Välkommen till BestChampagne.se

Champagne De Sousa

Champagne De Sousa finns i byn Avize. Erick De Sousa, är en pionjär inom biodynamisk vinproduktion.

Champagne De Sousa
Man använder ekfat för en oxiderad stil och huvudsakligen gamla vinstockar med en genomsnittlig ålder på 50 år.Man tar frukt ifrån byarna Avize, Cramant och Oger
De Sousa är ett champagnehus med rötter långt ner i marken och tillbaka i tiden. År 1890 kom verksamheten igång som idag drivs av tredje generationen, Erik De Sousa, med utgångspunkt i Avize mitt i Côte de Blancs.

Med sina 11 ha i bl.a. Grand Cru-byarna Avize, Cramant, Oger och Ambonnay producerar de runt 75 000 flaskor per år. Störst del är planterad med Chardonnay följt av Pinot Noir och lite Pinot Meunier. Huset är känt för sin höga ålder på rankorna, över 45 år i snitt där de äldsta är planterade år 1932. Äldre stockar ger ett mindre skördeuttag men med en kraftigare och mer koncentrerad smak. Nu planterar de en ny ranka endast om de måste ersätta en dålig.
Champagnehuset arbetar biodynamiskt efter traditionella metoder. De visar stor omsorg och hänsyn till miljön i sitt arbete, de använder bl.a. häst istället för traktor när de plöjer raderna. I produktionen används en del gamla ekfat, inte för ekens smak utan för att lagringen på trä lyfter fram jordmånens karaktär ytterligare säger Erik. Champagne
De Sousa är en fantastisk producent med fötterna på jorden som producerar högklassiga champagner.