvalitetsmedvetna kontrakterade odlare. Från de egna vinodlingarna hämtas Chardonnay från Côte des Blancs och Pinot Noir från Montagne de Reims. Huset använder sig företrädesvis av vinstockar som är 25-30 år gamla. Kännetecknande för Henriot är att man använder en stor andel Chardonnay i blandningarna och nästan ingen Pinot Meunier. Den röda tråden i hela serien är en sval, stilren och klassisk elegans.
År 1640 bosätter familjen Henriot sig i Champagne och börjar utveckla sitt tygföretag innan de snabbt lägger till vin till sina familjeaktiviteter. Efter att ha förvärvat mark för att plantera vinstockar får familjen lära upp sin kunskap om vinodling. Det egna huset grundades 1808 av Apolline Henriot och inledningsvis såldes champagnerna endast till familj och vänner under namnet ”Veuve Henriot Ainé”. År 1880 gifte sig Apolline Henriots barnbarn, Paul Henriot, med en ung kvinna från Côte des Blancs, Marie Marguet. Detta äktenskap gav plats för en verklig övergång av Maison Henriots vingårdar. Ursprungligen ägde huset mark i tre crus från Montagne de Reims planterade med pinot noir, nu fick familjen tillgång till chardonnay från Côte des Blancs i Avize, Le Mesnil-sur-Oger, Chouilly. Henriot har vinodlingar på 35 hektar, vilket motsvarar ungefär en fjärdedel av de egna behoven. För resterande del så anlitas genom åren pålitliga, kvalitetsmedvetna kontrakterade odlare. Från de egna vinodlingarna hämtas Chardonnay från Côte des Blancs och Pinot Noir från Montagne de Reims. Huset använder sig företrädesvis av vinstockar som är 25-30 år gamla. Kännetecknande för Henriot är att man använder en stor andel Chardonnay i blandningarna och nästan ingen Pinot Meunier. Den röda tråden i hela serien är en sval, stilren och klassisk elegans.