Champagne Billecart-Salmon
Husets historia börjar 1818 när Nicolas François Billecart och Elisabeth Salmon gifte sig och grundade Champagnehuset.
Sedan dess har alla medlemmar av Billecart-familjen åtagit sig att föreviga familjetraditionen genom att svära familjens ed: ”Prioritera och sträva efter högsta kvalitet”. Med en egendom på 100 hektar samt köpta druvor från ytterliggare 120 hektar ifrån totalt 40 olika crus skapar man husets olika champagner.
Majoriteten av de druvor som används kommer från en radie av 20 km runt Epernay, vilket skapar husets stil.
Juvelen i familjens druvor odlas precis bredvid huset och kallas ”Clos Saint-Hilaire”.
Odlingen på en hektar med 50-åriga stockar pinot noir av högsta kvalitet, odlas i en sk ”Clos”, en odling som är skyddad och omgärdad av minst tre sidor av en mur.
När stockarna uppnår denna ålder ger dem druvor med extra komplexitet.
Generellt så planteras stockarna om i champagne runt en ålder om 20-25 år eftersom de efter det ger mindre skörd.
Några av vinerna går vi igenom nedan.
Är man på plats i champagne så är det väl värt ett besök hos huset (bör bokas i förväg).