Välkommen till BestChampagne.se

Champagne Henri Giraud

Idag drivs Champagne Henri Giraud av Claude Giraud, 12:e generationen i släkten, Giraud- Hémart. Den årliga produktionen är så liten som 280.000 flaskor, fördelat på ett 10-tal cuvéer. Toppcuvéerna är kraftigt allokerade.

Champagne Henri Giraud
Champagne Henri Giraud är har under senare år flammat upp som en av de stilistiska förebilderna av fatlagrad Champagne. Med sällan skådad säkerhet balanserar Henri Giraud moderna vinmakningstekniker med traditionella metoder. Användningen av ekfat från den närliggande skogen, Argonne är central. Faten binds av Tonnellerie Chassin i Bourgogne, samma tunnbindare som producerar faten åt Domaine de la Romenée Conti.

Champagne Henri Giraud huserar i den grand cru-betecknade byn, Aÿ som av de flesta anses vara den främsta byn i Champagne för pinot noir. Vingårdarna vetter mer eller mindre rakt mot söder och får maximal solexponering vilket i sin tur ger rik, mogen pinot-frukt. Husstilen är fyllig med krämig mousse och inslag av exotisk frukt, nybakad brioche och de områdestypiska inslagen av hasselnöt. Fatlagringen gör vinerna än mer krämiga och vinösa vilket gör att de passar utmärkt till mat och inte endast som aperitif.

Fokus är enbart pinot noir och chardonnay. Sammanlagt äger man 9 ha. För Esprit-serien köper man dock in druvor.
Då ekfaten har stor betydelse för Girauds champagner, har man under åren gjort många spännande experiment med olika sorters ek. Att terroir påverkar vinet, det är redan ett faktum. Hos Giraud har man tagit det ett steg längre. Nämligen ekens terroir. Giraud använder sig av ek från olika lägen i Argonne-skogen, i nordöstra Frankrike, på gränsen till Belgien och Luxemburg. Genom lagring har man upptäckt att eken från de olika växtlägena påverkar vinerna på olika sätt.