Välkommen till BestChampagne.se

Chardonnay

Chardonnay

Chardonnay är en viktig druva på många sätt. Den odlas i stort sett över hela världen. Fast frågan är om den inte har mest betydelse i Champagne. Chardonnay är en av de tre främsta druvorna i denna bubblande region.

Champagne framställs i regel på de blå druvorna pinot noir och meunier, samt den gröna druvan chardonnay. Chardonnay delar ofta plats med de andra druvorna i en champagne. Men om flaskan innehåller 100 procent chardonnay, då står det Blanc de Blancs på etiketten. Är du ett stort fan av chardonnay, kan det vara bra att lägga på minnet.

Chardonnay är en grön druva från Bourgogne eller dess närområde i Frankrike. Det är en gammal druva som är känd sedan åtminstone slutet av 1600-talet, det finns dock äldre källor som utav vissa sägs handla om druvan. Namnet på druvan kommer från en by i Mâconnais som bär samma namn som druvan idag har. Druvan är en naturlig korsning mellan druvorna pinot och gouais blanc. Det finns en rosa mutation som kallas för chardonnay rose och en muscatsmakande mutation som kallas chardonnay musque. Idag är chardonnay en av världens mest odlade druvor och den odlas i den flesta vinproducerande länder runt jorden.

I Libanon har druvan ett eget namn, obaideh. Det finns teorier på att detta skulle kunna vara ursprungslandet. DNA-analyser motsäger dock det då föräldrarna inte fanns i Libanon under 15-1600-talet. Det är dock sannolikt en gammal och unik klon av druvan.

Synonymer inkluderar auxerrois, beaunois och gamay blanc (Jura) med flera.

Chardonnay är en lättodlad druva, den anpassar sig lätt till olika klimat och är utmärkt att blanda med andra druvor och kan ge mycket stora skördar. Detta gör att det finns mycket enkla viner på druvan men det finns också många riktigt bra viner. De bästa vinerna på druvan kommer från svalare klimat och jordar med mycket kalk och lera såsom i Bourgogne och Champagne mm.

Viner görs såväl i stram och frisk stil som mer fruktig, det är inte ovanligt att vinerna är ekfatslagrade stil och enklare viner med lite restsötma eller i olika blender. Det görs också fantastiska mousserande viner på druvan.

Från Chablis hittar du viner med hög syra och toner av omogna äpplen, citrus och mineral, dessa är oftast inte ekfatslagrade eller är lagrade i gamla ekfat. I övriga bourgogne är det vanligare med såväl fatjäsning och fatlagring, t ex i Côte de Beaune, Puligny-Montrachet, Chassagne-Montrachet och Meursault. Dessa blir fylligare  och fruktigare och har mer ekfatstoner. I amerikanska chardonnay viner har de traditionellt använt mer ny amerikansk ek, viket ger mer smörighet och vaniljtoner.

I Champagne görs såväl viner på enbart chardonnay, så kallad Blanc de Blancs och i blender oftast med pinot noir och/eller meunier.