Champagne Chartogne-Taillet
Alexandre har skolats av Anselme Selosse den kända vinmakaren bakom de ikoniska vinerna från Jacques Selosse.
I byn Merfy i Montagne-de-Reims cirka femton minuters bilfärd norr om Reims, hittar man Champagne Chartogne-Taillet.
Familjen Chartogne-Taillet har odlat och producerat vin här sedan 1683. Alexandre som sedan 2006 har tagit över efter sin far odlar och vinifierar sin egen skörd. Han betecknas som en récoltant-manipulant. Och familjen är den enda odlare i byn som producerar sitt egna vin alla andra säljer sina druvor. Även några större hus har marrk i byn.
År 1780 ansågs druvor från Merfy vara de bästa och därmed de dyraste i Champagne. Vid den stora klassificeringen 1911 togs inte Merfy med som ett grand- eller premier cru läge utan blev klassificerad som vanlig cru.
Jag har provat igenom Alexandre´s vin vid flera tillfällen och kan bara konstatera att de håller en väldigt hög kvalitet. Denna kvalitet som vissa betydligt mer kända grand-och premier cru champagnehus bara kan drömma om.
Alexandre tillhör en av de unga nytänkarna i Champagne. Han har skolats av Anselme Selosse den kända vinmakaren bakom de ikoniska vinerna från Jacques Selosse. Här inspirerades Alexandre att gå sin egen väg. Idag styr han själv efter det att han tog över efter sin far. Alexandre sköter om varje vinranka, beskriver dess rotsystem, analyserar, mäter och tecknar av jordlagren varje år. Han har också gått tillbaka och tagit fram sina förfäders anteckningar om jorden, plantorna och hur odlingen påverkats av väder och vind.
Det nya tänkandet och gedigna arbetet har lönats sig och nu har goda mikroorganismer återvänt för att skapa en lämplig jordmån. Enligt Alexandres tänkande skapas 95 procent av vinets karaktär i vingården. Han låter vinet tala för sig själv och varje enskilt vin blir det vin som förutsättningarna på varje specifik jordplätt medger. Växtplatsens förutsättningar påverkar vinet lika mycket som druvorna gör.
Vinhuset har 30 olika vingårdar på totalt 11 ha. Dessa har planterats med 40 procent av vardera pinot noir och pinot meunier och med resterande 20 procent chardonnay. Numera odlar Alexandre även en liten vingård med den antika druvan arbanne som han inte än har bestämt riktigt vad han ska göra med. Även om Alexandre inte är certifierad så är han trogen och hängiven både ekologisk och biodynamisk odling. I vinifieringen använder han endast naturlig jäst och vinifierar utan filtrering. Vingårdarna låter han ploga med häst och släpper ut hungriga får för att beta av ogräset.
Han vinifierar på både ek, stål och cement, allt för att ha mera ”kryddor” att blanda med. Alexandre anses bland andra vinmakare vara i framkant och han är omtalad i området som en lysande stjärna.
Jag har provat igenom Alexandre´s vin vid flera tillfällen och kan bara konstatera att de håller en väldigt hög kvalitet. Denna kvalitet som vissa betydligt mer kända grand-och premier cru champagnehus bara kan drömma om.
Alexandre tillhör en av de unga nytänkarna i Champagne. Han har skolats av Anselme Selosse den kända vinmakaren bakom de ikoniska vinerna från Jacques Selosse. Här inspirerades Alexandre att gå sin egen väg. Idag styr han själv efter det att han tog över efter sin far. Alexandre sköter om varje vinranka, beskriver dess rotsystem, analyserar, mäter och tecknar av jordlagren varje år. Han har också gått tillbaka och tagit fram sina förfäders anteckningar om jorden, plantorna och hur odlingen påverkats av väder och vind.
Det nya tänkandet och gedigna arbetet har lönats sig och nu har goda mikroorganismer återvänt för att skapa en lämplig jordmån. Enligt Alexandres tänkande skapas 95 procent av vinets karaktär i vingården. Han låter vinet tala för sig själv och varje enskilt vin blir det vin som förutsättningarna på varje specifik jordplätt medger. Växtplatsens förutsättningar påverkar vinet lika mycket som druvorna gör.
Vinhuset har 30 olika vingårdar på totalt 11 ha. Dessa har planterats med 40 procent av vardera pinot noir och pinot meunier och med resterande 20 procent chardonnay. Numera odlar Alexandre även en liten vingård med den antika druvan arbanne som han inte än har bestämt riktigt vad han ska göra med. Även om Alexandre inte är certifierad så är han trogen och hängiven både ekologisk och biodynamisk odling. I vinifieringen använder han endast naturlig jäst och vinifierar utan filtrering. Vingårdarna låter han ploga med häst och släpper ut hungriga får för att beta av ogräset.
Han vinifierar på både ek, stål och cement, allt för att ha mera ”kryddor” att blanda med. Alexandre anses bland andra vinmakare vara i framkant och han är omtalad i området som en lysande stjärna.